search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:37
MENU CLOSE

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποια είναι τα 5 συμπτώματα-κλειδιά

05.05.2018 07:23
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποια είναι τα 5 συμπτώματα-κλειδιά - Media

 

Τα τυπικά συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) συχνά μπερδεύουν τους γιατρούς, καθώς είναι δυνατό να αποδοθούν σε πολλές διαφορετικές παθήσεις.

«Ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή, μια σοβαρή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ακόμη και ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθούν με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα όπως και το ΣΕΕ, επομένως είναι σημαντικό ο γιατρός να κάνει σωστή διάγνωση ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρής ασθένειας» αναφέρει η Kerry Beeson, ειδικός σε θέματα διατροφής.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας παρακινήσουν να απευθυνθείτε στον γιατρό;

1. Στομαχόπονος & κράμπες στην κοιλιά: Ο πόνος και το αίσθημα δυσφορίας στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς είναι το συνηθέστερο και πιο επιβαρυντικό σύμπτωμα του ΣΕΕ. Οι ενοχλήσεις γίνονται συνήθως αισθητές χαμηλά ή αριστερά στην κοιλιά, ενώ ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ξαφνικός και οξύς έως ήπιος και επίμονος. Επίσης, είναι πιθανό να εκδηλώνονται περιστασιακά κοιλιακές κράμπες που είναι πιο έντονες μετά το φαγητό και υποχωρούν μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

2. Δυσκοιλιότητα: Πρόκειται για μια κοινή ενόχληση που μπορεί να οφείλεται σε «αθώες» αιτίες, όπως η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών ή η αφυδάτωση. Τα συχνά επεισόδια δυσκοιλιότητας είναι όμως και σύμπτωμα του ΣΕΕ.

3. Διάρροια: Υπάρχουν τρεις διακριτοί τύποι ΣΕΕ, ανάλογα με τη συχνότητα των επεισοδίων δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Μπορεί τα επεισόδια δυσκοιλιότητας να είναι συχνότερα και τα επεισόδια διάρροιας πιο σπάνια ή το αντίστροφο ή τα δύο συμπτώματα να εμφανίζονται εξίσου συχνά.

4. Φούσκωμα & αέρια: Το φούσκωμα είναι ένα σύμπτωμα που σπάνια εμφανίζεται μόνο του. Συνήθως συνοδεύεται από την υπερβολική παραγωγή αερίων ή και τη δυσκοιλιότητα, καθώς οι τροφές που παραμένουν εντός του γαστρεντερικού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το φυσιολογικό περνούν από μια διαδικασία ζύμωσης και απελευθερώνουν αέρια. Και τα επεισόδια διάρροιας μπορεί όμως να προκαλέσουν φούσκωμα, καθώς συνοδεύονται από φλεγμονές και την εξάπλωση βλαβερών βακτηρίων.

5. Κόπωση: Η κακή υγεία του γαστρεντερικού συνεπάγεται μια γενικευμένη αδυναμία, καθώς χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή. Επίσης, τα υπόλοιπα συμπτώματα του ΣΕΕ, όπως η διάρροια, ο πόνος και οι κράμπες, αναπόφευκτα προκαλούν ένα αίσθημα κακουχίας.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:36