search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:58
MENU CLOSE

Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά το χρέος

23.05.2018 15:44
«Πράσινο φως» για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ έδωσε το Eurogroup - Media
 
Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να περιμένει η Αθήνα για να μάθει νεότερα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς στο Eurogroup της Πέμπτης, ίσως το μόνο που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όπως φαίνεται, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για τα πλεονάσματα και το χρέος.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση με τον «αέρα» της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
 
Πάντως, οι πιθανότητες να «εξαργυρώσει» η Αθήνα το SLA άμεσα και να ληφθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι τελικές αποφάσεις για το χρέος είναι περιορισμένες, καθώς όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε τουλάχιστον έως το επόμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου, για να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 
Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε προς την Αθήνα και από χθεσινή ενημέρωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.
 
Το βάρος, πλέον, πέφτει στις δεσμεύσεις της Αθήνας για εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Στην ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης είναι πολύ μικρή η αναφορά στο χρέος, καθώς όπως σημειώνεται: «Τα θεσμικά όργανα και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν το Eurogroup για την κατάσταση της τρέχουσας τέταρτης επικαιροποίησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας. Θα παρουσιάσουν την τεχνική συμφωνία που συνάφθηκε από τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου. Η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018. Η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018. Το Eurogroup θα συνεχίσει επίσης τις συζητήσεις της για τη στρατηγική του χρέους».
 
Το τελεσίγραφο, άλλωστε, για εφαρμογή των προαπαιτούμενων, τέθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας το Σάββατο. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα. Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες»
 
Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε την Τρίτη, τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε “κρίσιμες” μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά.
 
«Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Επιπλέον, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη.
 
Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg το Σάββατο, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους αν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πιστωτών αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Υπάρχουν επίσης διαφορές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτυγχάνει και πώς η αυτόματη ελάφρυνση χρέους θα εντάσσεται στον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό που θα τη συνδέει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει επίσης αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών σχετικά με την αναγκαιότητα η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να συνοδεύεται από προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την πρόταση, αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι θα παρέχει μία ισχυρή στήριξη για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που η Ελλάδα χρειάζεται.
 
Εξάλλου, για το ίδιο θέμα το πρακτορείο Reuters, είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα ευελπιστεί σε γρήγορο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης καθώς οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. «Επιθυμεί επίσης, να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πριν τον Ιούλιο σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστεί στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Επισημαίνεται επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης καθώς ήδη έχει διαθέσιμο προστατευτικό απόθεμα κεφαλαίων και θέλει να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το χρέος της, στρεφόμενη απευθείας στις αγορές».
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:58