search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:29
MENU CLOSE

Ιταλία: Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας επιδιώκει ο πρόεδρος Ματαρέλα

05.05.2018 14:25
Λέγκα και Πέντε Αστέρια: Είναι ξεπερασμένο και δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση το ευρώ – Αποκάλυψη για προσχέδιο συνεργασίας - Media

 

Δύο μήνες μετά τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, ο πρόεδρος Σ. Ματαρέλα, αναζητώντας λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, επιδιώκει κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ξεκινούν τη Δευτέρα.

Με μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας δείχνουν να συμφωνούν η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μεγάλο μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δηλαδή οι δυνάμεις που έχασαν τις εκλογές του Μαρτίου. Από την πλευρά τους ωστόσο η Λέγκα και Πέντε Αστέρια απορρίπτουν, προς το παρόν, κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή το κίνημα Πέντε Αστέρων επέλεξε να υιοθετήσει εκ νέου μια σκληρή στάση. Ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε και πάλι στην δυνατότητα ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα με τον Γκρίλο στους κύριους στόχους του κινήματός του, συμπεριλαμβάνεται η κοινή ανάληψη του χρέους των χωρών-μελών της ΕΕ, καθώς και η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων. Ο δε υποψήφιος πρωθυπουργός των “πεντάστερων”, Λουίτζι Ντι Μάιο, συμπλήρωσε ότι “κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας μπορεί να σημαίνει μόνον προδοσία” και ότι “τα Πέντε Αστέρια, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους”.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα

Όσο για την Λέγκα, επισήμως επιμένει ότι θέλει να κυβερνήσει με όλη την κεντροδεξιά, αλλά απορρίπτει μια κυβέρνηση “ευρείας συμμετοχής”. O γραμματέας της, Ματέο Σαλβίνι, προτείνει μάλιστα “ένα κυβερνητικό σχήμα περιορισμένης διάρκειας, μαζί με τα Πέντε Αστέρια, μέχρι τον Δεκέμβριο”. Αλλά χωρίς τεχνοκράτες. Σύμφωνα ωστόσο με αρκετούς αναλυτές, αν οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων ναυαγήσουν οριστικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να επιλέξει, ως πρωθυπουργό, ακριβώς έναν τεχνοκράτη.

Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι θα κάνει ότι μπορεί, για να πάρει μέρος στην κυβέρνηση και να προστατέψει τις επιχειρήσεις του. Ίσως ακόμα και να προσπαθήσει να πείσει βουλευτές των Πέντε Αστέρων να τον στηρίξουν.

Αρχίζει να γίνεται σαφές, πάντως, ότι παρά τις διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση της φορολογικής πίεσης και για ένα ελάχιστο εισόδημα ανέργων, η νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει σειρά νέων, δημοσιονομικών μέτρων, για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών.

Πηγή: Deutsche Welle

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28