search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:57
MENU CLOSE

Το Δημόσιο χρειάζεται άλλες 124.000 υπαλλήλους, αλλά στη… Σουηδία

15.05.2018 13:34
Σε συναγερμό η Σουηδία: Αυξάνονται τα κρούσματα, μάσκες στα Μέσα Μεταφοράς - Media

 

Μπορεί σε άλλες χώρες -ας πούμε, η Ελλάδα…- το Δημόσιο να υφίσταται διαρκώς μειώσεις στο προσωπικό του, ωστόσο υπάρχει και μια ευρωπαϊκή χώρα που όχι μόνο αυξάνει το μέγεθος του δημόσιου τομέα της, αλλά εκτιμάται ότι θα απορροφήσει εκεί το 60% της αύξησης των εργαζομένων της ως το 2025.

Πρόκειται για τη Σουηδία, όπου υπολογίζεται ότι στον δημόσιο τομέα της χώρας θα εισέλθουν ως το 2025 περίπου 124.000 νέοι υπάλληλοι, από το σύνολο των 207.000 εργαζομένων που προβλέπεται ότι θα μπουν στην αγορά εργασίας στο ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στην σκανδιναβική χώρα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μεγάλος και ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του δημοσίου, αλλά και το κόστος του.

Η Σουηδία διατηρεί αυξημένο δημόσιο και εξαιρετικές υπηρεσίες προς τους πολίτες (δημόσια υγεία, παιδεία, φροντίδα στους ηλικιωμένους, κλπ) χάρη στην υψηλή φορολογία που επιβάλλει, ωστόσο, δεδομένου ότι το 2018 είναι εκλογική χρονιά, μια πρόταση για νέα αύξηση στη φορολογία ίσως να προκαλέσει αντιδράσεις.

Από την άλλη, η μελέτη από την οποία προκύπτουν οι αριθμοί για τους νέους δημόσιους υπαλλήλους (προέρχεται από την ένωση των ΟΤΑ στη Σουηδία) τονίζει ότι χωρίς νέες προσλήψεις θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τρία είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν: η υγεία, η εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, στο οποίο και ποντάρει πολύ το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών το οποίο προωθεί αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:57