search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:06
MENU CLOSE

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ζάεφ: Ξενύχτι, αλλά χωρίς συμφωνία

17.05.2018 13:31
Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ζάεφ: Ξενύχτι, αλλά χωρίς συμφωνία - Media

Αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το οποίο συζήτησε με τον Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνδόυο για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια. Ειδικότερα σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δε μπορούμε ακόμη να μιλάμε για συμφωνία. Σημειώνεται πως πιο αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος σε δηλώσεις του λίγο πριν ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα σενάριο αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο εσωτερικό των δύο χωρών.

 

Αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το οποίο συζήτησε με τον Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνδόυο για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια. Ειδικότερα σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δε μπορούμε ακόμη να μιλάμε για συμφωνία. Σημειώνεται πως πιο αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος σε δηλώσεις του λίγο πριν ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα σενάριο αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε ιδιαιτέρως στις συναντήσεις με τον ομόλογό του πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αλλά και σε αυτές με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι είχε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όπως άλλωστε και στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών εξωτερικών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στο Σούνιο λίγες μέρες πριν. «Ωστόσο» είπε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση».

«Πιστεύω ότι διανύσαμε μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν επόμενα βήματα με στόχο αν καταστεί δυνατό να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας  και «με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου» ή κει λίγες μέρες πριν κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι μια συμφωνία που θα αντέχει στον χρόνο και όχι μια συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί σε λίγους μήνες. Επίσης, επανέλαβε πως «τα τελευταία βήματα της διαπραγμάτευσης είναι και τα πιο δύσκολα».

Ξενυχτήσαμε για να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση

«Με τον ομόλογό μου από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχαμε την ευκαιρία και χθες να συναντηθούμε στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός:

«Αργότερα το βράδυ, μετά το τέλος της Συνόδου είχαμε, σε φιλικό και χαλαρό κλίμα, την ευκαιρία να κάνουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μία δεύτερη συνάντηση, όπου ήταν πιο σύντομη, διήρκεσε περίπου μία ώρα. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η πρόοδος που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Σούνιο με την παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ του κ. Νίμιτς ήταν ουσιαστική. Ωστόσο, είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, που χρήζουν και διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης. Χρειάστηκε, λοιπόν, να ξενυχτήσουμε χθες, και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ ουσιαστικά και εποικοδομητικά».

 

 Ενημέρωση ναι, Συμβούλιο Αρχηγών όχι

 

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλοσώρισε τη χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη λέγοντας: «άκουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφωνίες». Σημείωσε επίσης πως είναι διαθέσιμος προς ενημέρωση για όσους ζητήσουν να έχουν ενημέρωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι η ώρα για ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος σχετικά με το ποια θέματα έχουν κλείσει μέχρι στιγμής, δεν θέλησε να απαντήσει. «Η εθνική μας θέση απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος οι οποίες απαιτούν ευρύτερες πλειοψηφίες, το συζητήσαμε μεταξύ μας» είπε, αλλά από κει και πέρα διευκρίνισε ότι δε θέλει να μπει σε λεπτομέρειες καθώς τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί: «Ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν έχουμε καταλήξει ούτε στο όνομα

 

Σε ό,τι αφορά την ονομασία και ερωτώμενος συγκεκριμένα αν έχει συμφωνηθεί το «Άνω Μακεδονία» ή κάποιο άλλο όνομα τόνισε ότι συζητήθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος.

Όσο για το αν εμμένει στη θέση ότι η μπάλα βρίσκεται στο απέναντι γήπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε καταρχάς ότι η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται να την πιέζει ο χρόνος: «Αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευθύνης, αλλά όχι την πίεση του χρόνου» υπογράμμισε, αλλά παράλληλα «δεν ακολουθούμε επιθετική τακτική απέναντι στους εταίρους μας. Χωρίς να μετακινούμαστε από τις βασικές μας θέσεις διαισθανόμαστε τα προβλήματά τους και ψάχνουμε λύσεις» σημείωσε. Υπάρχει βέβαια, συνέχισε, η κλεψύδρα του χρόνου όσον αφορά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στις 25 Ιούνη και πρέπει να έχουμε μια εξέλιξη. Θετικό ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.

 «Δεν εξαρτάται μόνο από τα διμερή με την Ελλάδα η ένταξη της Αλβανίας»

 

Αυτή είπε ήταν πιο δύσκολη διαπραγμάτευση, έχει κρατήσει περισσότερο χρόνο, καθώς υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά από τον β Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει το θέμα της ΑΟΖ και μια σειρά από ζητήματα, υπάρχουν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. «Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε θετική έκβαση» είπε και πρόσθεσε: «από κει και πέρα το αν η Αλβανία θα πάρει το πράσινο φως για την ένταξη δεν εξαρτάται μόνο από τα διμερή μας ζητήματα, είναι ένα ευρύτερο θέμα συζήτησης το οποίο θα μας απασχολήσει όσο πηγαίνουμε προς τη σύνοδο, υπάρχουν χώρες που έχουν διαφορετική εκτίμηση, ψάχνουμε να βρούμε λύση». 

 

Χρέος: «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στο τέλος της ημέρας»

 

Τέλος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το χρέος ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όταν φτάνουμε στο τέλος υπάρχει πιο σκληρή στάση αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας ένας συμβιβασμός επιτυγχάνεται. Το κρίσιμο είναι αυτός να είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός».

 

Σχετικά με το ΔΝΤ σχολίασε: «Μαθαίνω ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας μας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03