search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:04
MENU CLOSE

Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» για παιδιά και ενήλικες

29.12.2011 07:36
Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» για παιδιά και ενήλικες - Media

Πλούσια ήταν και το 2011 η δράση της οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ», εφαρμόζοντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», που ενστερνίστηκε πριν από 18 χρόνια.

Πλούσια ήταν και το 2011 η δράση της οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ», εφαρμόζοντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», που ενστερνίστηκε πριν από 18 χρόνια.

Πιστή στο ραντεβού με τους ακρίτες,  η  Οργάνωση των Φίλων  Κοινωνικής Παιδιατρικής  και Ιατρικής  «Ανοιχτή  Αγκαλιά» , πραγματοποίησε και φέτος τις εκστρατείες  ιατρικής πρόληψης και προσέφερε στους κατοίκους δωρεάν ιατρικές εξετάσεις .

Με το πρόγραμμα  «Υποστηρίζουμε τη Ζωή», η «Ανοιχτή Αγκαλιά» επισκέφτηκε με κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών τη Σαμοθράκη, τη Θράκη, τα Κύθηρα, την Αμοργό, την Κάσο, τους Φούρνους, τους Λειψούς, το Καστελόριζο και την Αστυπάλαια.

174 συνολικά εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτές, από τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ιδιώτες γιατροί και γιατροί από τα Νοσοκομεία ΓΕΝ, ΓΕΣ και ΓΝΑ. έλαβαν μέρος στις εκστρατείες ιατρικής πρόληψης οι οποίοι και πραγματοποίησαν 12.524 Ιατρικές Πράξεις σε παιδιά και ενήλικες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν παιδιά  που αποτελούν και την κύρια ομάδα στόχου.

Τα παθολογικά ευρήματα, και η αντιμετώπισή τους όπως και θέματα εκπαίδευσης, ποικίλουν ανάλογα με τη διαφορετικότητα του πληθυσμού της κάθε περιοχής , τη γεωγραφική  θέση της, την οικονομική κατάσταση των κατοίκων αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης αρκετών, κυρίως  υπερηλίκων.

Μπορούν να αναφερθούν ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα εξετάσεων  σε περιπτώσεις ενηλίκων στους οποίους παρατηρούνται προβλήματα σε μεγαλύτερη συχνότητα, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο, θυροειδοπάθεια, οζώδης βρογχοκήλη, παχυσαρκία, αλλά και πολλά ορθοπεδικά προβλήματα, ιδιαίτερα αυξημένα στις περιοχές όπου οι κάτοικοι  ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες. Στις ορεινές περιοχές, ο γυναικείος πληθυσμός εμφανίζει μεγάλο ποσοστό προβλημάτων.

Εκτός από την Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, οι ειδικοί αντιμετωπίζουν και άλλες παθήσεις, όπως θλάσεις, τραυματικές κακώσεις και ανωμαλίες στη σκελετική ανάπτυξη, κύφωση κ.α.

Τα παιδία, εκτός εξαιρέσεων, είναι εμβολιασμένα πλήρως. Ανεπαρκής εμβολιασμός ή σχεδόν ανύπαρκτος, αφορά κυρίως σε ομάδες που μετακινούνται και σε παιδιά μεταναστών που κατακλύζουν τα ακριτικά νησιά. Επισημαίνεται και η ελλιπής φροντίδα σε θέματα σωματικής υγιεινής, διατροφής και μάθησης.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό του παιδικού πληθυσμού καταγράφονται  προβλήματα στοματικής υγιεινής και παχυσαρκίας λόγω της κακής διατροφής και της έλλειψης σωματικής άσκησης.

Επίσης έντονα είναι και τα προβλήματα όρασης  των παιδιών σε κάποιες περιοχές, με πιο συχνή αιτία την «λάθος» στάση τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.  Σε μικρότερο ποσοστό, εμφανίζονται τα σκελετικά προβλήματα, κάποια από τα οποία δεν είχαν αντιμετωπισθεί σοβαρά, σε πρώιμο στάδιο.

Στους εφήβους καταγράφεται κατάχρηση αλκοόλ, καπνού, επιθετικότητα, μαθησιακά προβλήματα και διαταραχές διαγωγής.

Γενικά η οικογένεια παρουσιάζει αισθητά έντονη κρίση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους εξής παράγοντες:

•           Απουσία του πατέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα

•           Η μητέρα έχει διπλό ρόλο, αυτό της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και της οικονομικής διαχείρισης

•           Η θέση της γυναίκας παραδοσιακά και πολιτιστικά  στις περισσότερες περιοχές, δεν αφήνει περιθώρια έκφρασης των προσωπικών  αναγκών και επιθυμιών. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή ύστερα από εξέταση 220 περιστατικών , στην πλειοψηφία τους γυναίκες , σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%  επισημάνθηκαν συμπτώματα κατάθλιψης. Στην ίδια περιοχή  από τα 120 παιδιά, το 5% παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες και ένα 30% διαταραχές συμπεριφοράς με εμφανή στοιχεία δυσχερών οικογενειακών σχέσεων.

•           Όλοι οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη στήριξης και ενημέρωσης από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών καταγράφεται η ανάγκη υποστήριξης και εφαρμογής προγραμμάτων, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών (διαφορετικών φυλών και κοινωνικοοικονομικών τάξεων), καθώς οι συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ τους δεν είναι αντιμετωπίσιμες από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν: συμβουλευτική, παραπομπή στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και προτάσεις στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρόνοιας για δημιουργία ομάδας στήριξης και  συμβουλευτικής σε τακτική βάση.

Γενικά  υπήρξε μεγάλη προσέλευση γονέων (κυρίως μητέρες) για συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα οικογένειας, ζευγαριού και συμπεριφοράς  παιδιών.

Τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς παραπέμφθηκαν για αξιολόγηση στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού.

Ιδιαίτερα στους νέους προορισμούς υπήρξαν περιστατικά που δεν είχαν διαγνωσθεί και που οι ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρούνταν χωρίς να γνωρίζουν την αιτία (όπως π.χ. παθήσεις θυροειδούς).

Υπάρχει και ομάδα πληθυσμού, οι παθήσεις των οποίων έχουν διαγνωσθεί σε Νοσοκομεία, έχει δοθεί φαρμακευτική αγωγή ,αλλά έκτοτε και για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπήρξε επανεξέταση, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση του ασθενούς  και η ήδη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί δε από τους ήδη εξετασθέντες  κατοίκους συνεχίζουν να λαμβάνουν τα ίδια φάρμακα τα οποία ενδεχομένως έπρεπε να αλλάξουν  ή ζητούν από τον αγροτικό γιατρό να τους γράψει φάρμακα τα οποία δεν ενδείκνυνται για το πρόβλημα τους.

Έτσι παρατηρείται:

•           Μεγάλη κατάχρηση φάρμακων- παρηγοριά της Τρίτης Ηλικίας.

•           Ένα πολύ αξιόλογο ποσοστό ενηλίκων δεν έχει επισκεφθεί ποτέ γιατρό.

•           Όσα περιστατικά διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς ότι χρειάζονται έρευνα, παραπέμφθηκαν στα Δημόσια Νοσοκομεία

 

Δράσεις 2011

Τον Απρίλιο του 2011 ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Σχολικής Ετοιμότητας (Α-ΤΕΣΤ) στα νηπιαγωγεία Κάσου, Νισύρου, Χάλκης και Λειψών, καθώς και σε νηπιαγωγεία της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα – Κρωπία – Μαρκόπουλο- Λαύριο-Παιανία). Το test σχολικής ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε από εξουσιοδοτημένους γιατρούς εθελοντές της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ».

Διάλεξη στο Μουσείο Βορρέ, σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Cambridge (CAMBBRIDGE BREST CLINIC) με θέμα: «Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής προσφοράς στο γυναικείο πληθυσμό

Το 9ο Συμπόσιο στους Λειψούς με θέμα «Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου». Συμμετείχαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας Λέρου-Λειψών-Καλύμνου, γονείς και έφηβοι.

Συμμετοχή της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» στο Διαδημοτικό Διαδίκτυο Υγειών Πόλεων, με σεμινάρια «Βασική Υποστήριξη Ζωής» σε Δήμους.

 

Έργο 2011

Ανάπλαση Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Θεσσαλονίκης και παροχή Ιατρικών Μηχανημάτων.•

Ανάπλαση Χώρου Υγιεινής στην Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης.

Προσφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού•

Προσφορά αναλώσιμου υλικού στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης.

Προσφορά  εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Αστυπάλαιας.

Προσφορά Διαδραστικών Πινάκων  (και projectors) στα Δημοτικά Σχολεία της Αστυπάλαιας, των Φούρνων, στο Γυμνάσιο και Λύκειο  Λειψών.•

Προσφορά Laptop  και Projector στο Δημοτικό Σχολείο Κάσου.

Προσφορά στο Laptop Δημοτικό Σχολείο Φούρνους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:04