search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Ανατροπή στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica – «Με τους Ρώσους μοιράστηκε τα δεδομένα των χρηστών Facebook»

16.05.2018 20:15
Facebook - Cambridge Analytica: Το Ευρωκοινοβουλιο ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών - Media

 

Η εταιρεία Cambridge Analytica προσέφυγε σε Ρώσους ερευνητές και μοιράστηκε τα δεδομένα που είχε αποκτήσει με άλλες εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστήριξε ο καταμηνυτής ατασθαλιών Κρίστοφερ Γουάιλι καταθέτοντας στο Κογκρέσο.

Ο Γουάιλι, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων προτού να καταγγείλει τις ενέργειές της και να φέρει στο μάτι του κυκλώνα το Facebook, κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016.

Τον Μάρτιο είχε ήδη αποκαλύψει ότι η CA συνέλεγε τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες αυτές για να φτιάξει τα “πολιτικά και ψυχολογικά” προφίλ τους ώστε να επηρεάσει την ψήφο τους με τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα.

Ο Γουάιλι, καταθέτοντας σήμερα σε μια επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας είχαν πρόσβαση στα δεδομένα που είχε συλλέξει η CA. Αναφέρθηκε κυρίως στον Ρώσο ερευνητή Αλεξάντρ Κόγκαν, ο οποίος είχε αναπτύξει μια εφαρμογή ψυχολογικών τεστ που επέτρεπε να συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook και στη συνέχεια να καταλήγουν στην CA. Σύμφωνα με τον Γουάιλι, ο Κόγκαν εργαζόταν ταυτόχρονα για άλλα προγράμματα που τα χρηματοδοτούσαν οι Ρώσοι.

Στη γραπτή κατάθεσή του υποστηρίζει επίσης ότι η CA “χρησιμοποιούσε Ρώσους ερευνητές για να συγκεντρώνει τα δεδομένα και μοιράστηκε φανερά πληροφορίες αναφορικά με τις «φήμες τις προεκλογικής εκστρατείας» με εταιρείες και στελέχη που συνδέονται με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB).

Ο Γουάιλι εξήγησε ότι το 2016 στις ΗΠΑ στοχοθετήθηκαν συγκεκριμένα οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι. Όπως είπε, η στρατηγική της εταιρείας ήταν να αποθαρρύνει αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος –που διάκειται ευνοϊκότερα απέναντι στους Δημοκρατικούς– να πάει να ψηφίσει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:04