search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:06
MENU CLOSE

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπόδιο… ο εαυτός του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2020
10-5-2018
12.05.2018 03:00
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από ΔΕΘ: Η ελληνική πλευρά δεν έριξε ποτέ λάδι στη φωτιά (Live) - Media

 

Οι αντιφατικές απόπειρες του Μητσοτάκη να προσεγγίσει την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη! Αυτό φαίνεται – εκ πρώτης όψεως – να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων δημόσιων εμφανίσεων και ομιλιών του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιχειρεί να οριοθετήσει το κοινωνικό πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

● Από τη μία η προσπάθεια να καθησυχάσει για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τις πολιτικές προθέσεις της Ν.Δ. για τον δημόσιο τομέα, διαβεβαιώνοντας πώς δεν προτίθεται να κάνει απολύσεις αν γίνει κυβέρνηση.

● Από την άλλη ο χαρακτηρισμός «ξεπερασμένο» που χρησιμοποίησε αναφορικά με την προσδοκία ενός εργαζόμενου να εργαστεί σε ωράριο 9.00 με 5.00 και να πάρει σύνταξη από την εργασία στην οποία αρχικά προσλήφθηκε.

Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να συνδυάσει βασικές φιλελεύθερες αρχές της με μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας προς τους ψηφοφόρους. Μοιάζει όμως ο Μητσοτάκης να απευθύνεται σε δυο διαφορετικά ακροατήρια. Κυρίως όμως μοιάζει να τον εμποδίζει ο… εαυτός του να προσεγγίσει τα κοινωνικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο αυτό, οφείλουμε να το ομολογήσουμε, είναι κομμάτι δύσκολο…

Στόχος πάντα το Δημόσιο

Οι τελευταίες ημέρες, γεμάτες από εμφανίσεις και ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ενδεικτικές για την εικόνα που διαμορφώνει ο «γαλάζιος» πρόεδρος. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, Δημόσιο και απολύσεις, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΕΡΤ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον δημόσιο τομέα ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε: «Δεν θα γίνει καμία απόλυση δημόσιου υπαλλήλου, το λέω για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «διαστρέβλωση των θέσεων που παρουσιάζουμε». Ωστόσο, στην ίδια εκδήλωση, αν και δεν βρήκε ευκαιρία να αναφερθεί στους συμβασιούχους του Δημοσίου, άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αλλά, αν, παραδείγματος χάριν, σε ένα νοσοκομείο το οποίο χρειάζεται έναν καινούριο τομογράφο, πάμε στη λογική ότι δεν αγοράζουμε εμείς το μηχάνημα, αλλά αγοράζουμε την υπηρεσία και πληρώνουμε ανάλογα με τον αριθμό των μαγνητικών τομογραφιών που γίνονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δεν βλέπω τον λόγο γιατί αυτό κατ’ ανάγκη είναι κάτι το οποίο είναι κακό».

Για το ίδιο ζήτημα, μιλώντας στο Digital Economy Forum 2018, ο Μητσοτάκης ήταν πιο… αποκαλυπτικός αφού τόνισε πως «το Δημόσιο δεν έχει να φοβάται τίποτα από τη μεγαλύτερη, την εντονότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έχει μόνο να κερδίσει. Και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στις υπηρεσίες, και η εκχώρηση δραστηριοτήτων (outsourcing) σε πεδία υποστηρικτικά θα προχωρήσουν αποφασιστικά σε μια δική μας διακυβέρνηση».

Στην ίδια εκδήλωση μάλιστα ο Μητσοτάκης έδωσε τα… ρέστα του καθώς, όπως είπε επί λέξει, «το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9.00 με 5.00”, στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο».

Το… τέλος της ΕΡΤ

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ και το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επί Σαμαρά ο Μητσοτάκης τόνισε πως «έχω δεσμευτεί εδώ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι το τέλος της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό και έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό και να κάνει τα κουμάντα της. Και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό».

Στην τοποθέτηση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απολύτως… ξεκάθαρος για το μέλλον της ΕΡΤ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «εμείς δεν θέλουμε πολίτες – πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη» και πως «τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις, είναι απαραίτητα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες».

Όπως δήλωσε ο «γαλάζιος» πρόεδρος, με βάση το πρόγραμμα της Ν.Δ. το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα καθιερωθεί για 800.000 πολίτες.

Τζιζ και φτου κακά…

Στον «πυρήνα» της πολιτικής συζήτησης τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται τα σχέδια επί χάρτου της κυβέρνησης για σπάσιμο της Β΄ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Πώς τοποθετείται στα σενάρια η αξιωματική αντιπολίτευση; Επί της ουσίας η Ν.Δ. επιχειρεί να απαξιώσει την κυβερνητική πρωτοβουλία, χωρίς όμως να παίρνει ξεκάθαρη θέση επάνω στο ζήτημα.

«Γαλάζιες» πηγές, τις προηγούμενες μέρες, έκαναν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας σημειώνοντας παράλληλα πως η Ν.Δ. δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει τη συντριβή. Ένα είναι σαφές: ότι τη συντριβή δεν την αποφεύγει» σημείωσε η Μαρία Σπυράκη στον ερτζιανό ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί τα πάντα. Εργαλειοποιεί τον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές δημιουργώντας αστάθεια και ακυβερνησία με την προσπάθειά της να επιβάλει απλή αναλογική».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. επανέλαβε τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει και υπενθύμισε ότι «εμείς πολύ έγκαιρα και θεσμικά φέραμε στη Βουλή την πρόταση της διαίρεσης της μεγάλης περιφέρειας, της τεράστιας περιφέρειας της Β΄ Αθηνών, μαζί με την ψήφο των αποδήμων. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση τότε δεν ασχολήθηκε καν, γιατί απλώς δεν είχε καμία λογική να προχωρήσει στη διαίρεση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών».

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:05