search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:07
MENU CLOSE

Σκοπιανό: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου – Τσίπρας: Να κερδίσουμε προσδιορισμό μπροστά από το «Μακεδονία»

25.05.2018 10:59
Τι πρέπει να κάνουν τώρα στα Σκόπια μετά το «ΟΧΙ» του Ιβανόφ - Το χρονοδιάγραμμα και οι κινήσεις Ζάεφ - Media

 

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι  διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το ονοματολογικό. Χθες Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων  με τους Ευρωπαίους ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, και συνομίλησαν τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για το Μακεδονικό.  

Στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτές τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς. Μάλιστα, σε τηλεμαχία με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε πιθανή λύση. «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ. 

Τσίπρας: Μεγάλη νίκη αν κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το «Μακεδονία»

«Κρίσιμη» και «ευαίσθητη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ενώ έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» της ελληνικής πλευράς, εφόσον «κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα “Μακεδονία”».

«Εχουν γίνει βήματα και εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μία εθνική θέση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε “μην παραδώσετε”. Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους. Όχι από εμάς». «Οι βόρειοι γείτονές μας, πάνω από 70 χρόνια, έχουν μία κρατική οντότητα και στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται ‘Μακεδονία’. Και φέρνουν ένα όνομα το οποίο, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο» υπογράμμισε και συνέχισε: «Κάποιοι ανόητοι λέτε, πάτε να δώσετε. Δεν πάμε να δώσουμε, πάμε να πάρουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μία κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται ‘Μακεδονία’ αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή.Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται».

«Αρα λοιπόν το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μία μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από την μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο τη δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: «Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

ΝΔ: Θράσος του Τσίπρα να λέει ότι θα «πάρει πίσω» μια ονομασία στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μία ονομασία στα Σκόπια». Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει: «Προφανώς, θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της “Μακεδονίας του Ίλιντεν” το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59