search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:28
MENU CLOSE

Σκοπιανό: Η αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ – Πιο κοντά σε λύση οι δύο πλευρές 

18.05.2018 05:56
Σκοπιανά ΜΜΕ: Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα - Media

 

Σαν σε φάση τελικών διαπραγματεύσεων έχει μπει πλέον το θέμα του Σκοπιανού, κάτι που αποτυπώνεται και από τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ. Από την μία ο αισιόδοξος πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζάεφ, και από την άλλη ο συγκρατημένα αισιόδοξος Αλέξης Τσίπρας. Στόχος και των δύο πλευρών – τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους – είναι να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούνιο. 

Πάντως, η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 28 Ιουνίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τη διεύρυνση. Επιπροσθέτως, δεν αποκλείεται και μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου. Πρέπει ωστόσο η πλευρά της ΠΓΔΜ να έχει προχωρήσει σε κάποια ζητήματα, ούτως ώστε η συνάντηση να έχει κάποιο νόημα. Ενδιάμεσα πιθανολογείται και νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ορόσημο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. 

«Είναι ακόμη αρκετά τα ανοιχτά ζητήματα και χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά σήμερα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία. Θα υπάρξουν επόμενα βήματα, με στόχο να βρεθούμε ξανά τον επόμενο μήνα και να φέρουμε αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν σκοπεύει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο δήλωσε «πάντα διαθέσιμος» για όσους επιθυμούν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. Επί της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας είπε ότι «η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μια εθνική θέση η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες αλλά και διαφωνίες». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οφείλει» να μη δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν «διάφορες εναλλακτικές σκέψεις πάνω στο τραπέζι».

Ο κ. Ζάεφ, λίγο νωρίτερα, κινήθηκε σε διαφορετικό τόνο. Είπε ότι «έχουμε καταλήξει σε μια επιλογή η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε λύση». Ανέφερε, ακόμη, ότι η προσωπική σχέση που έχει διαμορφώσει με τον Ελληνα ομόλογό του, του επιτρέπει την αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και μετά τον Ιούνιο, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει συμφωνία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι δύο πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. «Αν δεχθούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση», πρόσθεσε. Ο κ. Ζάεφ κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα του θα λάβει ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ μέσα στον Ιούνιο.

Γερμανικός Τύπος: Πιο κοντά Τσίπρας και Ζάεφ για το όνομα

Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε πρόστιμο του ΕΔΑΔ κατά της Ελλάδας αναφέρεται η HB.

Η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ στη Σόφια καταγράφεται από τον γερμανικό Τύπο. Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν τα βήματα που επιτεύχθηκαν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία.

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ «έχουν βρει μια λύση για την κρατική ονομασία της Μακεδονίας», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, όπως διευκρίνισε.

Η Die Zeit επισημαίνει ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να κάνει λόγο στη Σόφια για προόδους στη διαδικασία επίλυσης της αντιπαράθεσης» και να δηλώσει ότι «αμφότερες οι χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος. Θα ήταν εξαιρετικά ευκταίο να μπορέσει να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας επειδή ειδικά για τη Μακεδονία εξαρτώνται βεβαίως πάρα πολλά από αυτό».

«Η Αθήνα φοβάται ενδεχόμενες εδαφικές αξιώσεις»

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαρκεί από το 1991 και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει εξαιτίας της διαμάχης την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Οι αριστερίζουσες κυβερνήσεις των δύο χωρών μπήκαν ωστόσο στη διαδικασία να διευθετήσουν αυτή τη διαμάχη», γράφει η Die Zeit.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά τη συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Από την ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια η Ελλάδα προβάλλει αντιστάσεις στο γεγονός ότι η γειτονική της χώρα έχει το ίδιο όνομα με την περιφέρεια της Μακεδονίας στον ελληνικό Βορρά. Η Αθήνα φοβάται το ενδεχόμενο να τεθούν αργότερα εδαφικές αξιώσεις (…)».

Τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζει και η ψηφιακή Welt σε άρθρο της για τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Όπως παρατηρεί, «σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων) διαφάνηκε εν τω μεταξύ μια σημαντική επιτυχία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:27