search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:44
MENU CLOSE

Φαρμακευτικές: Η φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής – Μειώθηκε κατά 220 εκ. ευρώ την περίοδο 2015-2018

22.05.2018 16:38
Δεν θα καταβάλλουν συμμετοχή στα φάρμακα το 2020 οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ - Media

 

Τα προβλήματα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και προτάσεις για την επίλυση τους, ανέλυσαν οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum, του νέου φορέα που συστήθηκε υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ «για να ενισχύσει την καινοτομία» όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του, Μάκης Παπαταξιάρχης. Το φόρουμ εκπροσωπεί 23 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum βλέπουν ως ευκαιρία «την επικείμενη έξοδο από τα Μνημόνια» για να ανοίξει ο διάλογος και να κατατεθούν λύσεις και προτάσεις που «θα περιγράψουν το αφήγημα του αύριο», με τον κ. Παπαταξιάρχη να δεσμεύεται για «ένα εθνικό συμβόλαιο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την Πολιτεία».

Κύριο πρόβλημα που απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία, συνεχίζει να είναι το τέλος εισόδου 25% στα καινοτόμα φάρμακα, το οποίο, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum, αποτελεί «αποτρεπτικό παράγοντα» για την εισαγωγή τους στην ελληνική αγορά, «με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στερούνται τις νέες θεραπείες» – και ζήτησαν την κατάργηση του.

Οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum , επανέλαβαν ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί, «όπως φαίνεται από τα αυξανόμενα ποσά που αναγκάζεται η φαρμακοβιομηχανία να επιστρέψει σε μορφή rebates και claw back .Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2018 μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη» και όπως είπαν, «με το ορόσημο του Αυγούστου 2018 να πλησιάζει, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε σύνδεση με την ανάπτυξη της χώρας».

Χαρακτήρισαν επίσης «ανεπαρκή» την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αναφέροντας ότι από 750 εκατ. ευρώ το 2015, μειώθηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, «χωρίς καμία λογική εξήγηση». Αυτό «οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα clawback που μαζί με τα rebates άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ για το 2016 και υπολογίζουμε ότι θα αγγίξουν τα 300 εκ. ευρώ για το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν».

 

Τέλος οι συμμετέχοντες στο PhRMA Innovation Forum, τόνισαν πως η Ελλάδα είναι σε θέση να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος από τα 35 δισ. ευρώ που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία ετησίως στην Ευρώπη, για τη διενέργεια κλινικών μελετών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24