search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:32
MENU CLOSE

Η «Μηχανή του Χρόνου» «ξετυλίγει» τη μάχη στο Ρούπελ

04.05.2018 13:59
Το φάκελο των Σεπτεμβριανών «ανοίγει» η «Μηχανή του Χρόνου» στο COSMOTE HISTORY HD - Media

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει τη Δευτέρα 7 Μαΐου με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD, παρουσιάζοντας τις δραματικές ώρες της ελληνικής άμυνας τον Απρίλιο του 1941 στα μακεδονικά οχυρά, βόρεια των Σερρών (Δευτέρα 7/5, 21.00).

Η εκπομπή παρουσιάζει τα οχυρά Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Ρούπελ και άλλα οχυρά και πυροβολεία της περιοχής που εμπόδισαν την γερμανική εισβολή και απέκρουσαν διαδοχικές επιθέσεις και σφοδρούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, παρουσιάζεται ο συσχετισμός των δυνάμεων εκείνης της εποχής, ενώ διερευνώνται οι αμυντικές τακτικές των Ελλήνων, οι οποίες υπερτερούσαν των υπολοίπων ως προς την εφευρετικότητα. Επιπλέον, ειδικοί και απόγονοι μαχητών αποκαλύπτουν στην κάμερα της «Μηχανής του Χρόνου» πώς τα οχυρά αντιμετώπισαν τα στούκας και τις βόμβες και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις επίλεκτες μονάδες της Βέρμαχτ.

Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μιλούν οι: Ηλίας Κοτρίδης – πρώην διοικητής Ρούπελ, ιστορικός ερευνητής, Τηλέμαχος Ζακυνθινός – εγγονός διοικητή οχυρού Κελκαγιά, Γιώργος Σφακιανός – γιος μαχητή Ρούπελ, Γιώργος Τάτσιος – Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων οχυρού Ιστίμπεη, Πλάτων Περαρής – ιστορικός ερευνητής, Βασίλης Γιαννόπουλος -δήμαρχος Νευροκοπίου – αντιστράτηγος ε.α, Σταύρος Δρακουλαράκος – εγγονός διοικητή οχυρού Παρταλούσκα, Νίκος Τάτσιος – διοικητής 567 τάγματος πεζικού, Νίκος Γκιρμπάτσης – ταγματάρχης πεζικού, ιστορικός ερευνητής, Κωνσταντίνος Λαγός – ιστορικός, Γιώργος Ντίκος – διοικητής 518 τάγματος πεζικού, Αναστάσιος Ίτσιος – γιος λοχία Δημήτρη Ίτσιου, Βασίλης Νικόλτσιος – συνταγματάρχης ε.α, ιστορικός ερευνητής, Στέλιος Ζαχαριάδη – γιος διοικητή λόχου Μολών Λαβέ, Θανάσης Τζούμας – γιος μαχητή Ρούπελ.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

«Κυνηγώντας το όνειρο» με τον γενετιστή Στυλιανό Αντωναράκη, στο COSMOTE HISTORY HD

H νέα σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «Κυνηγώντας το όνειρο», με επίκεντρο δώδεκα Έλληνες με εξέχουσα πορεία στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τον διεθνώς καταξιωμένο γενετιστή Στυλιανό Αντωναράκη. Μαζί με τους συνεργάτες του, ο Στυλιανός Αντωναράκης χαρτογράφησε την ακολουθία του ανθρώπινου γονιδιώματος, και ιδιαίτερα του χρωμοσώματος 21, το οποίο και ευθύνεται για το σύνδρομο Down. Ο ίδιος μιλά στην κάμερα της εκπομπής για άγνωστα γεγονότα της ζωής και της πορείας του, ενώ αποκαλύπτει πώς μια συνάντηση με μια ασθενή στο νοσοκομείο Παίδων στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί με το γονιδίωμα (Τετάρτη 9/5 στις 21.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 23.00.

«Η κουζίνα του Θεού» επιστρέφει την Τρίτη 8/5 στις 21.00 με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD και μας μεταφέρει στην Καβάλα, όπου οι μοναχές της μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος έχουν δημιουργήσει μια αληθινή όαση με περιβόλια και μπαχτσέδες. Εκεί, φτιάχνουμε μαζί τους νηστίσιμο μουσακά αλλά και γεμιστούς κολοκυθοανθούς. H σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 16.00.

Η σειρά «Εννέα μουσεία, ένα ταξίδι» παρουσιάζει το Μουσείο Ελιάς κι Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, μέσα από ένα αφιέρωμα που μας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα (Σάββατο 5/5, 19.00).

Ακόμα, στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος Μεγάλοι Έλληνες Μουσικοί, δεν χάνουμε το πρώτο επεισόδιο για τον ιδρυτή της λεγόμενης Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, Νικόλαο Μάντζαρο, τον άνθρωπο που εισήγαγε τη δυτικότροπη κλασική μουσική στην Ελλάδα και αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική παιδεία των συμπατριωτών του (Κυριακή 6/5, στις 21.00).

Το «Τραπέζι ελληνικό! Με την Νταϊάν Κόχυλα» επανέρχεται τo Σάββατο 5/5 στις 18.00 με το επεισόδιο «Αρχαίοι σπόροι για σύγχρονους μάγειρες», στο οποίο η γνωστή σεφ εμπνέεται από τους αρχαίους σπόρους που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην ελληνική κουζίνα, και φτιάχνει κρητικά παξιμάδια, ζυμαρικά με γιαούρτι και φρέσκα βότανα, αλλά και τραχανά με μελιτζάνες. Την Τρίτη 8/5 στις 18.00 στο επεισόδιο «Ελαιόλαδο παντού» η Νταϊάν ταξιδεύει στην εντυπωσιακή Μονεμβασιά και με τη βοήθεια του υγρού αυτού «χρυσού», «μεταμορφώνει» μια ποικιλία χορταρικών σε ένα πεντανόστιμο ριζότο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31