search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:18
MENU CLOSE

Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας Arc For Dance Festival: Μας ταξιδεύει σε νεά μονοπάτια… (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2020
10-5-2018
14.05.2018 03:00
arc-2018-screen-shot-2018-04-.jpg

 

Πρόκειται για έναν θεσμό που πιστεύει βαθιά στην ισχυρή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις, μια διοργάνωση που κάθε φορά δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον τόσο σε ώριμους χορογράφους όσο και σε νέους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους την ευκαιρία πειραματιστούν πάνω στη γλώσσα του χορού, να ανακαλύψουν και να αναδείξουν νέες δημιουργικές κατευθύνσεις.

Ένα φεστιβάλ στο οποίο κάθε χρονιά λαμβάνουν μέρος σπουδαίοι επαγγελματίες και ειδικοί του χορού απ’ όλο τον κόσμο, το οποίο παράλληλα διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό, εντάσσοντάς τους σε διεθνή δίκτυα.

Πάνω απ’ όλα, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας Arc For Dance Festival αποτελεί μια διοργάνωση που ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα, προτείνοντας νέους τρόπους κατανόησης αλλά και απόλαυσης της κίνησης.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου, εστιάζει σε ερωτήματα που αναδεικνύουν τόσο τη θέση όσο και τη σημασία του χορού στην πολύπλοκη συνδιαμόρφωση του «σύγχρονου».

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος εισάγεται ο θεσμός των ανοιχτών, δυναμικών, διαλογικών συναντήσεων ανάμεσα σε δημιουργούς και κοινό. Πιο συγκεκριμένα, οι χορογράφοι Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα, Ερμίρα Γκόρο και Πατρίσια Απέργη έρχονται σε άμεση επαφή με τους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και με αφορμή ένα σώμα επιλεγμένων ταινιών και άξονα τις επιρροές και τους προβληματισμούς που συναντούν και διαμορφώνουν κατά τη διαδικασία της δημιουργίας, αποκαλύπτουν τη σύνθετη «πρώτη ύλη» του χορογραφικού τους έργου (ΑRC_dialogues).

Στον πυρήνα της διοργάνωσης βρίσκονται εννέα παραστάσεις νέων έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Πρόκειται για τα έργα των: Μαργαρίτα Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα-RootlessRoot & Edivaldo Ernesto, Αναστασία Βαλσαμάκη, Po-Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesús Rubio Gamo και Πατρίσια Απέργη. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον τρόπο που σκέφτονται, λειτουργούν και εργάζονται οι γυναίκες δημιουργοί και θα παρουσιαστούν από τις 24 ώς τις 27 Μαΐου στο Θέατρο Κιβωτός (Arc For Dance Festival).

Πριν από την έναρξη των παραστάσεων αυτών, διάφορα χορευτικά συμβάντα σε επιμέλεια του Αντώνη Τζούμα εκτυλίσσονται στα όρια του εσωτερικού και του εξωτερικού, του προγραμματισμένου και του τυχαίου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη του σκηνικού χώρου (ARC_loop).

Σε μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το φεστιβάλ διερευνά, με νέα site-specific έργα του Γιάννη Μανταφούνη και του Στέλιου Τσάτσου, τα ευαίσθητα και ρευστά όρια που υπάρχουν ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών – καλλιτεχνών αλλά και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου, τόσο στις πραγματικές όσο και τις συμβολικές διαστάσεις του (ARC_hitects).

Με όχημα το έργο Project 1: Alien Express, το φεστιβάλ βγαίνει στους δρόμους του Θησείου, εντός ενός ανήσυχου αστικού πεδίου, επηρεασμένο από τα χρόνια της κρίσης (ARC_hood), ενώ για ακόμη μια χρονιά το φεστιβάλ διατηρεί την καθιερωμένη ενότητά του για τους νέους και ανερχόμενους χορογράφους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να αναδείξουν το ταλέντο τους, αποκτώντας παράλληλα μια πολύτιμη εμπειρία έχοντας απέναντί τους ένα ευρύ, διεθνές κοινό (ARC_prime movers).

Εστιάζοντας στην προβληματική της αναμετάδοσης και στη σημασία της ψηφιακής προσβασιμότητας στα χρόνια του διαδικτύου, το φεστιβάλ εγκαινιάζει τη φετινή χρονιά την πρακτική ζωντανής μετάδοσης (live streaming) τόσο σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης όσο και στο διαδίκτυο (ARC_flow), ενώ επιχειρώντας να ενισχύσει τη γνώση, επαγγελματιών και μη, πάνω σε χορευτικές πρακτικές και σε σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν τη γλώσσα του χορού, οργανώνει μια σειρά workshops υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών – συντονιστών Paul Blackman, Bush Hartshorn και I-Han Huang της ομάδας B.Dance από την Ταϊβάν (ARC_hothouse).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc For Dance Festival, ψυχή του οποίου παραμένει από την πρώτη στιγμή της «γέννησής» του η καλλιτεχνική διευθύντρια Φρόσω Τρούσα, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) όσο και από εθνικούς πόρους.

INFO

Θέατρο Κιβωτός

Πειραιώς 115, Γκάζι

Έως 27.5.2018

Είσοδος ελεύθερη

Για κρατήσεις και πληροφορίες

σχετικά με το πρόγραμμα και

τους άλλους χώρους δράσεων

στο www.arcfordancefestival.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17