search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:30
MENU CLOSE

Κομματική αναδιοργάνωση με το βλέμμα στην κάλπη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2021
17-5-2018
20.05.2018 03:00
ekloges_1.jpg

 

Αποφασισμένη να φέρει τη διάταξη για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας εμφανίζεται η κυβέρνηση, καλώντας τα κόμματα να τοποθετηθούν – και δη αυτά που σε προηγούμενη φάση έθεταν το μέτρο αυτό ως προϋπόθεση για την απλή αναλογική, όπως το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι σαφές αν το σπάσιμο της περιφέρειας θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» και την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο γίνεται λόγος για μια «υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση» που αποσκοπεί στον «εκδημοκρατισμό του εκλογικού συστήματος και τη θεσμική θωράκισή του απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντιμετώπισε ως καθαρά προσχηματική την προϋπόθεση που έθεσε η Ν.Δ. στη συζήτηση, δηλαδή τη χορήγηση ψήφου στους ομογενείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στην επιστολική ψήφο των παιδιών του brain drain, δηλαδή των νέων που – με ευθύνη αυτών που έφεραν τα μνημόνια – έφυγαν από τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας και όχι εν γένει όσων ορίζονται «ομογενείς» (που μπορεί πλέον να μην έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα).

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο έκανε λόγο για άσχετα μεταξύ τους θέματα, ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το ζήτημα της κατάτμησης των περιφερειών. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας πως είναι διαφορετικά θέματα, που δεν μπορεί να συγχέονται. Επίσης κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν στην άκρη την καχυποψία και να προσέλθουν στον διάλογο ακόμη και για να καταθέσουν τις διαφωνίες τους.

Συμμαχίες και εκλογικό διακύβευμα

Ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες μέρες να ξεκαθαρίσει το αν το σπάσιμο της Β’ Αθήνας θα προωθηθεί χωριστά ή μαζί με τον «Κλεισθένη», στο πλαίσιο και της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σάββατο. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει και της προώθησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο με στόχο την προετοιμασία της Κ.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια και την «επόμενη μέρα», σημείωσε πως «η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα» που περιλαμβάνουν «μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» και που «πρέπει να δρομολογηθούν από σήμερα με αποφασιστικότητα και τόλμη».

Στις μεταρρυθμίσεις αυτές ενέταξε τον «Κλεισθένη», την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπογράμμισε δε πως «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», κάτι που, όπως είπε, θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες – παρ’ όλο που ευρύτερα έγινε αντιληπτό ως κεντρικό εκλογικό διακύβευμα.

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο», με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει διπλές κάλπες, δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2019 και ότι στη σκέψη των επιτελών του Μαξίμου οι συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να συμβάλουν και στο κεντρικό εκλογικό παιχνίδι, μπορεί να ερμηνεύσει την παραπάνω προτροπή του πρωθυπουργού στο κομματικό όργανο.

Προεδρική «υπερ-τάση»

Υπό το πρίσμα αυτό μπορεί επιπλέον κανείς να διαβάσει και τις συντελούμενες εσωκομματικές εξελίξεις, δηλαδή την ενοποίηση των δύο προεδρικών τάσεων, της «Ενωτικής Κίνησης» υπό τον Νίκο Παππά και της «Πλατφόρμας 2010» υπό τον Γιάννη Μπαλάφα.

Την Τρίτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν παρουσίασαν το πλαίσιο αυτή της πρωτοβουλίας, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει όνομα – τα «βαφτίσια» αναμένεται να γίνουν προσεχώς, στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση, ενώ σε εξέλιξη είναι περιφερειακές συναντήσεις.

Στην εκδήλωση την εισήγηση έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ εκ μέρους των δύο τάσεων παρέστησαν οι υπουργοί Ν. Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Γ. Βασιλειάδης, Γ. Μπαλάφας, Π. Κουρουμπλής, Σωκράτης Φάμελλος, Νεκτάριος Σαντορινιός, η γραμματέας και ο διευθυντής της Κ.Ο. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης αντιστοίχως, το μέλος της Π.Γ. Νίκος Σκορίνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, Χαρά Καφαντάρη, Κώστας Δουζίνας, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Συρμαλένιος, Νάσος Αθανασίου κ.ά.

Οι «53» εκπροσωπήθηκαν από τον Θοδωρή Δρίτσα, τον Παύλο Κλαυδιανό κ.ά.

Οι έχοντες την πρωτοβουλία απορρίπτουν την ερμηνεία περί συγκρότησης μιας «υπερ-τάσης» και υποστηρίζουν πως, στο πλαίσιο της απαιτούμενης ανασυγκρότησης του κόμματος την «επόμενη μέρα» μετά τη μνημονιακή περιπέτεια, αυτό που το κόμμα χρειάζεται δεν είναι οι τάσεις, που όπως λέγεται έχουν εξαντλήσει το ρόλο τους, αλλά το «άνοιγμα στην κοινωνία» με όρους προγραμματικούς, που ορίζονται από το (σχετικά ευρύ) δίπολο «πρόοδος – συντήρηση», όπως προαναφέρθηκε.

Βεβαίως, παρατηρητές εντός κι εκτός του κόμματος ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως δημιουργία ενός ευκρινέστερου αντίβαρου στην τάση των 53 που, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, κάνει κατά καιρούς αισθητή την παρουσία της.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο επικεφαλής της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» (οι ίδιοι πάντως αρνούνται αυτό τον όρο) είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμάται ότι η ενιαιοποίηση και άρα μεγέθυνση του προεδρικού ρεύματος θα αποτελέσει ένας είδος αναχώματος στην προοπτική ισχυροποίησης του ΥΠΟΙΚ στο εσωτερικό του κόμματος.

Από την άλλη, δεδομένου ότι η τάση των 53 εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των αρχών και αξιών του ΣΥΡΙΖΑ της εποχής του 3% κυρίως σε ζητήματα δικαιωμάτων και απέναντι σε θεσμούς όπως η Εκκλησία, η Αστυνομία κ.λπ., θεωρείται ότι απηχεί πιο «στενές» κομματικές απόψεις, που εμποδίζουν ενδεχομένως πιο πλατιές συμμαχίες και συνεργασίες. Εν ολίγοις, η προσπάθεια αναδιάταξης των εσωτερικών συσχετισμών αναμένεται να καθορίσει και ζητήματα συμμαχιών εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών σ’ ένα πρώτο επίπεδο, αλλά και τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:30