search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55
MENU CLOSE

Χάος στην Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές

25.05.2018 15:25
Τέλος και από το Λαϊκό Κόμμα ο Ραχόι - Media
 
Στο δρόμο του χάους οδηγείται η Ισπανία μετά τις καταδίκες κορυφαίων στελεχών του κυβερνόντος Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, καθώς η αντιπολίτευση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
 
Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι μετά την καταδικαστική απόφαση για το ΡΡ για υπόθεση διαφθοράς, γνωστή ως «σκάνδαλο Gurtel».
 
Ο ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντες, σημείωσε ότι το «”σκάνδαλο Gurtel” τραυμάτισε σοβαρά την υγεία της Δημοκρατίας μας και μείωσε την αξιοπιστία του Ραχόι. Αυτός είναι ο λόγος που καταθέσαμε πρόταση μομφής εναντίον του», προσθέτοντας ότι «σκοπός της πρότασης μομφής είναι να επαναφέρει την κανονικότητα στη δημόσια ζωή και να απομακρύνει το θρίλερ διαφθοράς στο οποίο μας έριξε το Λαϊκό Κόμμα, ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε γι αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για τους πολίτες».
 
Ο Σάντσες δήλωσε ακόμα πως ο «οδικός χάρτης» του PSOE περιλαμβάνει σχηματισμό κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνονται να περνούν το Λαϊκό Κόμμα, δήλωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση μομφής εκτός αν ο Ραχόι προκηρύξει πρόωρες εκλογές.«Η καταδίκη της κυβέρνησης για διαφθορά, ουσιαστικά έδωσε τέλος στη ζωή του κοινοβουλίου» δήλωσε ο ηγέτης του, Αλμπέρτ Ριβέρα.
 
Πάντως, το Σύνταγμα της Ισπανίας προβλέπει ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να διαλυθεί από την ώρα που θα κατατεθεί πρόταση μομφής. Η πρόταση μομφής του PSOE, θα χρειαστεί την πλειοψηφία των 176 στους 350 βουλευτές. Οι Σοσιαλιστές έχουν 84 έδρες, οι Ποδέμος 67 και οι Ciudadanos 32.
 
Από την πλευρά του, ο Ραχόι απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, δηλώνοντας παράλληλα πως η πρόταση μομφής θα ζημιώσει την πορεία της ισπανικής οικονομίας προς την ανάκαμψη και την σταθερότητα λίγες μέρες μετά την αποδοχή του προϋπολογισμού. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πλήξει την πολιτική απάντηση στην απειλή για καταλανική αυτονόμηση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55