search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:23
MENU CLOSE

Άλλο ένα «mea culpa» για τα μνημόνια: Σκληρή η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, κατά τον Κονστάσιο της ΕΚΤ

16.05.2018 13:24
Άλλο ένα «mea culpa» για τα μνημόνια: Σκληρή η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, κατά τον Κονστάσιο της ΕΚΤ - Media
 
«H λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια ήταν υπερβολική και τα δύο πρώτα προγράμματα υποεκτίμησαν το κόστος της προσαρμογής», δήλωσε ο αποχωρών αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας κι αυτός το δικό του, κατόπιν εορτής, mea culpa για την πολιτική που ακολούθησαν οι δανειστές για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η λιτότητα ήταν υπερβολική και τα αποτελέσματά της πολύ δραστικά, απάντησε: «Ναι. Και το κύριο παράδειγμα είναι φυσικά η περίπτωση της Ελλάδας. Κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό – και φυσικά δεν προγραμμάτισαν – μία πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το πρώτο και τα δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάσθηκαν με μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος της προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό».
 
Ο Βιτόρ Κονστάνσιο υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί ήδη πάρα πολύ. Όπως επεσήμανε, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε μεγάλη κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν κάνει τεράστια προσαρμογή και μπορούν να λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Νομισματικής Ένωσης και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές έχουν σήμερα προϋπολογισμούς με ελλείμματα μικρότερα από το 3% του ΑΕΠ καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους.
 
«Η ανάλυσή μας και αυτή του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα θετικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών που έχουν όλες αυτές οι χώρες της Περιφέρειας είναι το αποτέλεσμα διαρθρωτικής προσαρμογής. Δεν πρόκειται για χαμηλότερες εισαγωγές και πιο αδύναμη ζήτηση, αλλά για τη βελτιωμένη επίδοση των εξαγωγών και τις διαρθρωτικές προσαρμογές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:23