search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Ασκήσεις ετοιμότητας για την ανάπτυξη – Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδίου που κατέθεσε ο Τσακαλώτος στους θεσμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2022
24-5-2018
26.05.2018 03:00
axts.jpg

 

Ο ΕΝΦΙΑ, ή όπως αλλιώς θα τον ονομάσουν, μπήκε στη ζωή μας και θα μείνει με το έτσι θέλω ακόμη και αν φύγουμε από τα μνημόνια, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών θα πληρώνει «χαράτσι» 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο σύμφωνα και με το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου. Είναι πολλά τα λεφτά που μαζεύονται από εκεί καθώς η ιδιοκατοίκηση στη χώρα ξεπερνάει το 70%, με αποτέλεσμα η «αφαίμαξη» των ιδιοκτητών ακινήτων να διασφαλίζει σοβαρά έσοδα.

Μάλιστα, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές των αντικειμενικών αξιών σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν το εάν θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα φανεί και από τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, που θα τρέξει αρχές Ιουνίου και θα δείξει το εύρος των αλλαγών στον φόρο.

Και να ήταν μόνον αυτό! Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βιάζεται να τελειώνει με τη λίστα των προαπαιτουμένων ώστε να έλθει η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν. Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζει ένα πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα περιέχονται τα 78 από τα 88 μέτρα, με τα υπόλοιπα να μένουν ανοικτά για μετά τον Αύγουστο. Εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και έτσι θα προσχωρήσουν οι δανειστές στην τελευταία εκταμίευση της δόσης ύψους 1,17 δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Ιούνιο για ψήφιση στη Βουλή και σε αυτό θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις στο αφορολόγητο ποσό από το 2020. Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% – 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.

Παροχές – διευκολύνσεις

Με το νομοσχέδιο θα ρυθμίζεται το επίδομα στέγασης, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 210 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια για την κάλυψη κόστους του ενοικίου ή της δόσης δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στον Νόμο Κατσέλη. Το ατομικό εισοδηματικό όριο, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης, «κλείδωσε» στα 8.000 ευρώ, με το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα να φτάνει τα 24.000 ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Επιπλέον θα ρυθμίζονται η συμπερίληψη και των οφειλών του 2017 στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στα εργασιακά οι αλλαγές στη διαδικασία μεσολάβησης, ώστε να αποτρέπεται η εύκολη προσφυγή στη διαιτησία.

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα περιλαμβάνονται και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Προβλέπεται και η μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν τους λόγους απόρριψης αιτήματος για ρύθμιση δανείων. Έρχεται και άρση απορρήτου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Στον πάγο» θα μείνει και ο κατώτατος μισθός, καθώς προβλέπεται «προσεκτική» αύξηση υπό προϋποθέσεις. Η αναπτυξιακή τράπεζα περιγράφεται περίπου ως το σημερινό ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης).

Για τα εργασιακά συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της Εργάνης, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνο αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).

Αναπτυξιακή υποδομή

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσακαλώτου:

1. Στις επενδύσεις στην κάνναβη, όπου γίνεται πολύς ντόρος τώρα τελευταία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις των δανειστών και τις αλλαγές που επέβαλε η Κομισιόν απαλείφθηκε η πρόβλεψη για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.

2. Τελικά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank – HDB) θα προέλθει από τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), το οποίο διαθέτει ρευστότητα που κυμαίνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα διαχειρίζεται τρία ειδικότερα funds:

● Ταμείο Επιχειρηματικότητας (Ταμείο Δανειοδοτήσεων και Ταμείο Εγγυήσεων).

● Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον (Ταμείο Δανειοδοτήσεων).

● Ταμείο Ενάλιο (Ταμείο Εγγυήσεων).

Το… μεταλλαγμένο ΕΤΕΑΝ θα αποκτήσει επαγγελματικό τραπεζικό μάνατζμεντ και θα λάβει τεχνική βοήθεια από τις μεγαλύτερες ομοειδείς τράπεζες της ευρωζώνης. Τα υπάρχοντα funds θα παραμείνουν υπό τη διεύθυνση της τράπεζας. Επίσης θα συνεργαστεί (ή και θα απορροφήσει) με υπάρχοντα funds που έχουν παρεμφερή αποστολή, όπως το ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Νέας Οικονομίας) και άλλα, ώστε να λειτουργήσει στους κόλπους της ένα fund of funds.

Στόχος της θα είναι να προσφέρει ρευστότητα και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και να στηρίζει αυτές τις δραστηριότητες, να εκδίδει τίτλους και να συγκεντρώνει κεφάλαια. Δεν θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική, αλλά θα επιδιώξει να ενισχύει τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

3. Για το φορολογικό σύστημα τονίζεται: «Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλός, αλλά όχι τόσο υψηλός σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

4. Το χωροταξικό είναι ο μόνος τομέας όπου αναφέρεται σαφές χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων και του κτηματολογίου μέχρι το 2021.

Προβλέπεται νέο θεσμικό πλαίσιο του χωροταξικού (Δεκέμβριος 2018), επανεξέταση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων (Σεπτέμβριος 2018), σχεδιασμός τοπικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, που θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις (Σεπτέμβριος 2018), δημιουργία ενός χωροταξικού σχεδίου για τις βασικές επενδύσεις: τουρισμός (2019), βιομηχανία (2020), ορυκτοί πόροι (2020) και ιχθυοκαλλιέργειες (2021). Όσον αφορά το κτηματολόγιο, το σχέδιο ανάπτυξης είναι πιο ασαφές. Αναφέρει ότι έχει υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και της ακτογραμμής (αρχές του 2019).

Όλα αυτά σχεδιάζονται χωρίς ακόμη να έχει τεθεί επί τάπητος το πόσο αυστηρό θα είναι το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο εποπτείας, αλλά και το τι θα γίνει με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50