22/01/2019 20:01:45

Ρατσιστικό ξέσπασμα και fake news κατά εκπαιδευτικού για σχολική παράσταση του «Πλούτου»

Ρατσιστικό ξέσπασμα και fake news κατά εκπαιδευτικού για σχολική παράσταση του «Πλούτου»  - Media

 

Στα απότατα όρια του παραλογισμού έφθασαν οι αντιδράσεις γονέων των μαθητών της Στ' Δημοτικού του Δημοτικού Σχολείων Λουτρών Λέσβου για μια παράσταση του «Πλούτου» του Αριστοφάνη ενώ η δημοτική κοινότητα ανακοίνωσε ότι θα στείλει το θέμα στη δικαιοσύνη.

Τι συνέβη; Στην παράσταση οι μαθητές θα υποδύονταν διάφορους ρόλους, και η δασκάλα πρότεινε σε ένα-δύο αγόρια να υποδυθούν γυναικείους ρόλους. Φήμες που αργότερα διακινήθηκαν και από τοπικά ΜΜΕ οργίασαν αναφέροντας ότι η δασκάλα των μαθητών θα έβαζε... φούστες και καλτσόν στα αγόρια και ανδρική ένδυση στα κορίτσια.

Επακολούθησε πραγματική καταιγίδα χυδαίων σχολίων κατά της εκπαιδευτικού καθώς το όλο ζήτημα, από παράσταση αριστοφανικής κωμωδίας παρουσιάστηκε ως ιδιαίτερη γιορτή με φούστες και αλλαγές φύλλου των παιδιών, ενώ τοπικό ΜΜΕ ανέφερε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από ψευδείς καταγγελίες από γονείς παιδιών.

Τα τοπικά ΜΜΕ μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια έσπευσαν να αποσύρουν την ψευδή είδηση, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν κυριολεκτικά χιλιάδες επικριτικά και προσβλητικά σχόλια για την «ανώμαλη δασκάλα που θέλει να διαφθείρει τα παιδιά».

Η κατάσταση ωστόσο, πλέον, πήρε διαφορετική τροπή, καθώς η Δημοτική Κοινότητα Λουτρών Λέσβου ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά για τον σάλο που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων της κοινότητας, ψευδή δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες ότι «στη σχολική γιορτή η δασκάλα θέλει να ντύσει τα αγοράκια σαν κορίτσια και το αντίστροφο». Κι αυτό με αφορμή την παρουσίαση από τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών μίας διασκευής του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, όπου αγόρια και κορίτσια θα παρουσιάζονταν επί σκηνής ανάλογα με τις απαιτήσεις του ρόλου τους.

Τα ψευδή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ που μετέδωσε την είδηση της αντίδρασης της Κοινότητας Λουτρών, εμπλουτίζονταν με πληροφορίες για αυταρχική συμπεριφορά της δασκάλας προς όποιον δεν συμφωνεί και άλλες συκοφαντικές και ψευδείς λεπτομέρειες, που καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα. Σημειώνεται, ότι η παρουσίαση του «Πλούτου» συναποφασίστηκε από τη δασκάλα μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.
 
Η απόφαση της τοπικής κοινότητας Λουτρών απευθύνεται στον Δήμο Λέσβου και στους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού και αναφέρει:
 
«Με κατάπληξη διαβάσαμε στις ηλεκτρονικές εφημερίδες (σ.σ. αναφέρεται το όνομα των ιστοσελίδων), άθλια και αηδιαστική "ειδησεογραφία" σκόπιμης παραπληροφόρησης για τη θεατρική παράσταση του Δημοτικού μας Σχολειού με το κλασικό έργο του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ "Πλούτος". Οι δυσφημιστικές, υβριστικές και συκοφαντικές αυτές δημοσιεύσεις προκάλεσαν πολλά άθλια σχόλια και αναμεταδοθήκαν σε πλήθος ιστοσελίδων, ομάδων του facebook και προσωπικών χρονολογιών σε όλη την Ελλάδα και την ελληνική ομογένεια. Ή οι συντάκτες αγνοούν παντελώς τον Αριστοφάνη, καθώς και τον ευρύτερο ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των παιδιών, ή δεν έκαναν κανενός είδους έρευνα για τα γεγονότα που παρουσιάζουν, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, τους γονείς και την ευρύτερη κοινωνία του χωριού, παραβιάζοντας εμφανέστατα τη δημοσιογραφική δεοντολογία ή εσκεμμένα σπιλώνουν την υπόληψη και την επαγγελματική αξιοπρέπεια ανθρώπων με το σεξιστικό παραλήρημα που εμπεριέχεται στα εν λόγω δημοσιεύματα.
 
Με τη διαστρεβλωμένη και ψευδή παρουσίαση των γεγονότων και την αβάσιμη προσωπική τους κριτική προκάλεσαν κλίμα ανησυχίας στην τοπική κοινότητα και αναταραχής στα παιδιά και μετέτρεψαν μία πολιτιστική σχολική δραστηριότητα μικρών παιδιών σε πεδίο ανταλλαγής διχαστικών και ρατσιστικών σχολίων μέσω διαδικτύου σε πανελλαδική και παγκόσμια κλίμακα. Οι πολυετείς προσπάθειες δάσκαλων, γονέων και κοινοτικών συμβουλίων έχουν αναδείξει το Σχολείο του χωριού μας σε ξεχωριστή θέση πανελλαδικά για το εκπαιδευτικό έργο, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τις συνθήκες φοίτησης. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να δυσφημεί, να υβρίζει και να συκοφαντεί το εκπαιδευτικό αυτό έργο, με διεστραμμένες και παραπλανητικές δημοσιεύσεις. Οποιαδήποτε εκ των υστέρων ανασκευή της προσβλητικής δήθεν "ειδησεογραφίας" δεν αποκαθιστά την προσβολή της τιμής και υπόληψης όλων των θιγομένων, αφού οι αμετροεπείς κακοήθειες έχουν εξαπλωθεί σε όλο το διαδίκτυο. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε υποχρέωσή μας να κινηθούμε νομικά. Καλούμε τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Περιφερειακής Εκπαίδευσης καθώς και τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Σχολικών Επιτροπών και κάθε άλλο φορέα που έχει άμεση και έμμεση σχέση με την Παιδεία να εναντιωθούν σε αυτήν τη σκοταδιστική ενέργεια».
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ Αιγαίου

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.