search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:30
MENU CLOSE

«Παγωμάρα» στις Βρυξέλλες από τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία

14.05.2018 09:33
«Παγωμάρα» στις Βρυξέλλες από τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία - Media

 

Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα κάνει δεκτούς τους εκπροσώπους των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Οι δυο συναντήσεις έχουν οριστεί για τις 4:30 και τις 6 το απόγευμα αντίστοιχα, ώρα Ιταλίας.

Αναμένεται να εξακριβωθεί αν οι δυο πολιτικές δυνάμεις, που προσπαθούν να συνθέσουν κυβέρνηση, θα προτείνουν στον Ματαρέλα ένα όνομα υποψήφιου πρωθυπουργού ή αν η επιλογή αυτή θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Από το καθοριστικής σημασίας αυτό στοιχείο εξαρτάται κυρίως το αν ο Ιταλός πρόεδρος θα προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ή αν θα καταστεί αναγκαία μια ακόμη «πίστωση χρόνου».

Τις περασμένες ημέρες, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια συναντήθηκαν επανειλημμένα για να συγγράψουν από κοινόύ το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα «κυβερνητικό συμβόλαιο», το οποίο θα πρέπει να περιέχει λεπτομερώς όλους τους στόχους της κυβερνητικής δράσης, όπως έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς τα 2 κόμματα είναι εχθρικά προς τις Βρυξέλλες και η μετέπειτα στάση της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί ερωτηματικό.

Το όνομα του επόμενου επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, τον Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος ενδέχεται να ανακοινώσει τον διορισμό του στις αρχές της εβδομάδας.

Θα πρόκειται για «πολιτικό», «όχι τεχνοκράτη», είπε ο Ντι Μάγιο έπειτα από τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μιλάνο με τον ομόλογό του της άκρας δεξιάς Ματέο Σαλβίνι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους.

Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα το πρωί στη Ρώμη πριν γίνουν δεκτοί στο Κυρηνάλιο, το προεδρικό μέγαρο.

Ένας εκπρόσωπος του M5S με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε ότι ο Λουίτζι Ντι Μάγιο δεν θα ανακοινώσει τίποτε σχετικά με το πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης ή το όνομα του πρωθυπουργού πριν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ιταλικά  ΜΜΕ, ο υποψήφιος ή η υποψήφια για το αξίωμα του πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι ένα «τρίτο πρόσωπο», δηλαδή δεν θα ανήκει ούτε στη Λέγκα, ούτε στοM5S.

Θα πρέπει να έχει κύρος σε διεθνές επίπεδο και να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει στις Βρυξέλλες την ευρωσκεπτικιστική γραμμή της επόμενης κυβέρνησης.

Διάφορα ονόματα κυκλοφόρησαν την Κυριακή στον ιταλικό Τύπο: αυτό του οικονομολόγου Γκουίντο Ταμπελίνι, 62 ετών· της διπλωμάτισσας Ελιζαμπέτας Μπελόνι, 59 ετών, σημερινής γενικής γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών· του Μικέλε Τζεράτσι, 50 ετών, καθηγητή οικονομίας στη Σαγκάη· και του προέδρου των ναυπηγείων Fincantieri, του 63χρονου Τζιαμπιέρο Μασόλο.

Επικαλούμενος το Σάββατο τη θητεία του προκατόχου του Λουίτζι Εϊνάουντι (1948-1955), ο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι ο ρόλος κάθε άλλο παρά είναι παρόμοιος με «εκείνον του συμβολαιογράφου» και ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το ποιοι θα του προταθούν για να αναλάβουν τους θώκους του πρωθυπουργού και των υπουργών της επόμενης κυβέρνησης.

Βάσει του ιταλικού Συντάγματος, οι υπουργοί διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού.

Το πιο ευαίσθητο ζήτημα είναι αναμφίβολα αυτό της μετανάστευσης, στο οποίο προφανώς «η προσέγγιση της Λέγκας είναι πολύ πιο σκληρή από αυτή του M5S», σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, η Λέγκα και το M5S μένει ακόμη να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη μοιρασιά των υπουργείων.

Το M5S κατέλαβε το 32% των ψήφων στις εκλογές, ενώ, παρότι ο Σαλβίνι βασιζόταν ως τώρα στο 37% που εξασφάλισε η συμμαχία της ιταλικής δεξιάς συνολικά, το ίδιο το κόμμα του, η Λέγκα, δεν εξασφάλισε παρά το 17%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:30