28/05/2020 01:49:38

Λίμνη Μπελέτσι: Εντυπωσιακές εικόνες από τον μοναδικό υδροβιότοπο που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα

Λίμνη Μπελέτσι: Εντυπωσιακές εικόνες από τον μοναδικό υδροβιότοπο που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα - Media

 

Η λίμνη Μπελέτσι  βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου, στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας, στην περιοχή Ιπποκράτειος Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών, νοτιοδυτικά της κορυφής Μπελέτσι, από την οποία και πήρε το όνομά της. 

Είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’70, λόγω των έργων που λάμβαναν χώρα τότε στην περιοχή (Συγκεκριμένα, κτιζόταν μια ολόκληρη… πολιτεία, η Ιπποκράτειος, πάνω στο βουνό. Τα συμπεράσματα, δικά σας).  Μάλιστα, συνεπεία της κατασκευής  της, άλλαξε η χάραξη του δρόμου που συνέδεε τον Αγ. Μερκούριο με τα Κιούρκα (Αρχαίες Αφίδνες). 
Όλα ξεκίνησαν… κατά λάθος! 

Ένα τεχνητό φράγμα συγκράτησε τα νερά μιας πηγής που βρίσκεται βορειότερα με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης, σε σχήμα κιθάρας. Έχει μέγιστη διάμετρο 150 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν είναι πάνω από 5.000 τ.μ. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς εκεί συναντιούνται αποδημητικά πουλιά, αλλά και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.

Η λίμνη είναι μία μικρή όαση δροσιάς και σημαντικός υδροβιότοπος για αποδημητικά πουλιά αλλά και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι). Ο χώρος γύρω από τη λίμνη είναι διαμορφωμένος με παγκάκια, παιδικές χαρές, γεφυράκια και τραπεζάκια για οικογενειακά πικ-νικ (πάρτε μαζί σας ό,τι χρειαστεί- δεν υπάρχουν μαγαζιά τριγύρω). Μονοπάτια προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού.

Πώς να πάτε:

Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης στρίβουμε  προς Βαρυμπόμπη και ακολουθούμε τον δασικό δρόμο μέσα από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Περνάμε το Τατόι και τα πρώην βασιλικά κτήματα και συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μετά το Κατσιμίδι στρίβουμε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδας και μετά αριστερά στην Κίρκης. Υπάρχουν ταμπέλες.

Εναλλακτικά: από την Εθνική οδό, ακολουθείτε την παράκαμψη ακριβώς μετά τα διόδια των Αφιδνών και πηγαίνετε αριστερά προς Αφίδνες. Υπάρχουν ταμπέλες  προς «Ιπποκράτειο Πολιτεία», συνεχίζουμε ευθεία μέχρι την  οδό Αγίας Τριάδος όπου στρίβουμε δεξιά και αριστερά στην Κίρκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.