search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:16
MENU CLOSE

Κέντρα ασφαλούς χρήσης ναρκωτικών σκοπεύει να ανοίξει ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης

06.05.2018 11:09
Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Καλλίγραμμη νοσοκόμα αποβάλλει το στρες με γυμνή καλλιτεχνική φωτογράφηση στην Times Square - Media

 

Τέσσερα κέντρα ασφαλούς χρήσης ναρκωτικών που αποσκοπούν στη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. 

Η ανατρεπτική κίνηση του Μπιλ ντε Μπλάζιο ο οποίος πέρα από την εξεύρεση χώρων στέγασης των κέντρων θα πρέπει να πείσει και τις τοπικές κοινότητες να τα αποδεχθούν, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.  

Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε την Παρασκευή να απαντήσει στο σχέδιο του δημάρχου, ενώ όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ οι πρώτες μη επίσημες αντιδράσεις είναι μάλλον αποθαρρυντικές.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πάντως αν και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, επιμένει πως πέρα από τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν αυτό θα σώσει ζωές.

«Εκατόν τριάντα λιγότεροι θάνατοι το χρόνο»

«Θα δούμε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν από υπερβολική δόση να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να σωθούν», είπε κατά την ανακοίνωση.  

Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε σε συντονισμό με το υγειονομικό τμήμα της πόλης, τα τέσσερα κέντρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 130 θανάτους από υπερβολική δόση το χρόνο.

Πέρυσι, η Νέα Υόρκη κατέγραψε αριθμό ρεκόρ με 1.441 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών.  

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα

Τα κέντρα ελέγχου θα διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό για τη χορήγηση ναρκωτικών που θα μπορούν να αποτρέψουν τη θανατηφόρα υπερβολική δόση.

Ακόμη θα έχουν χώρους στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους.  

Ανάλογα κέντρα λειτουργούν σε πόλεις του Καναδά και της Ευρώπης. Το Σαν Φρανσίσκο, η Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν επιτηρούμενους χώρους. Ωστόσο κανείς δεν το έχει πετύχει λόγω των εμποδίων που προκύπτουν, όπως η παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας. 

Το σχέδιο του ντε Μπλάζιο προβλέπει το πιλοτικό άνοιγμα τεσσάρων κέντρων αρχικά για ένα χρόνο με πρόβλεψη για επέκταση.  

Οι χώροι θα χρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν από μη κερδοσκοπικές ομάδες εξουσιοδοτημένες από την πόλη και ενδέχεται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.  

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης φέρεται να πήρε την απόφαση έχοντας αντιμετωπίσει πιέσεις από ομάδες ακτιβιστών που υποστηρίζουν τις  ασφαλείς τοποθεσίες χρήσης και οι οποίοι έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις στο Δημαρχείο.

  «Η επιδημία οπιοειδών έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην πόλη μας από ό, τι τα τροχαία και οι ανθρωποκτονίες», μαζί, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στηρίζοντας το πρόγραμμα.  

Αλλά οι αντίπαλοι της πρότασης ισχυρίζονται πως αυτό το πρόγραμμα επικυρώνουν τη χρήση επικίνδυνων ναρκωτικών και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τις γύρω γειτονιές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:15