search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:07
MENU CLOSE

Συνήγορος συλληφθέντων για το «Επαναστατικό Ταμείο»: Πώς συνεργάστηκαν τρομοκράτες και κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού

14.05.2018 13:23
Συνήγορος συλληφθέντων για το «Επαναστατικό Ταμείο»: Πώς συνεργάστηκαν τρομοκράτες και κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού - Media

 

Για την υπόθεση χρηματοδότησης του «Επαναστατικού Ταμείου» μίλησε στο «Π» ο συνήγορος δύο εκ των συλληφθέντων και ποινικολόγος, Ιωάννης Μπαρουξής, ο οποίος εξηγεί πώς συνεργάστηκαν τρομοκράτες και ποινικοί κρατούμενοι εντός των φυλακών Κορυδαλλού, με τους δεύτερους να ζητούν χρήματα από γνωστούς, συγγενείς και φίλους για να ανταποδώσουν χάρες στους έγκλειστους τρομοκράτες.

Ο Ι. Μπαρουξής σημειώνει ότι οι 14 κατηγορούμενοι για την υπόθεση «πραγματοποίησαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών (50 – 150 ευρώ), μέσω του ιδρύματος πληρωμών WESTERN UNION, με παραλήπτη τον «Παναγιωτόπουλο Χρήστο», δηλαδή τον υποκρυπτόμενο Κωνσταντίνο Γιατζόγλου, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης με την ονομασία ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ».

Επιπλέον, τονίσε ότι η ανακριτική διαδικασία «κατέδειξε ότι οι εμπλεκόμενοι αγνοούσαν που πραγματικά έστελναν τα χρήματα, καθώς την αποστολή στον παραλήπτη «Παναγιωτόπουλο Χρήστο» την υποδείκνυαν συγκεκριμένοι κράτουμενοι των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού».

«Η τροφοδοσία του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου μηχανισμού αλληλοστήριξης μεταξύ τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων εντός των φυλακών Κορυδαλλού. Από εκεί ποινικοί κρατούμενοι επικοινωνούσαν με γνωστούς, συγγενείς και φίλους τους και τους ζητούσαν να καταθέσουν χρήματα στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ανταποδίδοντας χάρες που τους είχαν κάνει έγκλειστοι τρομοκράτες. Τα χρήματα κατέληγαν στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ελεύθερος και προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες», κατέληξε.

Αναλυτκά, η δήλωση του Ι. Μπαρουξή:

«Το πρωί της Τρίτης, 08.05.2018, έπειτα από ταυτόχρονες αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνελήφθησαν 14 άτομα, σε εκτέλεση ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Αθηνών, κατόπιν εκτεταμένης έρευνας που διενήργησε στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης για παράβαση του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατική οργάνωση – τρομοκρατικές πράξεις), σε συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η έρευνα είχε επικεντρωθεί στις ύποπτες συναλλαγές ατόμου υπό στοιχεία «PANAGIOTOPOULOS CHRISTOS», στο Ίδρυμα Πληρωμών «WESTERN UNION». Όπως προέκυψε, το άτομο αυτό ταυτιζόταν με τον προσωρινά κρατούμενο στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού για υπόθεση τρομοκρατίας, Κ. Γιατζόγλου, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα εκ των κατασχεθέντων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πλαστών δελτίων ταυτότητας, τα οποία έφεραν τη φωτογραφία του.

Αιτία, λοιπόν, των κινηματογραφικών συλλήψεων της Αντιτρομοκρατικής, υπήρξε η αποκάλυψη ότι οι 14 κατηγορούμενοι, ενεργώντας ως εντολείς, πραγματοποίησαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών (50 – 150 ευρώ), μέσω του ιδρύματος πληρωμών WESTERN UNION, με παραλήπτη τον «Παναγιωτόπουλο Χρήστο», δηλαδή τον υποκρυπτόμενο Κωνσταντίνο Γιατζόγλου, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης με την ονομασία ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ο οποίος είχε συλληφθεί για την υπόθεση αποστολής παγιδευμένου δέματος στον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η ανωτέρω διαπίστωση είχε για τους αποστολείς αυτών των μικροποσών σοβαρότατες, αλλά και νομικά αναπόφευκτες, ποινικές συνέπειες:  Την άσκηση εις βάρος τους ποινικής δίωξης για δύο κακουργήματα, αυτά της χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα, από υπαίτιους που έδρασαν για λογαριασμό, προς όφελος και εντός των πλαισίων τρομοκρατικής οργάνωσης, με τα οποία απειλούνται με ποινές πολυετούς κάθειρξης, αλλά και την έκδοση άμεσα εκτελεστών ενταλμάτων σύλληψης, προκειμένου να προσαχθούν ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για απολογία, όπως και πράγματι συνέβη.

Ωστόσο, η ανακριτική διαδικασία που επακολούθησε, με τις απολογίες των κατηγορουμένων – συλληφθέντων, κατέδειξε ότι οι εμπλεκόμενοι αγνοούσαν που πραγματικά έστελναν τα χρήματα, καθώς την αποστολή στον παραλήπτη «Παναγιωτόπουλο Χρήστο» την υποδείκνυαν συγκεκριμένοι κράτουμενοι των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.

Η τροφοδοσία, λοιπόν, του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου μηχανισμού αλληλοστήριξης μεταξύ τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων εντός των φυλακών Κορυδαλλού. Από εκεί ποινικοί κρατούμενοι επικοινωνούσαν με γνωστούς, συγγενείς και φίλους τους και τους ζητούσαν να καταθέσουν χρήματα στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ανταποδίδοντας χάρες που τους είχαν κάνει έγκλειστοι τρομοκράτες. Τα χρήματα κατέληγαν στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ελεύθερος και προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες.

Κατόπιν των ανωτέρω διαπιστώσεων, η κοινή απόφαση Ειδικού Εφέτη Ανακριτή και Εισαγγελέα Εφετών, μετά το πέρας της απολογίας των οκτώ εκ των συλληφθέντων, να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, υπήρξε μεν μια δικαίωση για τους ίδιους τους κατηγορουμένους, τους συγγενείς τους και όσους τους υπερασπιστήκαμε, πλην όμως, τώρα πλέον καθίσταται επιτακτική η διενέργεια μιας σειράς ανακριτικών ενεργειών, προκειμένου να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» των αποκαλύψεων. Το επόμενο στάδιο ερευνών έχει να κάνει με τους έγκλειστους στην φυλακή τρομοκράτες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήταν αυτοί που γνώριζαν την ύπαρξη του λογαριασμού και κυρίως ποιοι ήταν αυτοί που έδιναν την εντολή στους ποινικούς, να τον τροφοδοτούν με χρηματικά ποσά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:07