29/03/2020 15:29:32

Θεσσαλονίκη: Βρέφος 4 μηνών πέθανε από κοκκύτη επειδή οι γονείς του δεν ήθελαν να το εμβολιάσουν!

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις γυναίκες να γεννήσουν νωρίτερα - Media

 

Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) όλων των ειδικοτήτων, πανεπιστημιακοί και πολίτες ζήτησαν διευκρινίσεις για τα εμβόλια που γίνονται -ή θα έπρεπε να γίνονται- σε βρέφη, παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους και ενήλικες, τονίζοντας ότι τα νέα δεδομένα -των μεγάλων προσφυγικών ροών- τα έχουν καταστήσει ακόμη πιο αναγκαία. 

Παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για θανάτους βρεφών, παιδιών και ενηλίκων σε όλον τον πλανήτη, αλλά και για τις νόσους που επανεμφανίζονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις συνεχείς μετακινήσεις ομάδων ή μεμονωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Στην ίδια εκδήλωση εκπρόσωποι ιατρικών ΜΚΟ έδωσαν συγχαρητήρια στον ΙΣΘ και στον πρόεδρο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο γιατί μέρος των εμβολίων που δεν έχουν(!) θα καλυφθεί από το σύλλογο. Παιδίατροι τόνισαν ότι θα έπρεπε να γίνονται όλα τα εμβόλια -ακόμη κι αυτά που… σταμάτησαν (!)- ειδικά τώρα λόγω της προσφυγικής κρίσης. 

Αρκετοί άλλοι όπως ο καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας Θόδωρος Αγοραστός -ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση- ζήτησε να παρέμβει ο ΙΣΘ κι άλλοι επιστημονικοί φορείς στην πολιτεία και στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δυνάμεων ενόψει του… «νέου κατακλυσμού προσφύγων που αναμένεται σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων υπουργών αλλά και Τούρκων αξιωματούχων που καταγράφονται καθημερινά στα ΜΜΕ». Ο καθηγητής αναρωτήθηκε αν τώρα, δεν υπάρξει συνεργασία όλων για άμεσα προληπτικά μέτρα (εμβολιασμούς σε όλους) πότε θα υπάρξει;

Ο κεντρικός ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο καθηγητής κ. Ροηλίδης, μίλησε με συγκεκριμένα τραγικά παραδείγματα, όπως για βρέφος 4 μηνών με κοκκύτη που… κατέληξε επειδή οι γονείς του δεν του έκαναν ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ λόγω αντιεμβολιαστικών πεποιθήσεων!

«Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη θα είχε προλάβει αυτή την άσχημη εξέλιξη…» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε τα αίτια αμφισβήτησης των εμβολίων προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα στο θέμα, και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο να μιλούν γι αυτό…»

Η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής και ανοσολογίας του ΑΠΘ Φλωρεντία Κανακούδη -που επίσης τίμησε την εκδήλωση του ΙΣΘ – απάντησε σε ερωτήματα κυρίως παιδιάτρων για τα εμβόλια σε ομάδες πληθυσμού -όπως οι έγκυες- ενώ και εκπρόσωποι ιατρικών φορέων και εταιρειών μίλησαν για το μεγάλο έργο που επιτελείται με πρωτοβουλίες γιατρών ώστε να εμβολιάζονται όλες οι ομάδες των πληθυσμών, όπως οι Ρομά και μάλιστα στον τόπο διαμονής τους που αλλάζει συνεχώς. 

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Δημήτρης Ευγενίδης επισημαίνοντας κι αυτός την αναγκαιότητα της πρόληψης και της ενημέρωσης τονίζοντας ότι ο ΦΣΘ ήταν και είναι αρωγός των προσπαθειών του ΙΣΘ.

Κλείνοντας την ανοιχτή συζήτηση και εκδήλωση ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διαβεβαίωσε ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει την ενημέρωση για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη και επιτυχία της ιατρικής. «Θα πρέπει να εμβολιασθούν όλοι οι συνάδελφοι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να θωρακιστούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς τους…» πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος. 

Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νικος Νίτσας επισήμανε ότι «χρέος του ιατρικού κόσμου είναι να ζητήσει ακόμη πιο επίμονα τη συνεργασία όλων ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Οι λειτουργοί της υγείας προσπαθούμε να πείσουμε τους διαχειριστές της κρίσης (δηλαδή τους υπουργούς) για τα αυτονόητα. Οφείλουν να μας ακούσουν κι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να φωνάζουμε για τα λάθη τους μέχρι να μας ακούσουν…».

Πηγή: thesstoday.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.