search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:20
MENU CLOSE

Έρχονται κατασχέσεις και άνοιγμα θυρίδων μέχρι το τέλος του 2018

17.05.2018 06:40
Έρχονται κατασχέσεις και άνοιγμα θυρίδων μέχρι το τέλος του 2018 - Media

 

Kατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχειών σε έξι στους δέκα φορολογούμενους (59%) που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στους οποίους είναι δυνατό να επιβληθούν μέτρα είσπραξης σχεδιάζει για το τρέχον έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ‘’Καθημερινή’’ που επικαλείται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, για το 2018 οι κατασχέσεις αναμένεται να επεκταθούν σε επιπλέον 150.000-200.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς στόχος της ΑΑΔΕ είναι η μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η φορολογική διοίκηση διευρύνει τους ελέγχους για όσους έχουν χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο ενώ σχεδιάζονται και ηλεκτρονικά συστήματα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Θα εισηγηθεί επίσης την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, για κατασχέσεις. Στόχος είναι να εντοπίζονται άμεσα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, πριν αυτά χαθούν ή μεταφερθούν από τους οφειλέτες. Συνολικά προβλέπεται να διενεργηθούν 190.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και το θερινό πρόγραμμα ελέγχων, με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ξεκινούν εφόδους στα νησιά των Κυκλάδων.

Οι εισπρακτικοί στόχοι είναι υψηλότεροι από το περυσινό έτος καθώς η φοροδιαφυγή έχει διογκωθεί λόγω των σκληρών φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων αλλά και εξαιτίας της αναβάθμισης των συστημάτων ελέγχου που διαθέτει πλέον η εφορία.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων προβλέπει:

Ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με το σχέδιο, φέτος η φορολογική διοίκηση υπολογίζει να εισπράξει περίπου 6 δισ. ευρώ από παλαιά, προ του 2018, και νέα χρέη που θα δημιουργηθούν φέτος. Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθούν οι επιστολές προς τους οφειλέτες για την τακτοποίηση των χρεών τους και εάν δεν συμμορφωθούν, θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων. Ενδεικτικά, προγραμματίζονται μάλιστα τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις για την ενημέρωση των φορολογούμενων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία αυτοματοποιημένου συστήματος είσπραξης οφειλών. Το σύστημα θα έχει τις ακόλουθες εφαρμογές:

– Παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

– Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών.

– Διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

– Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης.

– Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17