search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:43
MENU CLOSE

Μέχρι τον Αύγουστο ο νέος νόμος για τα δασικά αυθαίρετα

12.05.2018 07:53
Μέχρι τον Αύγουστο ο νέος νόμος για τα δασικά αυθαίρετα - Media

 

Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να έχει κατατεθεί και ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», την περασμένη βδομάδα επρόκειτο να εκδικαστεί ο νόμος Τσιρώνη, ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός, ωστόσο το ΥΠΕΝ ζήτησε αναβολή η οποία και έγινε δεκτή. Έτσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο που ορίστηκε η νέα δικάσιμος, θα πρέπει είναι έτοιμος ο νέος νόμος που θα ξεκαθαρίζει τα γκρίζα σημεία στα δασικά αυθαίρετα.

Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων, ποιες ιδιοκτησίες δεν πληρούν τα κριτήρια και θα κατεδαφίζονται άμεσα, ποια κτίσματα θα αποκλειστούν από τη διαδικασία ρυθμίσεων (αιγιαλούς, δάση) αλλά και ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά πυκνώσεων.

Αυτή τη στιγμή, η 15μελής ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα προσπαθώντας να λύσει όλα τα προβλήματα που εντόπισε το ΣτΕ. Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι να αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και να εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα.

«Αγκάθι» η ασυνέπεια των ΟΤΑ

Την ίδια ώρα, πάντως, αγκάθι παραμένει η ασυνέπεια των ΟΤΑ, όπου ενώ η προθεσμία εκπνέει σε μόλις 3 ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη 15 Μαΐου, δεν έχουν κατατεθεί τα όρια οικισμού και οι οικιστικές πυκνώσεις σε περισσότερους από 100 δήμους. Σύμφωνα μάλιστα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, η ημερομηνία είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση. Αν τελικά πράγματι το ΥΠΕΝ δεν καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή δεδομένου ότι οι ΟΤΑ είναι εκπρόθεσμοι, αφενός θα προκύψουν προβλήματα με τους πολίτες που θα χρειαστεί τελικά να καταθέσουν αντιρρήσεις για να μη βρεθούν οι ιδιοκτησίες τους στον αέρα και αφετέρου η νομοθετική ρύθμιση χωρίς τα οικιστικά περιγράμματα θα είναι ημιτελής. Σε κάθε περίπτωση υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο επισημαίνουν πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Υπενθυμίζεται ότι, με το νόμο Τσιρώνη, ως οικιστική πύκνωση ορίζονται τα 50 κτίρια σε έκταση έως 25 στρέμματα και δημιουργήθηκε προκείμενου να δοθεί μια “έκτακτη λύση” στο ζήτημα της θεώρησης δασικών χαρτών σε περιοχές που καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία και έχουν αυθαίρετους οικισμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 147 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις, ωστόσο υπάρχουν μερικοί ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, οι οποίοι τα έστειλαν μια ανάσα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Όπως έχει κάνει γνωστό το ΥΠΕΝ, τα εγκεκριμένα και άλλα σχέδια πόλης του δήμου οριοθετούνται από την Υπηρεσία Δόμησής του, ενώ από τις τεχνικές υπηρεσίες του οριοθετούνται οι οικιστικές πυκνώσεις. Από αυτούς τους 146, λοιπόν, οι 22 βρίσκονται στην Αττική. Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βύρωνος, Ζωγράφου, Καισαριανής, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Περιστερίου, Σαρωνικού, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φυλής, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Σαλαμίνας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Σπετσών, Κυθήρων και Αγκιστρίου.

 Τι λένε οι δήμοι

Στον αντίποδα, οι ΟΤΑ επιμένουν ότι ο λόγος που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έγκειται στο ότι οι υπηρεσίες τους είναι υποστελεχωμένες. Δήμαρχοι διευκρινίζουν ότι έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ βοηθητικό προσωπικό, κάτι που ωστόσο δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δίκαιες απαιτήσεις του υπουργείου. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, υπάρχει μια κινητικότητα αφού αρκετοί δήμοι έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο ζητώντας να αρχίσουν τις μελέτες για την εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα επιχειρήματα που θέτουν αναφορικά με τα προβλήματα οι δήμοι δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς υπήρχε ξεκάθαρα επαρκές χρονικό περιθώριο για να αντιμετωπιστούν το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φάμελλος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι καθυστερήσεις δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας, έργο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι εκτιμάται πως τα αυθαίρετα κτίσματα σε δασικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα αγγίζουν τις 800.000, ενώ τα περισσότερα βρίσκονται σε Αττική, Χαλκιδική, Εύβοια και Κρήτη.

Πονοκέφαλος το πολεοδομικό καθεστώς της Ανατ. Αττικής

Μπορεί οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής να ήταν συνεπείς και να κατέθεσαν πρόωρα τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο παραμένουν “πονοκέφαλος”, καθώς το νομικό – πολεοδομικό καθεστώς έχει φέρει στην επιφάνεια όσα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί για χρόνια.

Το ίδιο άλλωστε έχει τονίσει και ο κ. Φάμελλος, αναφέροντας πως η Ανατολική Αττική θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της ένα “case study”, καθώς υπάρχουν περιοχές με διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς και πληθώρα περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Παράλληλα υπενθύμισε ότι ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων της περιοχής τους είναι και οι Δήμοι Αχαρνών, Παιανίας, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης, ενώ άλλοι έχουν αποστείλει τα μη θεσμικά σχέδια πόλεως, όπως ο Δήμος Παλλήνης, συμβάλλοντας αρνητικά και ταλαιπωρώντας ουσιαστικά τους δημότες τους κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Χρονοδιάγραμμα

Οι επόμενες λοιπόν αναρτήσεις για το υπόλοιπο της Ανατολικής Αττικής προγραμματίζονται:

* Για τα τέλη Ιουλίου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών, Παιανίας.

* Για τα τέλη Αυγούστου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Άνοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας και Κερατέας.

* Για το φθινόπωρο του 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.

Εντός του 2019

Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για την Ανατολική Αττική πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιούνιο πρόκειται να αναρτηθούν χάρτες στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Άνω Λιόσια, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Λουτρόπυργο, Μαγούλα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο), Φυλή. Επίσης, αναμένονται το προσεχές διάστημα χάρτες σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πειραιά, Λάρισα και Μαγνησία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ανατολική Αττική έχουν έως σήμερα κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Βαρνάβα, Γραμματικού και Καπανδριτίου ενώ έως το 2013 είχαν κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Δροσιάς, Κηφισιάς, Μαραθώνος, Πεντέλης και Ν. Πεντέλης. Οι τρέχουσες αναρτήσεις που έγιναν στις 2/3/2018 περιλαμβάνουν δασικούς χάρτες για τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Ν. Παλατιών, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου, Ωρωπού με καταληκτική ημερομηνία για τις αντιρρήσεις τις 28/06/2018 και τις 18/07/2018 για κατοίκους του εξωτερικού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41