search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ για ΣτΕ: Ο παραιτηθείς πρόεδρος έκανε πολιτική τοποθέτηση και κρίνεται γι’ αυτό

17.05.2018 17:32
Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ για ΣτΕ: Ο παραιτηθείς πρόεδρος έκανε πολιτική τοποθέτηση και κρίνεται γι’ αυτό - Media

 

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ερωτηθείσα για την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Ν. Σακελλαρίου και τις αιχμές που άφησε, έκανε λόγο για πολιτική τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι ο κ. Σακελλαρίου «δεν επέλεξε να παραιτηθεί στο παρελθόν όταν σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξαν διαρροές των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά λίγες ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί».

Αναφέροντας ότι κάθε πολιτική τοποθέτηση κρίνεται, πρόσθεσε ότι «προκαλεί επίσης εντύπωση ότι ο παρατηθείς πρόεδρος του ΣτΕ «διαπίστωσε» πως τώρα υπάρχει υποχώρηση του κράτους δικαίου. Αν «ανακάλυψε» ότι με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει υποχώρηση του κράτους δικαίου, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε διαπιστώσει υποχώρηση του κράτους δικαίου; Μάλλον θα πρέπει κανείς να αναζητήσει ποιον εξυπηρετεί η συγκεκριμένη παραίτηση».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κρίση στους θεσμούς εξαιτίας του κλίματος ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε λέγοντας πως «η πλειονότητα των δικαστών στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και διαφυλάττει το κύρος των θεσμών».

Αναφορικά με τις νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι «εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος και με δεδομένα τα θετικά μηνύματα από τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε τότε να επανεξεταστεί το θέμα των συνάξεων, το οποίο είναι σοβαρό», προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, στην οποία οι ΑΝ.ΕΛ συμμετέχουμε, είναι προσηλωμένη στην έξοδο από το μνημονιακό καθεστώς και στη ρύθμιση του χρέους».

Ως προς τα χαρακτηριστικά του μεταμνημονιακού προγράμματος και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ, ανέφερε κατ’ αρχάς ότι «η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με όπλο τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και ότι στην προηγούμενη αξιολόγηση «έχει συμφωνηθεί, ανάλογα με την ανάπτυξη να υπάρχει η αποπληρωμή του χρέους, κάτι που οι ΑΝΕΛ είχαμε προτείνει από το 2014».

«Για την ώρα, είμαστε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ακόμη και ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του» είπε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι «το μεταμνημονιακό πρόγραμμα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα οκτώ μνημονιακά χρόνια. Θα υπάρχει ένας βαθμός εποπτείας, μια ειδική σχέση εποπτείας, όπως εξάλλου προβλέπεται για όσες χώρες εξέρχονται από μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρχει μνημόνιο. Αν το ΔΝΤ επιλέξει να φύγει, ενδεχομένως να ενισχύσει την δική μας προσπάθεια για αλλαγή κάποιων μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το 2019 -2020 ή την αντιστάθμισή τους».

Είπε επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας, πρόσθεσε ότι η εκλογολογία έχει ξεκινήσει από τον κ. Μητσοτάκη, χαρακτήρισε άστοχο το αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές τώρα και τόνισε πως «πριν ζητήσουν εκλογές, θα πρέπει να καταθέσουν ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο».

Ως προς τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους ΑΝΕΛ, η εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε πως «οι ΑΝΕΛ, στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, έχουμε δώσει σαφές στίγμα και αναμένουμε να αξιολογηθούμε θετικά από τον ελληνικό λαό, γιατί η στάση μας είναι έντιμη. Δίνουμε τη μάχη της εντιμότητας απέναντι στην ανεντιμότητα. Οι δημοσκοπήσεις σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο παρελθόν μάς έδειχναν εκτός Βουλής και κάθε φορά διαψεύδονταν».

Ως προς το ενδεχόμενο κατάτμησης της Β’ Αθηνών, είπε ότι έχει και θετικά και αρνητικά σημεία, σημειώνοντας επίσης ότι οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει από την πρώτη στιγμή το θέμα της ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού. «Η ΝΔ το θέτει ως προϋπόθεση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, που είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. Η στάση της ΝΔ είναι προσχηματική» παρατήρησε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκύψει μια «ενδιάμεση» συμφωνία για το Σκοπιανό, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε οτι η κυβέρνηση «έχει θέσει ένα συνολικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσης, πρώτα και κύρια την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων για την άρση κάθε ίχνους αλυτρωτισμού τους. Βεβαίως πρέπει η λύση να είναι erga omnes, να ισχύει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεν έχει διασαφηνίσει τη θέση της, οι ΑΝΕΛ έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, την πιο ξεκάθαρη, ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ ή παραγώγου αυτού για τη γειτονική μας χώρα. Έχει τη σημασία του πάντως και το ότι οι εθνότητες που συναποτελούν το κράτος των Σκοπίων δεν μπορούν να αποδεχθούν εύκολα αλλαγή σε σύνταγμα, ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19