search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:06
MENU CLOSE

Δήλωση «βόμβα» από την πρωθυπουργό της Σκωτίας: Η ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν θα βγει ποτέ από το τραπέζι

14.05.2018 18:38
Δήλωση «βόμβα» από την πρωθυπουργό της Σκωτίας: Η ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν θα βγει ποτέ από το τραπέζι - Media

 

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν θα βγει ποτέ από το τραπέζι, μέχρι να επιτευχθεί, προειδοποίησε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Thomson Reuters στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, την ανεξαρτησία εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα ποσοστό λίγο μικρότερο από το 50% του εκλογικού σώματος.

“Θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να το κάνουμε τώρα ή σε πέντε ή σε δέκα χρόνια, αλλά με αυτά τα ποσοστά μια συνταγματική επιλογή όπως η ανεξαρτησία δεν θα βγει ποτέ από το τραπέζι”, τόνισε.

Η Στέρτζον είπε ότι όταν θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το τι μορφή θα πάρει η συμφωνία για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε και εκείνη θα μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη στάση που θα τηρήσει η Σκωτία στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

“Δεν είμαι βέβαιη ότι η ανεξαρτησία θα φύγει ποτέ από το τραπέζι, μέχρι να συμβεί”, είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τα “μαθήματα” που θα μπορούσε να πάρει από το παράδειγμα της Καταλονίας, απάντησε ότι η Ισπανία και η Καταλονία είναι εκείνες που θα μπορούσαν να μάθουν από την εμπειρία της Σκωτίας. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο οι ισπανικές αρχές αντιμετωπίζουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς της Καταλονίας, στους οποίους ασκούνται διώξεις ή επιβάλλονται ποινές φυλάκισης.

Η Στέρτζον δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη Σκωτία η απόφαση ενός γκολφ που ανήκει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να απαγορεύσει την πώληση του “εθνικού αναψυκτικού”, του Irn-Bru, στις εγκαταστάσεις του επειδή λεκιάζει. Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατυμπάνίζει τη σκωτσέζικη καταγωγή του “είμαι σίγουρη ότι του αρέσει το Irn-Bru”, χαριτολόγησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:06