search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:01
MENU CLOSE

Γρηγοράκος: Οι εκλογές να γίνουν… «χθες»

06.05.2018 07:44
Στο «Σωτηρία» με Covid ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος - Media

 

Θετική και αναγκαία θεωρεί ο Λεωνίδας Γρηγοράκος την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για εκλογές εκτιμώντας ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι ζωτική ανάγκη» και όπως λέει, οι εκλογές να γίνουν… «χθες».

 Στο ερώτημα τι θα γίνει μετά από τις εκλογές ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα την καθορίσει ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του . «Αυτός θα κρίνει και θα αξιολογήσει τον βίο και τη διαδρομή του κάθε κόμματος. Χρειάζεται ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός εξουσίας που θα στηρίζεται στις ανόθευτες μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις», αναφέρει. Υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή που θα συνιστά πραγματική τομή στο υπάρχον σκηνικό. «Καίρια ζητήματα καθίστανται: Ποιες πολιτικές οφείλουμε να ακολουθήσουμε; Ποιες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να τις υπηρετήσουν με αποφασιστικότητα και σταθερότητα; Ποιες δυνάμεις τις αντιστρατεύονται; Στο ζήτημα αυτό κρίνεται και αξιολογείται το κάθε κόμμα», τονίζει .

Κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πως με το στρατήγημα της «καθαρής» εξόδου, αποσκοπεί απλώς και μόνο στην πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του επιδιώκοντας να κρύψουν την αλήθεια από τους πολίτες με απώτερο σκοπό την ενοχοποίηση των πολιτικών τους αντιπάλων.

Για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ο κ. Γρηγοράκος τονίζει ότι τα έχει δεχθεί και προσυπογράψει η κυβέρνηση με τον πρωτοφανή τρόπο: «Να προνομοθετεί μέτρα που υπερβαίνουν τον εκλογικό της κύκλο. Η στόχευσή της είναι προφανής. Προκειμένου, μετά την παταγώδη ήττα της, να ναρκοθετήσει τις πολιτικές εξελίξεις, καταφεύγει σε παράδοξες επιλογές».

Θεωρεί σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει στο Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας ότι η διασφάλιση ενιαίας έκφρασης είναι σύνθετη και επίμονη διαδικασία.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ. Που αποσκοπεί κ. Γρηγοράκο η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει άμεσα εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τη πορεία της χώρας μετά το τέλος του Μνημονίου; Συμφωνείτε;

Απ. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι ζωτική ανάγκη. Μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι εκλογές πρέπει να γίνουν… «χθες».

Τα πολλαπλά αδιέξοδα και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τις καθιστούν απαραίτητες. Η Ελλάδα τρία χρόνια τώρα είναι μετέωρη. Βαδίζει στα τυφλά. Στο πηδάλιο της διακυβέρνησης βρίσκονται άνθρωποι ανίκανοι, ανεπαρκείς. Δεν είναι οι ιδεοληψίες, οι αγκυλώσεις και οι εμμονές τους το κυριότερο πρόβλημα. Αλλά, κυρίως, η παροιμιώδης διαχειριστική και πολιτική ανεπάρκειά τους. Το παράδειγμα του προσφυγικού είναι αποκαλυπτικό. Ως εκ τούτου, σωστά έπραξε η κυρία Γεννηματά ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ερ. Γιατί υποστηρίζετε στο Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Δεν σας ενδιαφέρει ότι είναι πιθανόν στην επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται η ΝΔ;

Απ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τις πράξεις και τις ενέργειές της, προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα, στην οικονομία, στην κοινωνία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προσπερνά την αμείλικτη αυτή πραγματικότητα. Ούτε να ασκεί άσφαιρη αντιπολίτευση, προσδοκώντας κομματικά οφέλη. Αν βλέπαμε κοντόφθαλμα τις πολιτικές εξελίξεις δεν θα υποβάλαμε το αίτημα των εκλογών. Απλώς, θα υιοθετούσαμε τη γνωστή θεωρία του «ώριμου φρούτου», που έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο σήμερα, όποιος αντιλαμβάνεται το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των κυβερνητικών επιλογών είναι εύλογο να προτάσσει τη διενέργειά τους. Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός θα κρίνει και θα αξιολογήσει τον βίο και τη διαδρομή του κάθε κόμματος.

Η δική μου προτεραιότητα είναι η χώρα να απαλλαγεί από τους ερασιτέχνες, τους τυχοδιώκτες και τους ανίκανους. Ταυτόχρονα θα επιμένω ότι για να ανασάνουμε, ο προοδευτικός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Εξ ου πιστεύω πως χρειάζεται ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός εξουσίας που θα στηρίζεται στις ανόθευτες μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις.

Ερ. Θα αποκλείσετε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις μετεκλογικές εξελίξεις; Πως θα γίνει η εθνική συνεννόηση που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

Απ. Η πολιτική δεν εδράζεται σε λογικές καλλιστείων- άλλοι να προκρίνονται και άλλοι να αποκλείονται. Ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή που θα συνιστά πραγματική τομή στο υπάρχον σκηνικό. Καίρια ζητήματα καθίστανται: Ποιες πολιτικές οφείλουμε να ακολουθήσουμε; Ποιες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να τις υπηρετήσουν με αποφασιστικότητα και σταθερότητα; Ποιες δυνάμεις τις αντιστρατεύονται; Στο ζήτημα αυτό κρίνεται και αξιολογείται το κάθε κόμμα.

Ερ. Τι απαντάτε στην κυβέρνηση η οποία ισχυρίζεται ότι αμφισβητείτε την «καθαρή έξοδο» και θέλετε παρατεταμένη λιτότητα για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα που επί χρόνια στήριξαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Απ. Το στρατήγημα της «καθαρής» εξόδου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας, της οικονομίας, της Ελλάδας. Αντιθέτως, αποσκοπεί απλώς και μόνο στην πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του.

Εξ ου και καταφεύγουν σε αστειότητες. Τη μια μέρα μιλούν για «μαύρα μέτωπα» και την άλλη «θολώνουν τα νερά», κρύβοντας την αλήθεια από τους συμπολίτες μας. Απώτερος σκοπός τους είναι η ενοχοποίηση των πολιτικών τους αντιπάλων. Με το ψέμα, με τη διαβολή, με τις υπερφίαλες και βλακώδεις διακηρύξεις προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Ερ. Τι αντιπροτείνετε για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου;

Απ. Τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου τα έχει δεχθεί και προσυπογράψει η κυβέρνηση που θα μας έβγαζε από τα μνημόνια! Η κυβέρνηση που υιοθέτησε το πρωτοφανές: Να προνομοθετεί μέτρα που υπερβαίνουν τον εκλογικό της κύκλο. Η στόχευσή της είναι προφανής. Προκειμένου, μετά την παταγώδη ήττα της, να ναρκοθετήσει τις πολιτικές εξελίξεις, καταφεύγει σε παράδοξες επιλογές.

Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση αν προχωρήσει χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις στις πολιτικές που έχει δεχθεί. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα -χωρίς να εκτρέπεται από την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων- να επανεξετάσει καίρια θέματα που θίγουν απροκάλυπτα τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Κατ’ αρχάς μια υπεύθυνη κυβέρνηση, όχι απλώς οφείλει, αλλά είναι υποχρεωμένη να προβεί στην περικοπή όλων εκείνων των αλόγιστων δαπανών που εξυπηρετούν απλώς και μόνο το συριζαίικο κομματικό κράτος. Να σας θυμίσω μόνο ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τριπλασίασαν τους γραμματείς των υπουργείων και πενταπλασίασαν τους συμβούλους και τους συνεργάτες κορυφαίων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων. Με τη χρηστή διοίκηση η χώρα μπορεί να βρει εκείνους τους πόρους που θα ελαφρύνουν το κόστος που έχουν επωμισθεί οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι.

Ερ. Πως εκτιμάτε μέχρι στιγμής τα βήματα του Κινήματος Αλλαγής; Δεν είναι ακόμη μπερδεμένα τα πράγματα με τις πολλές φωνές και επιδιώξεις; Δεν βλέπουμε συνοχή και ενιαία έκφραση.

Απ. Το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να αποτελέσει μια νέα πολιτική έκφραση. Οι δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν για να το δημιουργήσουν έχουν διαφορετικές αφετηρίες και κατ’ επέκταση διαφορετικές προσεγγίσεις στα καίρια και μεγάλα πολιτικά, οικονομικά, θεσμικά, αναπτυξιακά προβλήματα του τόπου. Η διασφάλιση ενιαίας έκφρασης αναμφίβολα είναι σύνθετη και επίμονη.

Ωστόσο, τα βήματα που έχουν γίνει μετά το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής είναι σημαντικά και μεγάλα. Το κυριότερο, κάθε μέρα επιβεβαιώνεται από όλους τους συντελεστές η κοινή βούληση να αποτελέσουμε έναν ενιαίο φορέα που θα εκφράζει και θα εκπροσωπεί τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ερ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα. Τι θα πρέπει να γίνει; 

Απ. Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τις μεγάλες ανατροπές που έχουν συντελεστεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Η βύθιση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ -εκλογική, πολιτική, κοινωνική- είναι πρωτοφανής και προφανέστατη. Η διαφαινόμενη επικράτηση της ΝΔ δείχνει τα όριά της. Μια σημαντική κατηγορία πολιτών αναζητά νέα πολιτική έκφραση. Η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη μεταβατική φάση.

Ερ. Να σας ρωτήσω και για την Παιδεία για την οποία είσθε αρμόδιος στη Κ.Ο. Πως κρίνετε τις εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

Οι κυβερνητικές πολιτικές στον χώρο της Παιδείας είναι η μαύρη τρύπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επιδίωξή τους, η αποδόμησή της, καθώς και η χρησιμοποίησή της για την εξυπηρέτηση ευτελών κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια αποτελούν τους κρίκους μιας αλυσίδας που οδηγεί στον εκφυλισμό, στην υποβάθμιση και στην ισοπέδωση.

Με τη γνωστή πρακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δεν ορρωδούν προ ουδενός. Τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και άλλα έχουν μπει στη ζυγαριά μιας ανερμάτιστης, ιδεοληπτικής, ιδιοτελούς και ψηφοθηρικής πολιτικής. Οι συμμετέχοντες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει πελάτες.

Ερ. Η ένταση στο Αιγαίο με την επιθετικότητα της Τουρκίας είναι υψηλή ενώ κρατούνται ακόμη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;

Απ. Η τουρκική επιθετικότητα συνιστά αναμφισβήτητο γεγονός. Το καίριο ωστόσο είναι ότι η κυβερνητική πολιτική στον ευαίσθητο αυτόν τομέα, υπολείπεται των αναγκών και των απαιτήσεων της χώρας. Η εξωτερική πολιτική ασκείται με γνώμονα τις κοντόφθαλμες και κομματικές επιδιώξεις των κυβερνώντων. Το αποδεικνύει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον παροξυσμό του Ερντογάν. Το επιβεβαιώνει ο τρόπος που πολιτευθήκαμε στο Σκοπιανό. Το αποκαλύπτουν η διγλωσσία, ο ερασιτεχνισμός, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:56