search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:12
MENU CLOSE

Πώς η απόφαση Τραμπ για το Ιράν κόστισε 40 δις σε Airbus και Boeing

09.05.2018 16:27
Πώς η απόφαση Τραμπ για το Ιράν κόστισε 40 δις σε Airbus και Boeing - Media

 

Ορατές γίνονται ήδη και στο οικονομικό πεδίο, πέραν του πολιτικού και στρατιωτικού, οι συνέπειες της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η επαναφορά των κυρώσεων που συνεπάγεται η απόφαση του πλανητάρχη επέφερε βαρύ πλήγμα στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες αεροναυπηγικής παγκοσμίως, την Airbus και τη Boeing. Η απόφαση του Τραμπ αναμένεται να κοστίσει στους δύο κολοσσούς ούτε λίγο ούτε πολύ 39 δις δολάρια! Και αυτό γιατί, βάσει των κυρώσεων, απαγορεύεται στις εταιρείες να πωλούν αεροσκάφη στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, η Boeing χάνει συμβόλαιο 17 δις δολαρίων, ενώ η Airbus συνολικά 22 δις από δύο συμβόλαια με Ιρανικές εταιρείες. Η IranAir είχε παραγγείλει 200 επιβατικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 100 από την Airbus και 80 από την Boeing. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η Airbus είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, μεγάλο μέρος των συστημάτων που χρησιμοποιεί κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες με αποτέλεσμα η γραμμή παραγωγής να μπλοκάρει λόγω των κυρώσεων Τραμπ.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε ότι η εταιρεία θα σεβαστεί και θα ακολουθήσει τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:11