search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:38
MENU CLOSE

Απόφαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιοικητικές: Όχι στην πολιτική καθαρότητα και την κομματική καταγραφή, ναι στις ευρύτερες συνεργασίες (PDF)

23.05.2018 18:57
ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ για τα περί «μετακόμισης» Τσίπρα στα Λεγραινά: Αντί για ανοησίες, ασχοληθείτε με το ΕΣΥ - Media
 
Υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές τάσσεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε το περασμένο Σάβαβτο με ατζέντα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης εν όψει του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019.
 
Ειδικότερα, στο κείμενο της απόφασης επισημαίνεται η ανάγκη να αποφευχθούν τα «λάθη» του 2014 καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του εκλογικού αποτελέσματος με το κοινωνικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές του 2015.
 
Στόχος, σημειώνεται, «πρέπει να είναι η εδραίωση της ενισχυμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση». Π΄ρωτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η επικείμενη νομοεθτική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης και συμμετοχής (δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ.).
 
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες σημειώνεται χαρακτηριστικά:
 
–«Οφείλουμε να μην αγνοήσουμε ξανά τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, την ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο διαμέσου ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων, την ανάδειξη στελεχών –όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και κομματική τους ένταξη, αλλά και με βάση την ενεργοποίησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις».
 
–«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές «καθαρότητας» και «καταγραφής» που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας».
 
–«Επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμών νίκης, που θα διοικήσουν την επόμενη μέρα τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:31