19/01/2021 18:02:22

ΠΓΔΜ: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο

Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από το erga omnes - Media

 

«Η συνάντηση Ντιμιτρόφ και Κοτζιά θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο Ντάρκο Ανγκέλοφ, επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα. 

Μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο Ανγκέλοφ χαρακτηρίζει «κρίσιμο» το στάδιο των διαπραμγατεύσεων για το όνομα «μετά τις πολυάριθμες, εντατικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά».

Υπογραμμίζει ωστόσο πως παραμένουν βασικές διαφορές όσον αφορά την «επιμονή της Ελλάδας για την αλλαγή του Συντάγματός μας και το πεδίο χρήσης του ονόματος. Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση και η συνάντηση των δύο υπουργών, αυτήν τη φορά με την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Το τελευταίο σενάριο

«Συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «Νέων», αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ που έχει πέσει στο τραπέζι. 

Όπως σημειώνεται, σε αυτή την εκδοχή σημαντικό στοιχείο είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, προτείνεται να είναι μία διετία, γιατί αυτός ο χρόνος θεωρείται από την άλλη πλευρά ικανός για τη διαμόρφωση των απαραίτητων εσωτερικών συσχετισμών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.