search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:22
MENU CLOSE

Αυγενάκης: Οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ σηματοδότησαν το άνοιγμά μας στην κοινωνία

19.05.2018 14:44
Αυγενάκης για Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας: Οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους - Media

 

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς το αποτέλεσμα, εξέφρασε -μέσω της free sunday– ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Παράλληλα, απορρίπτει τις κατηγορίες της κυβέρνησης προς τη ΝΔ για «καταστροφολογία» στο ζήτημα της εξόδου της χώρας από τα προγράμματα προσαρμογής.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ. Είστε ικανοποιημένος από τη διαδικασία και τη συμμετοχή;

Απολύτως. Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων τοπικών εκπροσώπων της ΝΔ, αλλά και των συνέδρων, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών στο σύνολό της ενδυνάμωσε την εσωκομματική μας δημοκρατία και γίναμε κοινωνοί πολλών θετικών σχολίων. Το 53% των εννεαμελών συμβουλίων που εξελέγησαν αποτελείται από νέα πρόσωπα, γεγονός που σηματοδοτεί την πραγμάτωση του στόχου της ανανέωσης στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό ανανέωσης των προέδρων ΔΗΜΤΟ ανέρχεται στο 42% και των προέδρων ΝΟΔΕ στο 37%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις οργανώσεις όπου υπήρχαν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι για τις θέσεις των προέδρων η συμμέτοχη ξεπέρασε το 85%. Παράλληλα, αναδείχθηκαν και 1.000 νέοι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο επόμενο συνέδριο της ΝΔ, το φθινόπωρο.

Ποιοι ήταν οι στόχοι που είχαν τεθεί από την ηγεσία του κόμματος για τις εκλογές αυτές; Θεωρείτε ότι επιτεύχθηκαν;

Οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αποτέλεσαν μια τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί το άνοιγμά μας στην κοινωνία και μετουσιώνει σε πράξη το δικαίωμα της βάσης του κόμματος να μετέχει ενεργά και ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων. Βασικός μας σκοπός ήταν η εμπράγματη αποτύπωση της ανανέωσης και της εξωστρέφειας, η ενδυνάμωση της εσωκομματικής δημοκρατίας και η ενίσχυση της συμμετοχής των μελών μας. Και το πετύχαμε. Πετύχαμε το άνοιγμα που οφείλουν να κάνουν όλα τα κόμματα στην κοινωνία, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αποδεικνύει ότι το αίτημα για ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές είναι ισχυρότερο απ’ οποιαδήποτε δύναμη αντίστασης.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θέτει το κόμμα σε πλήρη ετοιμότητα για εθνικές εκλογές; Θεωρείτε ότι βαίνουμε προς πρόωρες κάλπες;

Το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και καιρό, ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές μας διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά το σενάριο πρόωρων εκλογών, δεν πρόκειται για ενδεχόμενο αλλά για πραγματικότητα. Είναι βέβαιο πως θα έχουμε εκλογές σύντομα, αυτό το φθινόπωρο και όχι το φθινόπωρο του 2019, όπως φαντασιώνεται το Μαξίμου. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά ο λαός. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσκοπικά στοιχεία, επιβεβαιώνεται η κοινή αίσθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Ο κ. Τσίπρας απλά, παίζοντας με τις εκλογές (χρόνος, απλή αναλογική, τριπλές εκλογές), προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα του, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών προεξοφλεί τη νίκη της ΝΔ, πιστεύοντας –και δικαίως– ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια, σιγουριά, σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι καταστροφολογεί ενόψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Τι απαντάτε;

Κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, κατηγορεί τη ΝΔ. Φταίει, λοιπόν, η ΝΔ για το γεγονός πως η δήθεν καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι το νέο «βρόμικο» ψέμα της κυβέρνησης; Είναι απότοκο της «καταστροφολογικής» ρητορικής της ΝΔ οι παλιές και νέες δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει η κυβέρνηση και εκτείνονται πολύ πέρα από τον Αύγουστο; Παρά τα όσα συκοφαντικά δηλώνουν, δεν μπορούν να αρνηθούν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει η κυβέρνηση εκτείνονται πολύ πέρα από τον Αύγουστο. Δεσμεύσεις που αφορούν:
• Ήδη ψηφισμένα νέα μέτρα λιτότητας (πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου) που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
• Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2022, και αρκετά υψηλά μεταγενέστερα, έως το 2060.
• Δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας για περίπου έναν αιώνα με τη θέσπιση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
• Μετάθεση της ρύθμισης του χρέους για μετά το καλοκαίρι, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι οριστική, καθαρή και αυτόματη.
• Αποδοχή μηχανισμού ενισχυμένης και όχι μετα-προγραμματικής εποπτείας, εμπλέκοντας το ΔΝΤ, περικλείοντας τέσσερις εκθέσεις παρακολούθησης ανά έτος και πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

Δεδομένων των στενών δημοσιονομικών ορίων που οι δανειστές θέτουν στη χώρα, ακόμα και για τη μεταμνημονιακή εποχή, τι είναι αυτό που κάνει τη ΝΔ καλύτερη για να διαχειριστεί τα πράγματα μετά το τέλος του προγράμματος;

Η ανάπτυξη και η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν εξαρτάται μόνο από δημοσιονομικές παραμέτρους. Αυτό που θα βάλει ξανά τη χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης είναι οι μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως μια τολμηρή μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, η σωστή πολιτική διαχείρισης γης, οι στοχευμένοι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το δικό μας σχέδιο. Και εμείς έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα, ένα σχέδιο μετρημένο, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση για τη δήθεν μετά-τα-μνημόνια εποχή μιλά γενικά και αόριστα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο του οποίου, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου υπαλλήλου της Ε.Ε., «οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν». Ένα σχέδιο που συντάσσεται πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, αδιαφορώντας για τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς, τους κοινωνικούς εταίρους και, κυρίως, τους πολίτες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι κάνετε μηδενιστική αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα, όπως π.χ. στη συζήτηση για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας. Το σχόλιό σας;

Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Επί της αρχής είναι αυτονόητο ότι συμφωνούμε στην κατάτμηση της Β΄ Αθήνας. Και σας υπενθυμίζω πως όταν συζητείτο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία που προέβλεπε αφενός την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και αφετέρου ρυθμίσεις που θα παρείχαν στους εκτός συνόρων Έλληνες εκλογείς –δηλαδή στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους– τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέρριψε τότε την πρότασή μας. Δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Τώρα υιοθετεί την πρόταση αυτή, αλλά αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους. Την καλούμε, λοιπόν, να δεχτεί και τις δύο προτάσεις μας. Έτσι ώστε να ψηφιστούν από κοινού και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται για λύση μη συμφέρουσα για τη χώρα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Γιατί;

Έχουμε πει πολλές φορές πως μια συμφωνία που παραπέμπει στο μέλλον μπορεί, όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορική εμπειρία, να μην εφαρμοστεί ποτέ. Άρα συμφωνία που θα εφαρμοστεί σε δόσεις δεν γίνεται δεκτή. Έχουμε πει επίσης ότι «μακεδονικό έθνος» δεν υπάρχει και δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίζεται ούτε έμμεσα να προκύπτει. Εξίσου ξεκάθαρη είναι η θέση μας ότι αλυτρωτισμοί –με σύμβολα, αγάλματα, γλώσσα, ισχυρισμούς για μακεδονική εθνότητα– δεν γίνονται δεκτοί. Αλυτρωτικές αναφορές –και μάλιστα στον θεμελιώδη νόμο των Σκοπίων, στο Σύνταγμά τους– δεν μπορεί να παραμείνουν σε βάρος κανενός. Και αυτός είναι σπουδαίος λόγος που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Το ίδιο ισχύει και για το όνομα. Μόνο έτσι άλλωστε θα ισχύει erga omnes.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:22