search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44
MENU CLOSE

Ψηφιακές Τέχνες και τεχνολογική Αποκάλυψη…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2022
24-5-2018
28.05.2018 03:00
adaf2018_call-for-entries_newsletter_banners.jpg

 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία ήχου και εικόνας, που δίνει μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα οπτικοακουστικών περφόρμανς από σπουδαίους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF), εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή της ψηφιακής τέχνης, επιστρέφει για 14η φορά επιχειρώντας να εξερευνήσει το άγνωστο μέλλον της επερχόμενης Τεχνολογικής Αποκάλυψης μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Κεντρικό θέμα του ADAF για το 2018 είναι το «Singularity Now», μια έννοια που κάθε τομέας των επιστημών ορίζει με διαφορετικό τρόπο. Πρόκειται για το πιο κεντρικό σημείο της μαύρης τρύπας, την τάση προς το άπειρο, το σημείο μηδέν του χρόνου και του χώρου! Μια έννοια που έχει άμεση σχέση με το άπειρο, το άγνωστο, την απαρχή των συμπάντων τόσο των φυσικών όσο και των εννοιολογικών.

Μέσω ενός πλούσιου και πολυδιάστατου προγράμματος με ποικίλες διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, video art, διαδικτυακά έργα, δημιουργικά εργαστήρια και ομιλίες θα παρουσιαστούν στο κοινό έργα τριακοσίων και πλέον καλλιτεχνών από 50 χώρες του κόσμου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καλλιτεχνών και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Animafest Zagreb (Κροατία), Festival Internacional de la Imagen (Κολομβία), KIKK Festival (Βέλγιο), Osmosis Audiovisual Media Festival (Ταιβάν), Mirage Festival (Γαλλία) κ.ά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το ADAF 2018 συνεργάζεται με διεθνή μέσα και φορείς ψηφιακών τεχνών, παρουσιάζοντας την ειδική προβολή έργων video art Tech Break, σε συνεργασία με τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα The PhotoPhore. Στο πλαίσιο της σύμπραξης του Φεστιβάλ με την καλλιτεχνική κοινότητα του Sedition Art, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει προβολές που θα φέρουν το κοινό ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή τέχνη.

Από τις 24 ως τις 27 Μαΐου το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει σύγχρονες, διαδραστικές εγκαταστάσεις που θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον μυστηριακό και ανεξιχνίαστο κόσμο του διαστήματος και των νέων τεχνολογιών. Έτσι, με τη ρομποτική εγκατάσταση «Inferno» των Louis-Philippe Demers και Bill Vorn, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χορέψει με εξωσκελετούς, ενώ το «Arabesque» του Peter William Holden μας δίνει μια γεύση Ανατολής και μας ταξιδεύει σε ονειρικούς κόσμους του μέλλοντος. Επιπλέον, το VR έργο «Fight» του Memo Akten θα μας οδηγήσει σε έναν δρόμο αμφισβήτησης της πραγματικότητας, θυμίζοντάς μας ότι τόσο η όραση όσο και η αντίληψη γενικότερα αποτελεί μια ενεργή διαδικασία που καθοδηγείται από την κίνηση, τις προσδοκίες αλλά και τις προθέσεις μας.

Στο πρόγραμμα οπτικοακουστικών περφόρμανς περιλαμβάνεται το «Hakanai» των – παγκοσμίου φήμης – σύγχρονων καλλιτεχνών και χορογράφων Adrien M και Claire Β., που ξεπερνά τα όρια της τέχνης, της φαντασίας και του πραγματικού κόσμου, όπως και το «Dökk» των Fuse, που θα μας μεταφέρουν σε ψηφιακά τοπία όπου η αντίληψη του χρόνου και του χώρου γίνονται ακαθόριστες και αλλοιώνονται. Οι Νonotak θα μας παρουσιάσουν τους περφόρμανς Shiro, ενώ ο Alexis Langevin-Tétrault με το «Interférences» θα μας φέρει μπροστά σε ένα ηχητικό σύμπαν industrial noise και electronica.

Συνεχίζουμε με τον Παντελή Διαμαντίδη ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο του έργο «Go Back to Hiding in the Shadows» και τη Claudia Robles Angel με τη διαδραστική περφόρμανς για εγκεφαλικά κύματα «Mindscapes».

Τέλος, σημαντική συμμετοχή στο πρόγραμμα θα έχει ο Στέλιος Μανουσάκης με το «About Hertzian Field #2», ο Tardej Drolic με το «Capillaries Capillaries» καθώς και το φημισμένο δίδυμο Evelina Dormnich – Dmitry Gelfand με το «Force Field».

Λοιπόν, θα χορεύατε με ένα εξωσκελετό; Θα κάνατε διαλογισμό μέσω social media; Θα ταξιδεύατε σε άλλους πλανήτες; Το Athens Digital Arts Festival σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε κάθε ιστορία στο βάθος της απ’ τον ορίζοντα των γεγονότων!

Το ADAF 2018 θα διεξαχθεί από τις 24 ως τις 27 Μαΐου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συνεργασία του προγράμματος Κύκλος Γέφυρες, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιήσει δράσεις σε δημόσιους χώρους, όπως η πλατεία Συντάγματος.

Συντελεστές:

Επιμέλεια καλλιτεχνικού προγράμματος ADAF 2018:

– Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Director & Corporate Management

– Έλλη-Άννα Περιστεράκη, Festival Curator

– Σωτήρης Ηλιάδης, Production Coordinator

– Ειρήνη Ολυμπίου, Video art Curator

– Ντονατέλα Νίκα, Animation & VR Curator

– Χριστιάννα Καζάκου, Workshops & Talks Curator

Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

INFO

Διάρκεια: 24 – 27 Μαΐου 2018

Κεντρικός χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα. Παράλληλες εκδηλώσεις: Σταθμός Μετρό, Πλατεία Συντάγματος

Για πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το συνολικό πρόγραμμα του ADAF 2018: 2018.adaf.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48