search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:40
MENU CLOSE

Τσίπρας προς Ζάεφ από την ΚΕ: Είμαστε κοντά σε λύση, όχι σε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα

19.05.2018 11:42
Τσίπρας για Γιαννακόπουλο: Αφήνει ένα τεράστιο κενό - Media

 

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ προηγουμένως είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις και τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ουσιαστικά να απορρίπτει την πρόταση που όπως έγινε γνωστό του έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη Σόφια, καταθέτοντας ένα έκτο όνομα στο τραπέζι (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν). Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην συγκεκριμένη πρόταση και το όνομα ωστόσο διεμήνυσε σε φιλικό κλίμα προς τους γείτονες, που όπως είπε αυτή την ώρα συνεδριάζουν για το θέμα: «ας μην χάσουμε αυτή την ειλικρινή ευκαιρία και να μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό, ας διανύσουμε με σύνεση τα τελευταία μέτρα». Η αναφορά αυτή βέβαια ενδεχομένως να περιέχει αιχμή και για τις χθεσινές διαρροές σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ. Επίσης σημείωσε πως «είμαστε κοντά σε λύση, πιο κοντά από ποτέ» αλλά απομένουν τα τελευταία μέτρα που είναι και τα δυσκολότερα.

Ειδικότερα, στο άνοιγμα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προέταξε το ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αναφέροντας ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Διαπραγματευόμαστε με την εθνική γραμμή για όλους τους Έλληνες»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» είπε «ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Τα βήματά μας είναι προσεκτικά και υπεύθυνα. Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες. Όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των ελλήνων και ελληνίδων. Βασικός στόχος μας είναι μια λύση που θα ανοίγει τη δυνατότητα στους δύο λαούς να ζουν ειρηνικά και να αφήσουν πίσω διαφορές του παρελθόντος».

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες στο μέλλον» συνέχισε ο πρωθυπουργός, μια λύση που «δεν θα είναι εύθραυστη» και «δεν θα καταρρεύσει μέσα στους λίγους επόμενους μήνες, δεν θα θίγει την ιστορία και την αξιοπρέπεια καμιάς από τις δύο πλευρές».

«Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσήλθε με ειλικρίνεια και με την εθνική γραμμή

με στόχο τη «δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις έναντι όλων, erga omnes. Όλους αυτούς τους 5 μήνες δεν αλλάξαμε τη θέση μας παρά τις πολύ μεγάλες πιέσεις και απειλές στο εσωτερικό από ακραία στοιχεία και την καιροσκοπική τακτική κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Επισήμανε πως η κυβέρνηση ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος «μπροστά στο όφελος που θα έχει μια λύση, μπροστά στο όφελος που θα έχει το να απαλλάξουμε την εξωτερική πολιτική από ένα μεγάλο βάρος», προκειμένου να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα προβλήματα.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για βιώσιμη συμφωνία»

Σήμερα, τόνισε, «βρισκόμαστε κοντά, αρκετά κοντά σε λύση, πιο κοντά από ποτέ αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν, τα οποία είναι τα πιο δύσκολα πολλές φορές».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τους γείτονες, κατά δήλωσή του, είπε: «ας μην χάσουμε αυτή την ειλικρινή ευκαιρία και να μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό, ας διανύσουμε με σύνεση τα τελευταία μέτρα».

Και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθειά τους για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική και σε όποιους οργανισμούς επιλέξουν να ενταχθούν. «Η απόσταση που διανύσαμε είναι η παρακαταθήκη για να αλλάξει το κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς» είπε.

«Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα τη σημαντική αυτή προσπάθεια έχοντας την ελπίδα ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη συμφωνία» κατέληξε.

Νωρίτερα πληροφορίες του «Π» ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να απορρίψει την πρόταση Ζάεφ καθώς εκτιμά πως η πρόταση έχει αλυτρωτικό χαρακτήρα κι αναμένεται να προβεί στη σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ώρες. 

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών για την ονομασία

Τη διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πρώτα τη δυνατότητα το όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το ζήτημα της ονομασίας της. Ο κ. Τσίπρας είπε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιον αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι ο προσδιορισμός «Ίλιντεν» επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Η αντίδραση Κουτσούμπα

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας «επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Επιφυλάξεις Στ. Θεοδωράκη

Επιφυλάξεις για τον όρο Ίλιντεν εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Κράτησε ακόμη στάση αναμονής καθώς ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Λεβέντης: Καμία παραχώρηση

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:40