search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:37
MENU CLOSE

Υπουργείο Εργασίας για συνάντηση με θεσμούς: Συμφωνία στα περισσότερα θέματα

18.05.2018 16:57
Υπουργείο Εργασίας για συνάντηση με θεσμούς: Συμφωνία στα περισσότερα θέματα - Media
 
Αποδεκτή έγινε από τους θεσμούς η ελληνική πρόταση σχετικά με το μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Υπό συζήτηση παραμένει το θέμα της διαιτησίας. Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα στο ασφαλιστικό. Συμφωνία στα θέματα της πρόνοιας.
 
Η συζήτηση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί πολύ αργά το βράδυ σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τα δημοσιονομικά. Την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί, οι θεσμοί θα δώσουν στην ελληνική πλευρά ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement. Με βάση αυτό το κείμενο, οι δύο πλευρές θα βρεθούν εκ νέου αύριο για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
 
Όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών, έχει γίνει αποδεκτό ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Στόχος είναι να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για την ενίσχυση του προηγούμενου σταδίου, που είναι η μεσολάβηση. «Δεν έχει κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, συζητάμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη μεσολάβηση, προκειμένου τα μέρη να ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στη σύναψη μίας συλλογικής σύμβασης και να μην καταφεύγουν εύκολα στη διαιτησία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Επιπλέον, αποδεκτή έγινε από τους θεσμούς η ελληνική πρόταση σχετικά με το μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να διενεργείται ο έλεγχος για την κάλυψη, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημείο στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
 
Πρόκειται για έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για τη μέτρηση του 51%, προκειμένου να επεκτείνεται μία κλαδική σύμβαση.
 
Για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, καθώς υπήρξε συμφωνία στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
 
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία για τα θέματα της πρόνοιας.
 
Όπως είπε, αναλύθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου του 2019, ενώ ανοιχτό παραμένει το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο βάση του οποίου θα καταβάλλεται. Ωστόσο, το πιθανότερο και αυτό που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, είναι να ανέρχεται περίπου στα 8.000 με 8.500 ευρώ, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα δεν θα ξεπερνά τις 24.000-25.000 ευρώ.
 
Όπως εκτιμά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70-80 ευρώ, το μήνα, ανά άτομο, ενώ επισημαίνουν ότι το επίδομα στέγασης θα καλύπτει το διπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που λαμβάνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
 
Τέλος, σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας, η κα. Φωτίου τόνισε πως επεκτείνεται σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2018, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να αξιολογηθεί.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10