search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Εφετείο Ηριάννας-Περικλή: Η απολογία των δύο νέων – «Σφυροκόπημα» επιστημόνων στο εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ

26.05.2018 08:28
Εφετείο Ηριάννας-Περικλή: Η απολογία των δύο νέων - «Σφυροκόπημα» επιστημόνων στο εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ - Media
 

Συνεχίστηκε την Παρασκευή η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή, των δύο νέων που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε πολυετή φυλάκιση με βάση ένα έωλο κατηγορητήριο.

Αναδημοσίευση από: stokokkino.gr/ Άντυ Κουκλάδα
 
Λίγο μετά τις 9:00, η αίθουσα του Εφετείου πλημμύρισε από φίλους, συγγενείς και αλληλέγγυους, οι οποίοι βρέθηκαν ξανά στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή, παρακολουθώντας με αγωνία την μαραθώνια εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Ηριάννα: Η δική μου αλήθεια δεν έχει σχέση με όπλα και ένοπλες οργανώσεις. Η δική μου αλήθεια ήταν να βοηθάω πρόσφυγες να ενταχθούν σε αυτή την κοινωνία
 
“Η ζωή μου τον τελευταίο χρόνο που καταδικάστηκα, άλλαξε δραματικά”, είπε η Ηριάννα κατά την απολογία της. Με έναν συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, έκανε αναδρομή σε όλη την ζωή της πριν καταδικαστεί και βρεθεί έγκλειστη στη φυλακή. “Παρά το άγχος, πάντα πίστευα πως η δική μου αλήθεια ήταν προφανής. Δεν είχε να κάνει ούτε με όπλα ούτε με ένοπλες οργανώσεις”.
 
Η ίδια μίλησε για τη σχέση που διατηρούσε με τον Κωνσταντίνο, με τον οποίο πήγαιναν στο ίδιο σχολείο και όταν αποφοίτησαν ξεκίνησαν να κάνουν παρέα και ήρθαν πιο κοντά. Αναφορικά με την Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, είπε ότι “το καλοκαίρι του 2010 κανόνισα με φίλους να πάμε σε μία συναυλία και εκεί γνώρισα για πρώτη φορά την Όλγα Οικονομίδου (μέλος ΣΠΦ), η οποία είχε έρθει με τον Κωνσταντίνο. Συστηθήκαμε και έκτοτε δεν συναντηθήκαμε ποτέ ξανά”. Καταστράφηκε η ζωή μου, η ζωή του Κωνσταντίνου και η ζωή της οικογενειάς μου, σημείωσε η Ηριάννα, ενώ είπε, ότι με τον Κωνσταντίνο, τους έκαναν σύμφωνο συμβίωσης στο τμήμα Μεταγωγών.
 
Η Ηριάννα μίλησε για την μέρα που η αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του Κωνσταντίνου, στο οποίο ήταν και η ίδια εκείνο το βράδυ. “Σαν όνειρο θυμάμαι τη μέρα της σύλληψης του Κωνσταντίνου όπου ξύπνησα από τους ήχους των τζαμιών της πόρτας που έσπαγαν. Τον ξύπνησα. Μου είπε ότι μάλλον είναι κλέφτες. Τότε, βρεθήκαμε στη ΓΑΔΑ”. Στην συνέχεια, ενώ έδωσε αποτυπώματα και αφέθηκε ελεύθερη, ο Κωνσταντίνος κρατήθηκε τρία βράδια. “Όταν γύρισε τον ρώτησα τι συνέβη. Δεν ήξερε για την δράση της Οικονομίδου και του Πολύδωρα (μέλη της ΣΠΦ), γιατί ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε βγει στη δημοσιότητα ούτε φωτογραφία τους, ούτε κανένα στοιχείο”. “Την συγκεκριμένη οργάνωση την ξέρω μόνο μέσω του τύπου και του διαδικτύου. Τα μέλη της δεν τα γνωρίζω. Έχουμε διαφορετική άποψη πάνω στα πράγματα, για το πως διεκδικούμε τα ‘θέλω’ μας και τα ‘πιστεύω’ μας”.
 
Όσον αφορά τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στα όπλα, η ίδια αναφέρθηκε στο παράδοξο γεγονός ότι ενώ στην αρχή την ενημέρωσαν ότ βρήκαν αποτυπώματά της στην σκανδάλη του όπλου, στη συνέχεια της είπαν ότι βρέθηκαν στο γεμιστήρα. “Όποιος ειδικός επιστήμονας έχει δει τις εκθέσεις, το μόνο που λέει είναι πως είναι γεμάτες σφάλματα και καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα”.
 
Η Ηριάννα, αναφέρθηκε στις σπουδές και την σταδιοδρομία της στο Πανεπιστήμιο, και στα μαθήματα ελληνικών που έκανε εθελοντικά σε πρόσφυγες και μετανάστες από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. “Μου λένε ότι θέλω να καταλύσω τους θεσμούς του κράτους και να πλήξω την εικόνα της χώρας, ενώ αυτό που έκανα ήταν απλά να βοηθήσω μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ανθρώπων να ενταχθεί σε αυτή την κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια είμαι με ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους, θέλουν να σταθούν στα πόδια τους και χρειάζονται βοήθεια. Αυτό είναι η ταυτότητά μου, η ουσία μου και τα ‘πιστεύω’ μου”.
 
Περικλής: “Πως γίνεται με ένα τμήμα αποτυπώματος να πειστείτε ότι είμαι τρομοκράτης;”
 
Στην φιλική σχέση που διατηρούσε με ένα από τα μέλη της ΣΠΦ αναφέρθηκε κατά την απολογία του ο Περικλής. “Ήξερα τον Πολύδωρα, αλλά δεν ήξερα ότι άνηκε στην ΣΠΦ. Με είχαν ρωτήσει γιατί πήγαινα στην Πολυτεχνειούπολη. Πήγαινα γιατί είχα φίλους εκεί και στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου”. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με την δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, ενώ είπε ότι τον Πολύδωρα τον είχε γνωρίσει μόνο μέσω κοινής παρέας.
 
“Πως γίνεται με ένα τμήνα αποτυπώματος, χωρίς κανένα άλλο δείγμα να πειστείτε πέντε χρόνια τώρα, ότι είμαι τρομοκράτης”, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην Εισαγγελέα ο Περικλής.
 
Η Εισαγγελέας τον ρώτησε για τις φθορές που έγιναν τον Ιούλιο στην Ερμού από αγνώστους, μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους που αποφάσισε το Εφετείο. “Ισοπεδώθηκε η Ερμού με αφορμή την υπόθεσή σας. Όλες οι αναρχικές συλλογικότητες έβγαλαν ανακοινώσεις. Καταστράφηκαν περιουσίες και εσείς δεν βγάλατε ανακοίνωση να το καταδικάσετε, άρα συναινείτε”, ανέφερε η ίδια. “Αν ήξερα ότι καιγόταν η Αθήνα εξαιτίας μου, θα έλεγα μην το κάνετε”, είπε ο Περικλής.
 
Εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της Εισαγγελέως να παρουσιάσει ως έγγραφο ανάγνωσης ένα ανυπόγραφο κείμενο που βρήκε στο indymedia, το οποίο μιλούσε για αλληλεγγύη στους φυλακισμένους συντρόφους και συντρόφισσες που είναι θύματα “δράκας εισαγγελέων και δικαστικών”, προσπαθώντας για μία ακόμα φορά να ταυτίσει την Ηριάννα και τον Περικλή με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
 
Μάρτυρας Φιτσιάλος (βιολόγος – γενετιστής): Το DNA είναι κακής ποιότητας, δηλαδή σπασμένο και κατακερματισμένο και δεν μπορούν να διαβαστούν και οι 16 γενετικοί τύποι.
 
Νωρίτερα, κληθείς από την υπεράσπιση της Ηριάννας, ο βιολόγος κ. Φιτσιάλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της βιολόγου της ΕΛΑΣ κ. Μεθενίτη, η οποία είχε κάνει την ταυτοποίηση των αμφιλεγόμενων δειγμάτων DNA. “Η κ. Μεθενίτη έκανε ταυτοποίηση με τρόπο ενάντια στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και εκφράζει προσωπικές της απόψεις, διότι το δείγμα είναι χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας. Αυτό είναι θέση και του Διεθνούς Επιστημονικού Ινστιτούτου της Λωζάνης που έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα”. Εξήγησε, ότι το DNA είναι κακής ποιότητας, που σημαίνει ότι είναι σπασμένο και κατακερματισμένο και δεν μπορούν να διαβαστούν και οι 16 γενετικοί τύποι.
 
Μάλιστα, είπε ότι η κ. Μεθενίτη ακολουθεί την τακτική του “τεξανού σκοπευτή” που πρώτα πυροβολεί και μετά σημειώνει το στόχο. Από την πραγματογνωμοσύνη που έκανε ο ίδιος στα δείγματα, σημείωσε ότι “όχι μόνο δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για την Ηριάννα, αλλά προκύπτει ότι δεν είναι”.
Επίσης, επισήμανε ότι η κ. Μεθενίτη παρέλειψε να προσδιορίσει την φύση του γενετικού υλικού, να προσδιορίσει δηλαδή αν πρόκειται για αίμα, σπέρμα ή σάλιο. Η ίδια έδωσε τρεις διαφορετικές καταθέσεις. Την πρώτη φορά, ανέφερε ότι έκανε τεστ προσδιορισμού αλλά ξέχασε να το καταγράψει, την δεύτερη φορά ότι δεν έκανε τεστ προσδιορισμού επειδή το δείγμα ήταν ανεπαρκές και την τρίτη φορά ότι είδε με “το μάτι” ότι δεν πρόκειται για αίμα.
 
Στην δίκη παρουσιάστηκαν έγγραφα, στα οποία συμπεριλαμβανόντουσαν μελέτες και αναλύσεις που έδειχναν πόσο εύκολο είναι να μεταφερθούν τα δείγματα dna ακόμα και μέσω της χειραψίας δύο ανθρώπων. Οπότε, ένα σημαντικό κενό που προέκυψε από την συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι το dna του μάρτυρα που βρήκε τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη και τα έπιασε “με γυμνά χέρια”, δεν βρέθηκε πουθενά. Ο κ. Φιτσιάλος μάλιστα υπογράμμισε ότι “κάτι δεν πάει καλά” και ότι “είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί αυτό και να μην βρεθεί ούτε ένα κύτταρο του ανθρώπου αυτού”.
 
Μάρτυρας Φύτρου (βιολόγος – γενετίστρια), μάρτυρας Σαββάκης (καθηγητής μοριακής βιολογίας Παν/μίου Κρήτης): Από ένα μόνο μείγμα dna, μπορεί να προκύψουν εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων και εκατομμύρια συγκρίσεις αλλά και εκατοντάδες πιθανότητες σφαλμάτων.
 
Κληθείσα από την υπεράσπιση του Περικλή, η κ. Φύτρου, η οποία προχώρησε σε πραγματογνωμοσύνη του δείγματος dna, είπε ότι από τις εκθέσεις “δεν τεκμηριώνεται με κανέναν τρόπο ότι η Περικλής ήρθε σε επαφή με τα πειστήρια, γιατί υπάρχει μείγμα dna. Τα μείγματα dna, έχουν ενδείξεις γενετικών στοιχείων που δεν σημαίνουν ταύτιση, αλλά πιθανολόγηση”. Η ίδια τόνισε ότι από ένα μόνο μείγμα dna, μπορεί να προκύψουν εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων και εκατομμύρια συγκρίσεις αλλά και εκατοντάδες πιθανότητες σφαλμάτων.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι από ένα μείγμα δεν μπορεί να βρεθεί ένα αποτύπωμα, καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια πιθανότητες να συμπίπτει το μείγμα με δύο ή παραπάνω άτομα. Ο ίδιος είπε ότι το dna είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις και πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάγεται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί να δώσει ακόμα και λάθος πληροφορίες. “Όλα τα στοιχεία δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει”, επισήμανε ο ίδιος.
 
Κατά την κατάθεσή της, η συμφοιτήτρια και συγκάτοικος της Ηριάννας, μίλησε για τις σπουδές και την δουλειά της Ηριάννας και για τα εθελοντικά μαθήματα που παραχωρούσε σε πρόσφυγες και μετανάστες. “Είναι ένας άνθρωπος που οι επιλογές, η διαδρομή, το ήθος και η προσωπικότητά του δεν συνάδουν με το να βρίσκεται έγκλειστη σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα”. Για ένα άτομο με ήθος, βαθιά αγάπη για την επιστήμη, συνεπές και αφοσιωμένο έκανε λόγο η καθηγήτρια της Ηριάννας, κ.Τσοκόγλου, η οποία τόνισε ότι “δεν έχει σχέση με τίποτα από αυτά που της καταλογίζουν, εμείς πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή στην αθωότητά της”, ενώ αναφέρθηκε και στις επιστολές που έχει στείλει η πανεπιστημιακή κοινότητα και ζητά να αθωωθεί. Τέλος, η συμφοιτήτρια της Ηριάννας, κ. Δήμα, είπε ότι πρόκειται για ένα άτομο που ποτέ δεν θα συμμεριζόταν τέτοιες απόψεις, που σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη και βοηθά τους κοινωνικά αδύναμους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10