search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:10
MENU CLOSE

Οι μάχες των οχυρών του Νευροκοπίου στη «Μηχανή του Χρόνου»

09.05.2018 13:53
Οι μάχες των οχυρών του Νευροκοπίου στη «Μηχανή του Χρόνου» - Media
 
Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει τη Δευτέρα 14 Μαίου, με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD και μας παρουσιάζει τις άγνωστες μάχες των οχυρών στο Νευροκόπι της Δράμας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (21.00).
 
Η εκπομπή «ρίχνει φως» στις άγνωστες πολεμικές ιστορίες της περιοχής ξετυλίγοντας το δραματικό χρονικό της γερμανικής εισβολής και αναδεικνύοντας παράλληλα την παγίδα θανάτου στο οχυρό Λίσσε, αλλά και τη λιγότερο γνωστή ιστορία της Μάχης της Κρέστης.
 
Επίσης, ο Χρίστος Βασιλόπουλος κάνει «αυτοψία» στο εγκαταλελειμμένο σήμερα οχυρό στο Περιθώρι και αποκαλύπτει, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τον διάλογο του Έλληνα διοικητή του Λίσσε με τους Γερμανούς αξιωματικούς για τα οχυρά που ουσιαστικά δεν καταλήφθηκαν ποτέ.
 
Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μιλούν οι: Νίκος Γκιρμπάτσης – ταγματάρχης πεζικού, ιστορικός ερευνητής και Κωνσταντίνος Λαγός – ιστορικός.
 
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
 
«Κυνηγώντας το όνειρο» με τον «μάγο» των παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, στο COSMOTE HISTORY HD
 
H νέα σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «Κυνηγώντας το όνειρο», με επίκεντρο δώδεκα Έλληνες με εξέχουσα πορεία στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τον «μάγο» των παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά. Ο άνθρωπος που έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά και δεκάδες θεατρικά έργα και λιμπρέτα μιλά στην κάμερα για τα παιδικά του χρόνια και αποκαλύπτει τις πηγές της έμπνευσής του (Τετάρτη 16/5, 21.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 23.00.
«Η κουζίνα του Θεού» επιστρέφει την Τρίτη 15/5 στις 21.00 με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD και μας μεταφέρει στη μονή Παλιανής στο Ηράκλειο Κρήτης. Η μονή υπολογίζεται ότι χτίστηκε κατά τον τέταρτο αιώνα, ενώ η ιστορία της ταυτίστηκε με αυτή του νησιού. Στην κουζίνα της, οι μοναχές ετοιμάζουν ντολμαδάκια, φαγκρί πλακί και γλυκό κυδώνι.
Η σειρά «Εννέα μουσεία, ένα ταξίδι» μας μεταφέρει παρέα με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στα Ιωάννινα για να ανακαλύψουμε το Μουσείο Αργυροτεχνίας και τη συλλογή του. Κατά την «παραμονή» μας, περιηγούμαστε μέσα στα τείχη του κάστρου των Ιωαννίνων, όπου διαφυλάσσεται η ιστορία του ασημιού και των τεχνιτών του (Σάββατο 12/5, 19.00).
 
Στο πλαίσιο του νέου μηνιαίου αφιερώματος «Μεγάλοι Έλληνες Μουσικοί», προβάλλεται το πορτραίτο του Σπυρίδωνα Σαμάρα, του διασημότερου Έλληνα μουσουργού του 19ου αιώνα. Ο ίδιος, αν και στην Ελλάδα βίωσε την απόρριψη των συμπατριωτών του, αναγνωρίστηκε από τον μεγάλο Ιταλό συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι ως ισότιμός του (Κυριακή 13/5, στις 21.00).
 
Επίσης, το Σάββατο 12/5 στις 22.00 ξεχωρίζει στο κανάλι το ντοκιμαντέρ Atlantis Rising, στο οποίο οι διάσημοι κινηματογραφιστές Τζέιμς Κάμερον και Σίμτσα Τζεϊκομποβίτσι ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια ομάδα αρχαιολόγων, επιστημόνων και ιστορικών, για να εντοπίσουν τη χαμένη Ατλαντίδα, έχοντας ως «οδηγό» τον Πλάτωνα.
 
Το «Τραπέζι ελληνικό! Με την Νταϊάν Κόχυλα» επανέρχεται την Πέμπτη 10/5 στις 18.00 με το επεισόδιο «Η κοινωνία του μεζέ», στο οποίο η γνωστή σεφ επισκέπτεται ένα πρωτοπόρο εστιατόριο του Βόλου και δοκιμάζει μεζέδες της ελληνικής κουζίνας σε μια διαφορετική εκδοχή. Έπειτα, παίρνει η ίδια θέση στην κουζίνα και ετοιμάζει κεφτέδες, τζατζίκι και γαρίδες σαγανάκι. Το Σάββατο 12/5 στις 18.00 στο επεισόδιο «Μια μπουκιά κόκκινο κρασί», η Νταϊάν κάνει πικνίκ σε έναν αμπελώνα της Νάουσας και δοκιμάζει τη φημισμένη τοπική ποικιλία κρασιού Ξινόμαυρο. Με βάση το «ευγενές» αυτό κόκκινο κρασί, ετοιμάζει αρνάκι γεμιστό με τυρί και μπαχαρικά, και λαβράκι με μανιτάρια. Την Τρίτη 15/5 στις 18.00 στο επεισόδιο «Το πνεύμα της Λέσβου», η σεφ ταξιδεύει στη Λέσβο, την περίφημη πατρίδα του ούζου. Εκεί, ετοιμάζει θαλασσινά, όπως ψητές σαρδέλες με ούζο, χταπόδι με ελιές αλλά και συνταγές με μελιτζάνες.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:10