search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:01
MENU CLOSE

Δραγασάκης: Έχουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις αναταράξεις στις αγορές

29.05.2018 12:57
Δραγασάκης: Από το στάδιο της ηττοπάθειας ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πλέον στο στάδιο του πείσματος - Media
 
Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
 
«Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
 
«Είναι θετικό ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις. Αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι θετικό το ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο δανεισμού ύστατης ανάγκης, ούτως ώστε ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι θετικό ότι οι τράπεζές μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων, με επιτυχία. Επίσης, είναι θετικό ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Βεβαίως, αν οι αναταράξεις αυτές ενταθούν, επεκταθούν, συνεχιστούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές τής κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ΕΕ να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις παραταθούν ή ενταθούν» πρόσθεσε.
 
O υπουργός Οικονομίας σχολίασε και όσα γράφονται και λέγονται περί «νέου μνημονίου». «Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και αυτό είναι θετικό γεγονός. Αυτά τα οποία περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να οδηγούν σε μία σχετικοποίηση των εξελίξεων και σε μία ρητορική πως είτε έχουμε μνημόνιο, είτε δεν έχουμε μνημόνιο, είναι το ίδιο πράγμα. Ή στη ρητορική πως είτε θα εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, είτε θα υποστούμε την απειλή της χρεοκοπίας και αυτό είναι το ίδιο πράγμα με το να συμφωνήσουμε κάποια μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν» τόνισε ο κ. Δραγασάκης για να διευκρινίσει: «Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία και άρα αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας που χρειαζόμαστε και βεβαίως αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων που έχουμε».
 
«Αυτό που ονομάστηκε συμπληρωματικό μνημόνιο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τεχνικός όρος, ο οποίος συνοδεύει, από το 2010 και μετά, την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης» πρόσθεσε και επισήμανε ότι όταν ολοκληρώνεται κάθε αξιολόγηση συντάσσεται κείμενο, το οποίο λέγεται συμπληρωματικό μνημόνιο και προβλέπει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να θεσμοθετηθούν ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση. Υποστήριξε, δε, ότι σε λίγο θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή και, επομένως, μπορεί η κριτική να είναι θεμιτή αλλά δεν βοηθάει να δημιουργείται μία εικόνα πλασματική σε σχέση με το σημείο στο οποίο πραγματικά βρίσκεται η Ελλάδα.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δραγασάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «δεν λύνονται όλα τα προβλήματα επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης και οι παθογένειες του παρελθόντος, πολλές από τις οποίες είναι ακόμα εδώ». Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά να κάνει αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνει έναν σημαντικό στόχο, η χώρα βγαίνει στο ξέφωτο ώστε να μπορεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, να μπορεί να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να σχεδιάσει τα βήματά της από εδώ και πέρα».
 
«Αυτό ισχύει, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, και για τα μέτρα τα οποία υποχρεωθήκαμε να προνομοθετήσουμε και που ισχύουν μετά την έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Όταν η εικόνα ολοκληρωθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και όταν επίσημα θα έχουμε βγει από τα μνημόνια, εδώ είμαστε να συζητήσουμε στη βάση των δεδομένων, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Να δούμε πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα».
 
«Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να επενδύει κάποιος τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλευση αυτών των κινδύνων. Το ζητούμενο για όλους, θέλω να πιστεύω, είναι πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους και, αν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε, τότε πως να τους αντιμετωπίσουμε, πώς να θωρακιστούμε και πώς να τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.
 
Επενδύσεις
Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι και πέρυσι και φέτος υπάρχει αύξηση των επενδύσεων, αλλά η αποεπένδυση που έχει συντελεστεί είναι τέτοια που απαιτείται ακόμη πιο ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό όμως, υποστήριξε, δεν μπορεί να γίνει μέσα από την υποβάθμιση της εργασίας. «Αυτός ήταν ο πυρήνας του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου και παραμένει ο πυρήνας των απόψεων ορισμένων από τους δανειστές μας» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για να συμπληρώσει: «Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε και απέτυχε, αφού το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 25%, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων υποβαθμίστηκαν, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και το αποτέλεσμα ήταν ότι η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα δεν αντιμετωπίστηκε».
 
Οι εξαγγελίες της ΝΔ
Αλλά και η άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα με τη μείωση της φορολογίας, δεν επιβεβαιώνεται αφού σε πάρα πολλές χώρες, και στο παρελθόν και στην Ελλάδα, ενώ μειώθηκε η φορολογία επί των κερδών, δεν είχαμε αύξηση των επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε, δε, το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ενώ μειώθηκε ο τελικός φόρος από το 30% στο 25%, οι επενδύσεις την ίδια περίοδο έπεσαν από το 24% στο 20% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά και η Πορτογαλία, ενώ μείωσε τον εταιρικό φόρο, είδε την ίδια περίοδο μείωση των επενδύσεων. «Άρα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών δεν συνιστά καταλύτη. Δεν δημιουργεί, δηλαδή, αυτόματο μηχανισμό αύξησης επενδύσεων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι καθοριστικοί για τις επενδύσεις είναι οι όροι παραγωγής κέρδους.
 
Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
«Η παρούσα κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιοι εκείνοι παράγοντες που δημιούργησαν στην Ελλάδα καθεστώς αρνητικό για την επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι η άναρχη ανάπτυξη ευνόησε την κερδοσκοπική επιχειρηματικότητα και την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα κινηθεί για να ενθαρρύνει τη δημιουργία επιχειρηματικών υποδομών, τη δημιουργία νέα αδειοδοτικών καθεστώτων που θα είναι και πιο απλά και πιο αποτελεσματικά σε συνδυασμό με νέα συστήματα ελέγχου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, θα προχωρήσουν αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο (ΕΠΕ, ΑΕ, αναβάθμιση του ΓΕΜΗ κ.ά.), θα δημιουργηθούν νέες σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τις επιχειρήσεις (νέος αναπτυξιακός νόμος, καθιέρωση διαφανών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών). Επίσης, θα υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις, ακόμη και αν οι τράπεζες, κυρίως λόγω των κόκκινων δανείων, δεν είναι σε θέση να παίξουν πλήρως αυτόν τον ρόλο, αλλά και μία νέα εργαλειοθήκη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, οριοθέτηση αιγιαλού, ειδικά κλαδικά χωροταξικά σχέδια, τοπικά χωρικά σχέδια και χρήσεις γης, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός).
 
Φορολογικές ελαφρύνσεις
«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Ούτε η μείωση των μισθών, ούτε οι εύκολες φορολογικές εξαγγελίες αποτελούν πειστική λύση. Πειστική απάντηση αποτελεί το να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα που ήταν και οι αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης συμπλήρωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας: “Βεβαίως, εφόσον έχουμε δημοσιονομικό χώρο να αξιοποιήσουμε, ένα μέρος θα το αξιοποιήσουμε και για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Πριν, όμως, αποφασίσουμε αυτές τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα κάνουμε διάλογο με τους φορείς των επιχειρήσεων για να δούμε ποιες ακριβώς φορολογικές ελαφρύνσεις είναι αυτές που δημιουργούν όχι πρόσκαιρα οφέλη, αλλά μακροχρόνιες ευνοϊκότερες συνθήκες». Ήδη έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν για στοχευμένες παρεμβάσεις.
 
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια, με την ΝΔ να ζητεί συνεννόηση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
 
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), καταλόγισε στον Γιάννη Δραγασάκη ότι παρουσίασε μια ωραιοποιημένη κατάσταση της Οικονομίας, «η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν επιβεβαιώνεται από την αγορά και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί εκ νέου τη χώρα στα βράχια. Αιτιολογώντας την κριτική του είπε πως αυτή η κυβέρνηση -«κι όχι η προηγούμενη των γερμανοτσολιάδων»- δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ακόμη το 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση γιατί «δυστυχώς» δεν είναι συνεπής στην εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει το ποσό αυτό, αν έως τις 4 Ιουνίου δεν αποδείξει ότι έχει πληρώσει τις ισόποσες οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη τις εκκρεμείς δόσεις, με επιτόκιο μικρότερο του 1% και αντιθέτως επιμένει σε μια ρητορική ότι θα βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε με ένα επιτόκιο τετραπλάσιο και πενταπλάσιο, το οποίο ωστόσο υπάρχει φόβος να εκτιναχθεί, αν συνεχιστεί αυτή η ανατάραξη στη γειτονική χώρα και ενδεχομένως και στην Ισπανία, και να είναι δύσκολο να δανειστούμε κι εμείς.
 
Αναφερόμενος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, στις εξελίξεις στην Ιταλία, εκτίμησε ότι αυτές οδηγούν σε οριστική κατάρρευση άλλον έναν μύθο που επιμελώς η κυβέρνηση προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να περάσει στον ελληνικό λαό: Τον μύθο της περίφημης καθαρής εξόδου και της ασφαλούς πρόσβασης στις αγορές χάρη στην υποτιθέμενη καλή πορεία της οικονομίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης πρόκειται για έναν μύθο που “ξαπλώνει” στο περίφημο “μαξιλάρι”, το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, ένα “μαξιλάρι” όμως -προσέθεσε- που χωρίς την πλήρη και φθηνή πρόσβαση στις αγορές εξαιτίας της νέας αναταραχής στην διεθνή αγορά ομολόγων χάνει την όποια αξία του το λιγότερο το πρώτο εξάμηνο του 2019, εξαιτίας και των σοβαρών αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους. «Ένα μαξιλάρι που φτιάχνεται από τα λεφτά των οργανισμών του Δημοσίου, αφαιρώντας την απαραίτητη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία και καταρρακώνοντας το κοινωνικό κράτος» τόνισε και ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη συνεννόησης για το πώς προχωράει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Αιτιολόγησε πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει 300 εκατ. σε νοσοκομεία και Υγεία, έχει μια καθαρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 95 εκατ., δεν έχει πληρώσει 500 εκατ. για δημόσιες δαπάνες, έχει παρακρατήσει 210 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, τις οποίες μετά από απαίτηση της τρόικα θα πρέπει να πληρώσει μέχρι τον Αύγουστο. Ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πλήρωνε τις υποχρεώσεις της με βάση τα έσοδα του Προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση πληρώνει τις οφειλές του κράτους από τις δόσεις του δανείου, αλλά – προσέθεσε – ότι κι αυτό δυστυχώς δεν είναι σε θέση ούτε αυτό να το κάνει.
 
Ο κ. Κεφαλογιάννης, είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, να ανασχεδιαστεί η πολιτική στις αγορές ακόμη και από κοινού με τον ISM και να αξιοποιηθούν ακόμη και οι αδιάθετοι πόροι 27,4 εκατ. ευρώ του δανείου που λιμνάζουν.
 
Για ομιλία «προγραμματικών δηλώσεων», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό ο κ. Δραγασάκης αφού είναι τριάμισι χρόνια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Όπως είπε, το δέον θα ήταν να κάνει μια καταγραφή αυτών που άμεσα θα πράξει η κυβέρνηση, ενώ προσέθεσε: «Όσο για τα εργαλεία στα οποία αναφέρθηκε, έχουν έρθει εδώ από προκατόχους σας και στην πράξη δεν πέτυχαν».
 
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι σωστά αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης των φόρων και στην ανάγκη να αναπροσαρμοστεί και ο κατώτατος μισθός, όμως ο ίδιος είναι έχει και την υποχρέωση να πει μετά από τριάμισι χρόνια παραμονής στη διακυβέρνηση του τόπου, πως θα έρθει η Ελλάδα στην πολυτελή θέση να μειώσει τους φόρους, πώς θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό και πως θα μειώσει τις εισφορές;
 
«Η πραγματικότητα είναι μυλόπετρα που σε καταπλακώνει και δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, για να επισημάνει ότι δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια, παρά «βγαίνουμε από το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου».
 
Απευθυνόμενος προς τον κ. Δραγασάκη, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι το 2015, το 2016 έως και το 2017 δεν χρησιμοποιούσε η κυβέρνησή του καν τη λέξη “Μνημόνιο”, παρά μιλούσε για “το πρόγραμμα” και κάλεσε ως «μια πρώτη κίνηση καλής θελήσεως εκ μέρους της», θα ήταν να έλεγε «βγαίνουμε από το Μνημόνιο στο οποίο εμείς σας βάλαμε».
 
Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τη φορολογία των καζίνο από το 37% στο 17%, και μάλιστα με την ευελιξία να φτάνει στο 8% αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό κερδών και άνω και έθεσε το ερώτημα στον κ. Δραγασάκη: «Τι σκεφτήκατε και προχωρήσετε στη μείωση της φορολογίας για τα καζίνο και όχι για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις»;
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:00