25/08/2019 00:21:43
2.10.2009

Γαλάζια παραμάγαζα τα δικαστήρια

 

Βαρύτατα τραυματισμένος βγαίνει ο θεσμός της Δικαιοσύνης από τα τελευταία δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το ύστατο καταφύγιο του κατατρεγμένου πολίτη μετατράπηκε αργά αλλά σταθερά σε πεδίο πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ ο συνταγματικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός των εξουσιών μόνο μελαγχολικά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Οι τελευταίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι στην πραγματικότητα οι δικαστικές αίθουσες, τα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία πολλές φορές λειτουργούσαν ως κομματικά παραμάγαζα, ανάλογα με την εκάστοτε υπόθεση... Εκεί όμως που οι γαλάζιοι κυριολεκτικά... αφηνίασαν ήταν στις προσπάθειές τους να εκπορθήσουν το εναπομείναν κράτος δικαίου, οι οποίες τελικά καρποφόρησαν, αφού η «σοδειά» από αυταρχικά, αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά μέτρα (με επίκληση πάντα αυτής της ρημάδας της ασφάλειας) είναι πραγματικά πλουσιότατη!

Ένα από τα πιο φοβερά νομοθετήματα που πέρασαν οι γαλάζιοι είναι η κύρωση από τη Βουλή των δύο πρωτοκόλλων που απαίτησαν οι Aμερικάνοι, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνυπέγραψε (σιγά μη χάσει) η ελληνική κυβέρνηση το 2003 για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση προσώπων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Οι διατάξεις του νόμου γκρεμίζουν το πάλαι ποτέ προπύργιο των ευρωπαϊκών αξιών, αφού προβλέπουν:

έκδοση προσώπων ακόμα και για αδικήματα που στην Αμερική τιμωρούνται με θανατική ποινή,

διακριτική ευχέρεια στους Αμερικάνους να μη διαβιβάζουν αποδεικτικά που να στοιχειοθετούν το αίτημα για την έκδοση πολιτών,

αναδρομική ισχύ των συμφωνιών για αιτήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα,

επίσημη εγκατάσταση του FBI στην Ελλάδα, καθώς οι Αμερικάνοι «σερίφηδες» μπορούν πλέον με τον νόμο να αλωνίζουν στη χώρα μας «με σκοπό τη διευκόλυνση των ανακρίσεων και ποινικών διώξεων»!

Αν όμως για κάποιους αυτά είναι «ψιλά γράμματα», τα νομοθετήματα που πέρασε στη συνέχεια δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το πώς η Ν.Δ. «οραματίζεται» το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Οι γενικευμένες παρακολουθήσεις των πολιτών με χαφιεδοκάμερες είναι τα τελευταία χρόνια το απόλυτο όνειρο της εκάστοτε εξουσίας. Η Νουδούλα εδώ στο Ελλάντα μπορεί να ζορίστηκε λίγο, αλλά τελικά τα κατάφερε και πέρασε το σχετικό εκτρωματικό νομοσχέδιο που ξεσήκωσε την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, φορέων και κοινωνικών οργανώσεων που έκαναν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά επειδή όπως φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό, μας κοτσάρισε και τη διάταξη για το DNA, η λήψη του οποίου πλέον θα επιτρέπεται σε παραβατικά άτομα, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν διαπράξει ένα απλό πλημμέλημα!

Νομίζετε οι «γαλάζιοι» καθάρισαν με τα θέματα ασφάλειας; Όχι βέβαια, γιατί υπάρχουν και μερικά «κωλόπαιδα» που καμιά φορά θυμώνουν και τα κάνουν λίμπα! Κι επειδή αυτά τα «τσογλάνια» συνηθίζουν και φοράνε μπουφάν με κουκούλες, τσουπ, να τος κι ο νόμος που ποινικοποιεί τη χρήση της κουκούλας! Ο φοβερός αυτός νόμος ανάμεσα σ’ άλλα προβλέπει και ποινές φυλάκισης από 2 έως και 10 χρόνια χωρίς δικαίωμα αναστολής ή εξαγοράς για τους «έχοντες αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους», χωρίς να διευκρινίζει αν η αλλοίωση περιλαμβάνει το μακιγιάζ ή τις αισθητικού τύπου επεμβάσεις...

Στην πραγματικότητα όλα αυτά ήταν το αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχε προϋπάρξει μια ριζική παρέμβαση στους θεσμούς που περικλείουν τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση ήταν σταθερά... συνεπής στις προσπάθειές της να ελέγξει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Κι όταν δεν το κατάφερε, απλώς την αγνόησε, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις της που αποτελούσαν «ασπίδα προστασίας» για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Στη συνέχεια, «ψαλίδισε» τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης Αρχής για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, τη γνωστή σε όλους ΑΔΑΕ, και κατάργησε την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος με τον επικεφαλής της «ενοχλητικό» Γ. Ζορμπά.

Όσο για την περιβόητη ανεξαρτησία των δικαστών, η Νουδούλα «φρόντισε» και γι’ αυτήν, καταργώντας το αυτοδιοίκητο, στην προσπάθειά της να ελέγξει ιεραρχικά τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης! Αρκεί μια απλή ματιά στην εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης μεγάλων υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη (βλέπε Βατοπέδι, Siemens, ομόλογα κ.ά.) για να καταλάβει κανείς πώς αντιλαμβάνονται οι «γαλάζιοι» την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την απόδοση δικαίου...

Και μια κι έρχονται εκλογές, καλό θα είναι για το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις και σ’ αυτά τα θέματα. Θα καταργήσει τους αυταρχικούς νόμους; Θα επαναφέρει το αυτοδιοίκητο; Θα βαδίσει πάνω στον δρόμο των ευρωπαϊκών αξιών περί δικαίου ή θα κατεβάσει και αυτό τα σώβρακα (όσα δηλαδή έχουν απομείνει) στους Αμερικάνους;

Δεν ακούσαμε; Είπατε κάτι; Τίποτε; Αυτό λέμε κι εμείς...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.