search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:44
MENU CLOSE

Μύθος το μυστικό της δύναμης του Ποπάι – Όλη η αλήθεια για το σπανάκι

09.05.2018 14:51
Μύθος το μυστικό της δύναμης του Ποπάι - Όλη η αλήθεια για το σπανάκι - Media

 

Όλοι ξέρουμε την ιστορία του Ποπάι του ναύτη με τα σιδερένια μπράτσα: η δύναμή του οφείλεται στο σπανάκι που καταναλώνει διαρκώς, καθώς το τρυφερό λαχανικό περιέχει σίδηρο, ο οποίος -λέει ο μύθος- δίνει στον Ποπάι υπεράνθρωπη δύναμη.

Κι όμως, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σπανάκι όχι μόνο δεν περιέχει όσο σίδηρο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά και ο σίδηρος που περιέχει είναι πιο δύσκολα απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ήδη, από το 1981 η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με σχετικό άρθρο είχε προσπαθήσει να διαλύσει τον μύθο του σπανακιού, ωστόσο, χρειάστηκε να φθάσουμε στις μέρες μας για να πιστοποιηθεί και με τη βούλα των επιστημόνων ότι το λαχανικό έχει το ένα δέκατο της περιεκτικότητας σε σίδηρο που θεωρούταν ότι έχει.

Συγκεκριμένα, τον 19ο αιώνα, Γερμανός χημικός είχε ισχυριστεί ότι τα 100 γραμμάρια σπανακιού περιέχουν 35 mg σιδήρου, ωστόσο, ένας Αμερικάνος μαθηματικός απέδειξε μετά από έρευνες χρόνων ότι ο χημικός είχε κάνει λάθος… στην υποδιαστολή και ότι τα 100 γραμμάρια σπανακιού περιέχουν μόλις 3,5 mg σιδήρου.

Μάλιστα, λόγω της σύστασης του λαχανικού, η κατανάλωσή του χρειάζεται να συνοδεύεται από όξινες τροφές (π.χ. λεμόνι) για να μπορεί ο σίδηρος που περιέχει να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:40