search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:35
MENU CLOSE

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η βενζίνη

29.05.2018 14:13
Στα 0,40 ευρώ θα έπρεπε να πωλείται η βενζίνη: Το 1 ευρώ είναι...φόροι - Media
 
Στο «κόκκινο» οι τιμές των υγρών καυσίμων με την αμόλυβδη ιδιαίτρερα στην νησιωτικη Ελλάδα να φθάνει τα 2 ευρώ.
 
Η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές που επέλεξαν να εκδράμουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ιδιαίτερα δε όσους βρέθηκαν σε νησιά, των Κυκλάδων όπου οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».
 
Ηδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου έχει προειδοποιήσει πως αν δεν μειώθούν οι εξοντωτικοί φόροι στα καύσιμα τότε η τιμή τους θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.
 
Ωστόσο την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
 
Η μέση τιμή πανελλαδικά στις 24 Μαίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ήταν στα 1,645 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη και στο 1,417 το ντίζελ κίνησης.
 
Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα όμως ο βασικός παράγοντας των υψηλών τιμών, έχει σχέση και με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων(ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 €.
 
Οπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι καυσίμων, η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ υψηλό ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.
 
Από την 1/1/2017 μετά τις νομοθετημένες αυξήσεις στα καύσιμα του ΕΦΚ, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή από τα 28 κράτη της Ε.Ε και με μεγάλη διαφορά από τον μ.ο. των τιμών των 28 κρατών μελών της.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32