search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:36
MENU CLOSE

Ανησυχία για νέα επιδημία Έμπολα στο Κονγκό – Φόβοι για εξάπλωσή της στην Αφρική

10.05.2018 07:10
Ανησυχία για νέα επιδημία Έμπολα στο Κονγκό - Φόβοι για εξάπλωσή της στην Αφρική - Media

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται αντιμέτωπη “με μια νέα επιδημία του Έμπολα” που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στην επαρχία του Ισημερινού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Στις 3 Μαΐου αναφέρθηκαν 21 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και 17 θάνατοι, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο”. Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 80%.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα ενέκρινε το σχέδιο δράσης που πρότεινε το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Από τις 3 Μαΐου πάντως δεν έχουν αναφερθεί άλλοι θάνατοι, συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία δεν διευκρινίζεται το πότε ξέσπασε η επιδημία.

Μια ομάδα γιατρών του υπουργείου Υγείας, μαζί με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέβη στην πόλη Μπικόρο όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα θύματα. “Προτεραιότητά μας είναι να πάμε στο Μπικόρο για να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση και τους συνεργάτες μας ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά που σχετίζονται με αυτή τη νέα επιδημία του Έμπολα” είπε ο γιατρός Πέτερ Σαλάμα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η επιδημία αυτού του θανατηφόρου ιού στη ΛΔ του Κονγκό είναι η ένατη που καταγράφεται από το 1976. Στην τελευταία επιδημία, το 2017, η οποία ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών της Κινσάσα έλαβε πέντε δείγματα από ύποπτα κρούσματα στις 6 Μαΐου και τα δύο από αυτά βγήκαν θετικά. Ο ΠΟΥ θέλει να συγκεντρώσει και άλλα δείγματα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους “με μηνύματα που θα αφορούν την πρόληψη και τον έλεγχο” της ασθένειας, είπε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Αφρική, Δρ. Ματσιντίσο Μοέτι.

 

Κινητοποίηση στη Νιγηρία

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας τόνισε την Τετάρτη ότι την «ανησυχεί» το ξέσπασμα νέας επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που έχει προκαλέσει ήδη 17 θανάτους.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης για την επιτήρηση όλων των χερσαίων και αεροπορικών δραστηριοτήτων στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νιγηριανών», δήλωσε ο Άιζακ Αντεβόλε, υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα περνάμε πλέον από κόσκινο όλους τους ανθρώπους που έρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γειτονικές χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας (180 εκατ. κάτοικοι) συνέστησε ένα «κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων» στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για την περίπτωση εξάπλωσης της επιδημίας.

Το Εθνικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών της Νιγηρίας ενδέχεται επίσης να προσφέρει βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Η Νιγηρία είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που διαθέτει «κινητό εργαστήριο» ειδικευμένο στους αιμορραγικούς πυρετούς, που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να κάνει πολύ γρήγορα εξετάσεις ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Είχε σταλεί στη Σιέρα Λεόνα στο αποκορύφωμα της επιδημίας του 2014, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11.300 ανθρώπους. Εκείνη η επιδημία ήταν η χειρότερη στην ιστορία και κράτησε από τα τέλη του 2013 μέχρι το 2016, με 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, το 99% εξ αυτών εντοπίστηκε στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15