search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:25
MENU CLOSE

Παρέμβαση Βερολίνου προς Αθήνα και Σκόπια: Επιλύστε τα τελευταία ζητήματα – «Ο λόγος στους πρωθυπουργούς» 

29.05.2018 06:04
Παρέμβαση Βερολίνου προς Αθήνα και Σκόπια: Επιλύστε τα τελευταία ζητήματα - «Ο λόγος στους πρωθυπουργούς»  - Media

 

Οι διμερείς σχέσεις, επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, αλλά και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών χθες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ απηύθυνε έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια πιθανόν «ιστορική ευκαιρία». Τόνισε δε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνάντηση, η κυρία Άντεμπαρ επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι το Διμερές Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016 και η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες από την γερμανική σκοπιά «εξελίσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ ενεργός». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών». Aυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Κυβερνητικός αξιωματούχος για Σκοπιανό: Πρόοδος μεν αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν

Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό δεν τελείωσε διευκρινίζει η κυβέρνηση σε συνέχεια των δηλώσεων του Νίκου Κοτζιά από τις Βρυξέλλες ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το έργο των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου”. 

Ντιμιτρόφ: Σε τελικό στάδιο

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08