search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:42
MENU CLOSE

Επιμένουν τα Σκόπια για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

20.05.2018 13:50
Τα  «μαζεύει» ο Ζάεφ για τους Έλληνες επιχειρηματίες: Ανεπίσημες μαρτυρίες, δεν χρειάζεται να σταλούν έγγραφα - Media

 

Η ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” περιλαμβάνει χρονικό προσδιορισμό και αποτελεί μια ρεαλιστική λύση συμβιβασμού που μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο χώρες, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ. 

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου των Σκοπίων, MIA, η σκοπιανή κυβέρνηση ελπίζει η πρότασή της να τύχει ευρύτερης αποδοχής από την ελληνική πλευρά, καθώς με την εν λόγω επιλογή του ονόματος “Μακεδονία του Ίλιντεν” γίνεται διαχωρισμός με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Διαχωρισμός από κάθε άποψη, υπογραμμίζεται.

Η εξέγερση του Ίλιντεν συμβολίζει τους κοινούς αγώνες όλων των εθνικοτήτων της χώρας μας για δικαιώματα και ελευθερία, χωρίς να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις από καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως τόσο ο λαός όσο και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν διεκδικούν εδάφη της Ελλάδας, αλλά και επιβεβαιώνουν τον απαράβατο χαρακτήρα των ελληνικών συνόρων και τον σεβασμό τους για τον ελληνικό πολιτισμό.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να  δοθεί λύση στη διένεξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 25 χρόνια. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση, και η φιλία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο κράτη και στους δύο λαούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καταλήγει η ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης.

Μπλόκο στον Ζάεφ από το εθνικιστικό κόμμα 

Πάντως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του ‘Ιλιντεν, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την Ελλάδα, σχολιάζει το Reuters.

Ο Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος.

Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία, αναφέρει το Reuters.

«Το VMRO-DPNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:41