search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:29
MENU CLOSE

Έκανε τη βία εκλογικό δίλημμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2022
24-5-2018
26.05.2018 03:00
nd_3-1.jpg

 

Στις εκλογές θα αναμετρηθούν ο φόβος και η ασφάλεια, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις για το τι προτείνει σχετικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο βρέθηκε στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε ότι ζητάει πιστοληπτική γραμμή, στην πρωτολογία του είχε δηλώσει ότι η χώρα θα κάνει βόλτα σε ναρκοπέδιο εάν βγει στις αγορές.

Έτσι, διά της εις άτοπον απαγωγής, η μόνη λύση που έμεινε εφόσον αμφισβητεί το σενάριο της καθαρής εξόδου είναι η… παράταση του μνημονίου. Το ερώτημα έθεσε προς τον «γαλάζιο» πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας όταν πήρε τον λόγο τρίτη φορά. Παράλληλα, πρώτη φορά ο Μητσοτάκης έθεσε τη δημόσια ασφάλεια ως προϋπόθεση οικονομικής ασφάλειας.

«Μην ψεύδεστε, ουδέποτε εγώ έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ούτε η Ν.Δ. Είπαμε ότι πρέπει να διασφαλίσετε ότι η χώρα θα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στη δεύτερη τοποθέτησή του.

Στην αρχική του τοποθέτηση, πάντως, είχε χαρακτηρίσει «παραμύθι» την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και είχε αναφέρει πως «η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο. Με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε τριάμισι χρόνια. Δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού».

Για το αναπτυξιακό σχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε ότι πρόκειται για ένα «αόριστο ευχολόγιο». Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Δεν έχουμε καμία εικόνα αν αυτό είναι πραγματικά δικό σας σχέδιο, αν έχει ξαναγραφτεί από τους θεσμούς, ενσωματώνοντας ενδεχομένως δικές τους προτεραιότητες. Διότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχικό κείμενο το οποίο στείλατε εσείς στην τρόικα. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, έναν συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη».

«Εσείς κάψατε την Αθήνα»

Σκληρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Μητσοτάκης για τα θέματα της βίας. Μάλιστα έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της προκήρυξης εκλογών, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως στην εκλογική αναμέτρηση «θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στον φόβο». Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέδεσε τα ζητήματα της ασφάλειας με την οικονομική ασφάλεια.

«Η μείωση των φόρων, οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές που εμείς σχεδιάζουμε, θέλουν μια άλλη ατμόσφαιρα από αυτήν του ψέματος, του διχασμού και των ρουσφετιών. Θέλουν θεσμούς που λειτουργούν και Δικαιοσύνη που εγγυάται την τήρηση των κανόνων. Η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές, με κουκουλοφόρους στα πανεπιστήμια και με Ρουβίκωνες στα πεζοδρόμια ή στα γραφεία. Θέλουν πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Και το αίτημα της ασφάλειας προέρχεται από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με την ιδεολογική ή πολιτική τους ταυτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος ο Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε τη φυσική βία με τη βία των Μνημονίων, με τη βία του σπασίματος και των προπηλακισμών».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως «εσείς, κ. Τσίπρα, είστε αυτός που οκτώ χρόνια μετά δεν τολμήσατε να πείτε ούτε μια λέξη για να τιμήσετε τη μνήμη των δολοφονημένων της Marfin. Έχετε τεράστια ευθύνη για την πρωτοφανή ανομία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε μάλιστα στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει να συλλάβει τα μέλη του Ρουβίκωνα, κάνοντας λόγο για «εκλεκτικές συγγένειες».

Όπως τόνισε, «δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες με τον χώρο είναι τέτοιες που οι παλιοί σύντροφοί σας δεν σας το επιτρέπουν. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την αποστροφή του κ. Τόσκα: “Μωρό που μπουσουλάει” μας είπε ότι είναι ο Ρουβίκωνας. Άρα να υποθέσω ότι η “μαμά” θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ;».

Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας πως τη συζήτηση «σκεπάζει ένα γκρίζο σύννεφο της βίας, της τυφλής βίας, κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης του κ. Μπουτάρη αλλά και των βανδαλισμών στο ιστορικό κτίριο του ΣτΕ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. πρόκειται για ένα «διπλό χτύπημα στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται, να ζει σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς, και επειδή το ποτήρι ήδη ξεχειλίζει, η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:28