search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:46
MENU CLOSE

Νέο έτος με άφαντα βιβλία

01.01.2012 11:02
Νέο έτος με άφαντα βιβλία - Media

«Η πιο δύσκολη χρονιά της εκπαίδευσης μετά τον πόλεμο» κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έφτασε ήδη στο μέσον της και το κλίμα στα σχολεία είναι εκρηκτικό καθώς εκεί αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας και περιστολής του κοινωνικού κράτους.

«Η πιο δύσκολη χρονιά της εκπαίδευσης μετά τον πόλεμο» κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έφτασε ήδη στο μέσον της και το κλίμα στα σχολεία είναι εκρηκτικό καθώς εκεί αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας και περιστολής του κοινωνικού κράτους. Από τα παιδιά που πεινούν γιατί οι γονείς τους μια ωραία πρωία έμειναν άνεργοι και δεν ξαναβρήκαν δουλειά έως τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν συνεχείς μισθολογικές μειώσεις και μέσα σε έναν χρόνο έχουν χάσει περισσότερο από το 25% του εισοδήματός τους. Την ίδια ώρα, η περιστολή των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία έχει ως αποτέλεσμα οι Σχολικές Επιτροπές να μένουν «στεγνές» από ρευστό και τα σχολεία από θέρμανση, αναλώσιμα και ό,τι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν.

Τα δεκάδες προβλήματα που έχουν φέτος παρουσιαστεί στα σχολεία κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το παιδαγωγικό έργο, που τελεί υπό καθεστώς γενικής υποβάθμισης, υπερτονίζονται από τις ελλείψεις βιβλίων, οι οποίες για ορισμένες περιοχές της χώρας παραμένουν σημαντικές.

Η 15η Οκτωβρίου που, σύμφωνα με τη Διαμαντοπούλου, θα είχε τακτοποιηθεί πλήρως το ζήτημα της διανομής των σχολικών βιβλίων, έχει παρέλθει προ πολλού, τα Χριστούγεννα πέρασαν και οδεύουμε στο νέο έτος, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα βρει τα περισσότερα σχολεία με πολλές ελλείψεις, μεταξύ άλλων σε κρίσιμο εκπαιδευτικό υλικό, δηλαδή βιβλία! Ήδη ουκ ολίγοι πόροι δαπανήθηκαν πότε από τις Σχολικές Επιτροπές, με δεδομένη την οικονομική στενότητα που τους δένει τα χέρια, πότε από την τσέπη των γονιών σε ακριβές φωτοτυπίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ολοκλήρωση της διανομής των βιβλίων θα γίνει τρεις με τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς (τρεις αν λάβουμε υπόψη τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ που μιλούν για Φεβρουάριο).

Ελλείψεις

Σύμφωνα με καταγραφή της κατάστασης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από την ΟΛΜΕ στις αρχές Δεκεμβρίου και με βάση τα στοιχεία τοπικών ΕΛΜΕ, αρκετές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ελλείψεις. Ενδεικτικά, στην Α’ Αθήνας υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε αρκετούς τίτλους ενώ στη Β’ Πειραιά αυτές αγγίζουν το 25% και φτάνουν και το 50% των σχολικών τίτλων ανάλογα με την τάξη. Στον Νομό Κορινθίας λείπει το 30%-40% των τίτλων, στη Θεσπρωτία το 50%, στην Αργολίδα λείπει το 30% των τίτλων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, στην Αχαΐα έχουν έλλειψη σε 35 τίτλους από τα βιβλία του λυκείου, στη Ζάκυνθο οι ελλείψεις ξεπερνούν το 40% των βιβλίων, στον Νομό Γρεβενών οι ελλείψεις στα γυμνάσια ξεπερνούν το 40% και στα λύκεια το 15%, στον Νομό Φωκίδας οι ελλείψεις κυμαίνονται από 18% έως 40% ανάλογα με την τάξη.

Την ίδια ώρα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι ελλείψεις έως τα μέσα Δεκεμβρίου κυμαίνονταν από 10%-15% έως 60%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Κομνηνό Μαντά. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας είχε συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με την υπουργό Παιδείας, αλλά σε ό,τι αφορά τη διανομή των σχολικών βιβλίων δεν φαίνεται να έλαβε σοβαρές διαβεβαιώσεις για τον χρόνο της πλήρους κάλυψης των ελλείψεων. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι στο τέλος Δεκεμβρίου παύει η λειτουργία του ΟΕΔΒ και η δικαιοδοσία της παραγωγής και διανομής των βιβλίων, μαζί και οι εκκρεμότητες του οργανισμού που μένουν ανοιχτές, περνούν στον νέο, ιδιωτικού δικαίου, οργανισμό, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος».

Ο «Διόφαντος»

Ωστόσο λεπτομέρειες για το τι και το πώς δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, η υπουργός αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι «οι αρμοδιότητες του ΟΕΔΒ μεταφέρονται στις νέες δομές και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων για το 2012-13». Κατά τα λοιπά, σύμφωνα πάντα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, η Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι είναι ένα δύσκολο και με μεγάλες επιπτώσεις θέμα και προέβη σε εκτεταμένη αναφορά στο χρονικό των καθυστερήσεων (διαγωνισμοί κ.λπ.) επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τον ΟΕΔΒ. Η ΔΟΕ πάντως σημείωσε ότι «το γεγονός ότι έφτασαν οι διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς όλα τα βιβλία να βρίσκονται σε όλα τα σχολεία αποτελεί μαύρη σελίδα για το υπουργείο Παιδείας».

Το ερώτημα είναι αν θα απολογηθεί ποτέ κανείς γι’ αυτήν τη μαύρη σελίδα και αν θα αποδοθούν ευθύνες ή το υπουργείο θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα δικαιώνοντας τις φωνές που μιλούν για πρόβα κατάργησης της δωρεάν διανομής των βιβλίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:46