search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:01
MENU CLOSE

Τρύπα Δημοσίου από Εγγυήσεις

03.01.2012 22:16
Τρύπα Δημοσίου από Εγγυήσεις - Media

Πονοκέφαλο… ύψους 3 δισ. ευρώ έχουν αρχίσει να προκαλούν στην κυβέρνηση τα δάνεια που έχουν δοθεί από το 2006 μέχρι και φέτος με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε διάφορους φορείς και επιχειρήσεις.

Πονοκέφαλο… ύψους 3 δισ. ευρώ έχουν αρχίσει να προκαλούν στην κυβέρνηση τα δάνεια που έχουν δοθεί από το 2006 μέχρι και φέτος με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε διάφορους φορείς και επιχειρήσεις. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τις αρχές του 2011, καθώς πολλά από αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ζητούν από το κράτος να τα πληρώσει αυτό, όπως έγινε με το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο είχε συνάψει δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ειδικά αυτή την κρίσιμη εποχή, και το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, ανέθεσε στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να πραγματοποιήσει έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον τρόπο που χορηγούνταν αυτά τα δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος ελέγχου, τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του κράτους από το 2006 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 3.032.531.711 ευρώ. Ποσό ασύλληπτο για τα δεδομένα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αφού, όπως φαίνεται, οι τελευταίες κυβερνήσεις μοίραζαν χρήματα με τη μορφή των περίφημων «θαλασσοδανείων» σε επιχειρήσεις και φορείς χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος για το αν αυτοί που λαμβάνουν αυτά τα δάνεια μπορούν να τα αποπληρώσουν.

Ο λογαριασμός στο κράτος

Το πρόβλημα πλέον είναι πολύ πιο έντονο, καθώς οι τράπεζες, από τη στιγμή που δεν πληρώνονται δύο δόσεις του δανείου, δεν μπαίνουν καν τον κόπο να ασχοληθούν με τον δανειολήπτη, αλλά στρέφονται κατ’ ευθείαν κατά του κράτους που είναι εγγυητής.

Μάλιστα έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες τράπεζες, προφανώς λόγω και του ταμιακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα, κινούνται κατά του κράτους ακόμη και σε περιπτώσεις μη αποπληρωμής δόσεων που μόλις ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Ο έλεγχος που έγινε από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καταδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο το μπάχαλο που επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και την εγκληματική «προχειρότητα» με την οποία οι πολιτικοί ταγοί της χώρας διαχειρίζονται το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα. Ειδικότερα ο έλεγχος επισημαίνει τα εξής:

♦  Στις περισσότερες περιπτώσεις έγκρισης των δανείων δεν υπάρχει έγκριση, πόσω μάλλον ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκει μέρος των χρημάτων. Προφανώς δεν γινόταν κάτι τέτοιο διότι θα ζητούνταν περισσότερες διασφαλίσεις για την αποπληρωμή τους, ενώ θα έμπαινε και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

♦  Σε πολλές περιπτώσεις έγκρισης χορήγησης των «θαλασσοδανείων» υπάρχουν οι υπογραφές της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής αλλά όχι του αρμόδιου υπουργού.

♦ Υπάρχουν περιπτώσεις που τα δάνεια λήφθηκαν για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων επιχειρήσεων. Το γεγονός που καταδεικνύει την αφερεγγυότητα αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη χορήγηση των κρατικών δανείων μετατρέπονται σε «προβληματικές» επιχειρήσεις της δεκαετίας του 1980.

♦ Σε πολλές περιπτώσεις δεν ζητήθηκαν οι πρέπουσες εγγυήσεις από τους φορείς και τις επιχειρήσεις που έλαβαν τα δάνεια αυτά στο ενδεχόμενο προβλήματος αποπληρωμής τους.

Δάνεια της… πυρκαγιάς

Μεγάλο πανηγύρι έγινε με τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου, όπου συνολικά δόθηκαν δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Για τα δάνεια αυτά το πόρισμα αναφέρει:

«Η εξάλειψη του όρου της προσκόμισης βεβαίωσης από δημόσια αρχή, από την οποία να προκύπτει ότι οι αιτούντες επαγγελματίες και οι αιτούμενες την εγγύηση επιχειρήσεις είχαν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από πυρκαγιές στα ακίνητά τους ή στον εξοπλισμό τους ή στις πρώτες ύλες, είχε αποτέλεσμα να παρασχεθεί εγγύηση και σε επιχειρήσεις που δεν επλήγη-σαν καθόλου από πυρκαγιές, με μόνο κριτήριο την εγκατάστασή τους στους αναφερόμενους ως πληγέντες από τις πυρκαγιές νομούς». Σε ό,τι αφορά δε τις τράπεζες που έχουν χορηγήσει τέτοια δάνεια, οι πρώτες στη λίστα είναι οι κρατικές, ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό έχουν εμπλακεί οι ιδιωτικές.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτό τα δάνεια είναι με συμμετοχή του κράτους κατά 80% σε ό,τι αφορά την εγγύηση, αλλά έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις δανείων στα οποία η εγγύηση καλύπτει το 100% του δανείου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33