search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:54
MENU CLOSE

Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ τις επόμενες μέρες – Τι φέρνει πιο κοντά τη «λύση» για το ονοματολογικό 

11.05.2018 07:03
Η αντίδραση των Σκοπίων στην ήττα του «φίλου Αλέξη» στις Ευρωεκλογές - Media

 

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατά την πρώτη τους επαφή στο Νταβός, είχαν πει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ πως θα ξανασυναντηθούν όταν η λύση θα είναι κοντά και όταν θα έχουν ένα χειροπιαστό προσχέδιο συμφωνίας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ όπου προαναγγέλλει και τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αναμένω τουλάχιστον ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια, θα συναντηθώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα και ότι θα συζητήσουμε για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και, γιατί όχι, ίσως να είμαστε και πιο θαρραλέοι στη δημιουργικότητά μας», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ. 

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές η επίλυση του Μακεδονικού δεν σημαίνει πως η ελληνική πλευρά κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις σε ζητήματα που αφορούν το ονοματολογικό αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων. Αλλά το αντίθετο. 

Ένα μήνα νωρίτερα οι πιθανότητες συμφωνίας βρίσκονταν σε ένα ποσοστό 50-50. Τώρα, σύμφωνα με την εικόνα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από τα Σκόπια, οι πιθανότητες λύσης είναι πολύ παραπάνω και αυτό γιατί, όπως φαίνεται η πλευρά της γείτονος, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις, ούτως ώστε να προχωρήσει σε λύση. 

Δεν αποκλείεται να δούμε από την πλευρά Ζάεφ, να κάνει πίσω και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου θα αφαιρεθούν όλα τα αλυτρωτικά άρθρα. Βέβαια, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν έχει και την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη να προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος. 

Παράλληλα η όποια συμφωνία, δε θα σημάνει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου. 

«Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενθαρρυντική παρά ειλικρινής. Γνωρίζουν πολύ καλά και στα Σκόπια αλλά και στο ΝΑΤΟ πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με την πρόταση για «ειδική σχέση Σκοπίων – ΝΑΤΟ» να είναι περισσότερο κοντά, παρά η καθαρή ένταξη. 

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου – Ντιμιτρόφ

Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.  Στη συνάντηση που έγινε στο Σούνιο, έπειτα από αίτημα του σκοπιανού υπουργού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52