search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Βίτσας: Δεν θα γίνει δομή φιλοξενίας στην Πάτρα – Η ΑΒΕΞ πρέπει να γκρεμιστεί

27.05.2018 09:06
Βίτσας: Δεν θα γίνει δομή φιλοξενίας στην Πάτρα - Η ΑΒΕΞ πρέπει να γκρεμιστεί - Media

 

To σχέδιο της Κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Πάτρα μετά την επιχείρηση εκκένωσης των πρώην εργοστασίων του Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ από τους μετανάστες, που είχαν βρει προσωρινό κατάλυμα, παρουσία στη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς κι εκπροσώπους των κατοίκων του Νοτίου Διαμερίσματος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.  

«Κύριο μέλημα της πολιτικής του Υπουργείου είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της συγκέντρωσης και διαβίωσης των μεταναστών σε άθλιες συνθήκες, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Μόνο η πρόσφατη επιχείρηση δεν αρκεί, γι’ αυτό υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για να μην έχουμε πάλι ανάλογες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Αστυνομία και Λιμενικό συνεχίζουν τις περιπολίες και απομακρύνουν τις περίπου 2 με 3 δεκάδες των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στην Πάτρα».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stokokkino.gr, από την Αχαϊκή Πρωτεύουσα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, συγχαίροντας παράλληλα όσους συμμετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών από τα πρώην βιομηχανικά κτίρια στην παραλιακή ζώνη, κυρίως γιατι η όλη ανθρωπιστική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με ασφάλειας, τόσο για όσους συμμετείχαν σε αυτή, αλλά και για τους πρόσφυγες. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα «θωράκισης», που γίνονται στο λιμάνι για την αύξηση της ασφάλειας, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους. Αφορούν τη δεύτερη περίφραξη τους εξωτερικού τοίχου, καθώς και ακόμα μια περίφραξη στο εσωτερικό σύστημα ασφαλείας ISPS.

Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας μεταναστών σε Πάτρα ή σε Αχαΐα και αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα, που επιτρέπουν την ένταξη προσφύγων στην τοπική κοινωνία και τα οποία ενθάρρυνε να τα υιοθετήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο είχε δηλώσει και το πρωί μιλώντας “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7”. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο αναφέρεται σε αιτούντες άσυλο και θα μπορούν να διαμένουν σε διαμερίσματα, τα οποία σήμερα πληρώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (καταβολή χρημάτων για νερό, ρεύμα και άλλα έξοδα ενοικίου).  Επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα “Ήλιος 1” και “Ήλιος 2”, τα οποία απευθύνονται σε όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ή έχουν πάρει άσυλο και τους βοηθούν να μάθουν ελληνικά, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να βρουν δουλειά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην οποία παρέστησαν εκτός από τον ίδιο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και  ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας. 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε την συνέπεια του κ. Βίτσα στις δεσμεύσεις του, ζητώντας παράλληλα συνεχή παρακολούθηση του θέματος και φύλαξη των χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να μετατραπούν και πάλι σε άτυπους καταυλισμούς, για το οποίο θα πρέπει να προνωήσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι «δομή φιλοξενίας στην Αχαΐα δεν θα γίνει» και υποστήριξε την ανάγκη για φύλαξη από τους ιδιοκτήτες των χώρων που διέμεναν μέχρι πρότινος οι μετανάστες, ενώ για το πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ, υπογράμμισε πως «πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα. Το υπουργείο θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Περιφέρειας και του Δήμου για αξιοποίηση των χώρων», προτείνοντας την ένταξη τους σε προγράμματα για τους μετανάστες.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πολίτες, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον ευχαρίστησαν ότι τήρησε όσους τους υποσχέθηκε στην σύσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα στην Αθήνα, ενώ σχολίασαν αρνητικά την απουσία του Δημάρχου Πατρέων ή εκπροσώπου της δημοτικής αρχής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03