search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:54
MENU CLOSE

Ενημέρωση Τσίπρα σε ΠτΔ και Αρχηγούς το Σαββατοκύριακο

18.05.2018 08:48
Ενημέρωση Τσίπρα σε ΠτΔ και Αρχηγούς το Σαββατοκύριακο - Media

 

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μία δύσκολη, επαναλαμβάνω, και απαιτητική διαδικασία. Εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία». Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες να συγκρατήσει τις προσδοκίες σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ενώ γενικότερα κινήθηκε σε ένα κλίμα επιφύλαξης.

Μετά τις συζητήσεις που είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Σόφια, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο και του Πολιτικούς Αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου στη Σόφια, ότι η συζήτηση συνεχίζεται, θα υπάρξουν επόμενα βήματα και πως σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η προσπάθεια για ένα νέο ραντεβού μεταξύ των δύο ηγετών στις αρχές Ιουνίου στις Πρέσπες – «αν καταστεί δυνατόν», είπε. Πρόσθεσε δε ότι «κοινή επιδίωξη θα ήταν να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής» στις 28 και 29 Ιουνίου, και λίγες μέρες νωρίτερα τη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη της διαδικασίας των υποψήφιων προς ένταξη κρατών , μεταξύ των οποίων και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επίσης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ελαφρώς αντιφατικός καθώς από τη μία ανέφερε ότι ο χρόνος δεν πιέζει την ελληνική πλευρά, από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει πίεση χρόνου – «υπάρχει η κλεψύδρα» – για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας που είναι στις 25 Ιουνίου. «Υπ’ αυτή την έννοια», είπε, «θα πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μία εξέλιξη».

Ευχήθηκε δε η εξέλιξη αυτή να είναι θετική, διαφορετικά η συζήτηση θα συνεχιστεί: «Μακάρι θετική, αν όχι θετική και πάλι εδώ είμαστε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, καλής γειτονίας». Συνεχίζοντας εξέπεμψε και πάλι ένα σήμα αβεβαιότητας: «Είναι θετικό ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και είναι μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, φιλίας και καλής γειτονίας, ακόμα και αν, ό μη γένοιτο, δεν τα καταφέρουμε να καταλήξουμε θετικά μέχρι τα τέλη του Ιούνη στο ζήτημα της ονομασίας».

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν αυτή η αυτοσυγκράτηση στους τόνους του έλληνα πρωθυπουργού οφείλεται στο ότι πράγματι υπάρχουν ακόμη δύσκολες συζητήσεις στα κρίσιμα πεδία της σύνθετη ονομασίας και του erga omnes , επομένως η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί – όπως είπε τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα – ή επειδή κρίνεται σκόπιμο πριν τις όποιες τελικές αποφάσεις να υπάρξει διαβούλευση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

«Αποκαλυπτικός» Ζάεφ

Πάντως κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο ομόλογός του, πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και μάλλον πιο αποκαλυπτικός καθώς σε δηλώσεις του προς ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε πως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση, αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο εσωτερικό των δύο χωρών με τους προέδρους και τα πολιτικά κόμματα. Κι εκείνος πάντως σημείωσε πως εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τα τέλη Ιουνίου, η συζήτηση θα συνεχιστεί, δεδομένης και της καλής σχέσης που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί.

Παυλόπουλος: Συνταγματική Αναθεώρηση πριν την κύρωση συμφωνίας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ίδια μέρα με το επίσημο διμερές ραντεβού και τις δηλώσεις των δύο ηγετών αναφορικά με τη διαπραγμάτευση επί του ονοματολογικού, επέλεξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να κάνει δηλώσεις από την Αθήνα, στέλνοντας κι εκείνος τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση.

Κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ σημείωσε:

«Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του».

Η επισήμανση αυτή φαίνεται να «απαντά» σε σενάρια που έχουν κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και τα οποία κάνουν λόγο για σύναψη διεθνούς συμφωνίας που θα προβλέπει στάδια εφαρμογής δίνοντας χρόνο για τη συνταγματική αλλαγή στη γείτονα και δε αφού θα έχει κυρωθεί η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές: υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης προ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από κυβερνητικής πλευράς αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση πάντα εντός του πλαισίου της εθνικής γραμμής:

  • Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

  • Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39